Abuse is momenteel een veelbesproken onderwerp. Tijdens de vakanties zien wij wachtwoorden van websites, FTP of e-mailboxen in de verkeerde handen terechtkomen. Gelukkig zijn dit soort risico’s goed te beperken door een aantal simpele tips en tricks aan te houden zodat veilig je website beheren op vakantie een stuk makkelijk wordt. In dit artikel zullen we ze kort toelichten.

Tips en tricks: veilig je website beheren vanaf je vakantieadres

• Gebruik geen openbare WiFi voor je sitebeheer. Gebruik in plaats daarvan een VPN
    • Wil je toch gebruik maken van WiFi? Maak dan geen gebruik van een onbeveiligd netwerk zonder wachtwoord.
    • Is het netwerk wel beveiligd met een wachtwoord, controleer dan alsnog of het draadloze netwerk waarmee je wilt verbinding ook echt de WiFi hotspot is die je bedoelt. Kwaadwillenden zetten soms een draadloos nep netwerk op om hiermee gevoelige informatie op te slaan. Dit is soms echter lastig te zien. Vertrouw je het niet? Vraag even aan het personeel of het netwerk inderdaad van het bedrijf zelf is.
  • Log niet in op FTP en mailboxen vanuit een internetcafé of computer waarvan je niet 100% vertrouwt dat er geen keylogger op zit. Bent je toch van plan regelmatig in te loggen, neem dan een eigen (veilige) laptop mee.
  • Werk je op je eigen laptop? Ook dan is het belangrijk dat de beveiliging in orde is. Alles over beveiliging en veilige communicatie met onze servers lees je op de pagina Veilig verbinden en communiceren.
  • Vul een mobiel nummer in bij je klantgegevens. Mocht er dan toch wat misgaan, dan kunnen we je bereiken om je account(s) weer veilig te krijgen.
  • Maak geen gebruik van verouderde software en internetbrowsers. Wanneer software of een internetbrowser verouderd is krijg je hiervan een melding bij het opstarten ervan. Is de software/browser verouderd? Probeer deze dan te updaten indien mogelijk.
  • Draag belangrijke taken over aan iemand in Nederland. Zorg dat belangrijke taken aan iemand in Nederland zijn overgedragen die in geval van nood bepaalde taken kan overnemen. Denk aan security updates van Joomla/Magento. Zorg ervoor dat deze binnen 24 uur worden doorgevoerd.
    • Zorg ervoor dat je eventuele vervanger tijdens je vakantie bekend is bij je hostingpartner.

SSH en SFTP – De veiligere opties voor FTP

Tijdens afwezigheid geen toegang nodig tot FTP of SSH? Zet dan de toegang uit! Dit kan op het Service Panel.

Wil je vanaf je vakantieadres toch wijzigingen kunnen aanbrengen aan een website? Doe dit dan via een beveiligde verbinding. Log op de backend in via ‘https’ SSL en maak geen gebruik van FTP, maar van SFTP of SSH.

Veiligheid en gemak met SSH Keys
Veiligheid en gemak met SSH Keys

Gebruik jij SSH in je dagelijkse werk? Dan kun je in plaats van inloggen met een wachtwoord, ook jezelf authenticeren door middel van SSH Keys. Deze methode geeft behalve extra veiligheid nog een aantal erg interessante voordelen t.o.v een wachtwoord. In deze whitepaper gaan we in op de techniek van SSH Key authenticatie, de voordelen en de mogelijkheden die het met zich mee brengt.

Je ziet het, met een aantal voorzorgsmaatregelen kan ook jij heerlijk genieten van een zorgeloze vakantie!
Meer weten over het veilig houden van je website? Kijk op onze themapagina voor security.