.htaccess – wat is het en wat kun je ermee?

Tags: apachedoorverwijzenredirect

Het .htaccess bestand is een configuratiebestand waarin instructies staan voor het afhandelen van binnenkomend verkeer. Ook kan een .htaccesss bepaalde instellingen van je submap(en) aanpassen. Een .htaccess bestand is eigenlijk een bestand zonder naam, want .htaccess is namelijk een extensie. Een .htaccess bestand zet je in je root folder of in een andere map.

Wat kun je doen met een .htaccess?

Met een .htaccess kun je onder andere IP-adressen blokkeren, redirecten (basic redirects), foutmeldingen aanpassen, de rewrite engine aanzetten (handig als je gebruik maakt van rewrite rules) en bepaalde mappen beveiligen.

Hoe maak je een .htaccess?

Een .htaccess kun je makkelijk en snel maken in je kladblok of notepad. Het is namelijk een simpel tekstbestandje met daarin een aantal regels. Welke regels je in het bestandje opneemt ligt aan wat je precies wilt bereiken.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van veelgebruikte regels in een .htaccess bestand. Vervolgens zet je de .htaccess op je hostingruimte in de map waar je de regels toe wilt passen.

Let op! Wanneer je een .htaccess in je root map hebt staan, geldt deze niet meer wanneer er ook een .htaccess in een submap staat. De .htaccess in de submap overruled die in de root.

Voorbeelden van veelgebruikte .htaccess regels

Met een .htaccess bestand kun je dus verschillende acties uitvoeren. Hieronder wordt uitgelegd welke regels je moet opnemen in je .htaccess bestand om bepaalde acties uit te laten voeren.

Doorverwijzingen

Er zijn veel verschillende manieren om een doorverwijzing in te schakelen. Het makkelijkst is via deze regel:

redirect 301/verkeerd.html /juist.html

Of via HTML:

<meta HTTP-EQUIV="REFRESH"content="0; url=http://www.domeinnaam.nl/index.html">

Je kunt de bezoeker ook automatisch (permanent) naar een submap doorverwijzen. Hiervoor gebruik je de volgende code:

RedirectMatch permanent ^/*$ /submap/

Meer informatie over bovenstaande doorverwijzingsmogelijkheden en Rewrite Rules vind je in het artikel Website Rewrite Rules.

Aangepaste foutmeldingen

Wanneer je zelf een foutmelding hebt geschreven, kun je deze met de volgende regel uploaden wanneer nodig:

ErrorDocument 403 /fouten/geen-toegang.html
ErrorDocument 404 /fouten/niet-gevonden.html

Dit is een overzicht van de meest gebruikte codes:

401 Unauthorized Bezoeker is niet ingelogd
403 Forbidden Bezoeker heeft geen toegang tot deze pagina. Heeft meestal te maken met het ontbreken van een index bestand.
404 Not Found Deze pagina kan niet worden gevonden
500 Internal Server Error Er is een fout opgetreden op de server

IP adres blokkeren

Heb je een IP-adres waar veel verzoeken op binnen komen? Blokkeer deze dan simpel met de volgende regels:

order deny,allow
deny from 12.34.56.78
deny from 87.65.43.21
allow from all

Op de plek waar de IP-adressen 12.34.56.78 en 87.65.43.21 staan, vul je je het desbetreffende IP-adres in. Kijk ook voor meer informatie bij het artikel Toegang tot je website weigeren.

Content van een directory op de website weergeven/verbergen

Wanneer je toch wil dat mensen de inhoud van een bepaalde map of directory kunnen bekijken, plaats je een .htaccess in die specifieke map met de volgende code:

Options +Indexes

Wanneer je de inhoud niet beschikbaar wil maken, gebruik je de volgende code:

Options -Indexes

Als je meer informatie over het .htaccess bestand zoekt, kijk dan eens op onze categoriepagina: .htaccess

Index bestand voorrang aanpassen

Een website index pagina is de allereerste pagina van jouw website. Ook wel bekend als de homepage of de startpagina. Wanneer je aan de browsers als adres voor jouw site alleen de hoofddomein opgeeft, dan zoekt de browser vervolgens, in deze volgorde naar een standaard bestand om te tonen:

1. index.cgi
  2. index.php
  3. index.php3
  4. index.php4
  5. index.pl
  6. index.html
  7. default.html
  8. index.htm
  9. default.htm
  10. index.shtml
  11. index.wml

Wil je een ander index bestand voorrang geven, dan kun je in je .htaccess de volgende regel toevoegen:

DirectoryIndex ander.bestand.html

Relevante artikelen