Wil je je domeinnaam doorverwijzen naar een website? Dan heb je bij Byte een Presence pakket nodig. Met een Presence pakket stel je met  een forward of server alias een doorverwijzing in naar een andere website. Helaas werkt dit niet voor subdomeinen. Gelukkig is er een andere manier om door te verwijzen. In dit artikel leggen we uit hoe je je Presence pakket kunt doorverwijzen naar een subdomein.

Let op! Bij het schrijven van deze handleiding is vanuit gegaan van een leeg .htaccess bestand. Wanneer je een eerder gebruikt .htaccess bestand gaat gebruiken, kan het zijn dat je de code iets moet aanpassen om het te laten werken. Hier kunnen wij tevens geen support op geven, omdat wij de werking van jouw website niet weten.

Presence pakket instellen

Stel als eerste een server alias in van het Presence pakket naar je hostingpakket. Volg hiervoor de volgende stappen:

• Login op het Service Panel.
  • Klik op de gewenste domeinnaam (Presence pakket).
  • Klik op het tabblad Instellingen.
  • Klik op de optie Presence.
  • Vul bij WEB adres de naam in van je hostingpakket.
  • Selecteer onder Doorstuur Methode de optie Server Alias.
  • Klik op Opslaan.
  • Het Presence pakket wordt nu doorverwezen naar je hostingpakket.

Meer informatie over doorverwijzen vind je in het artikel Alles over Presence.

Doorverwijzing maken naar submap

Wanneer je de Server Alias hebt ingesteld zal het Presence pakket binnenkomen op de hoofdmap van je hostingpakket (domein.nl). Om je domeinnaam op je subdomein uit te laten komen, moet je het verzoek doorzetten naar je subdomein map (als je die niet hebt, maak je er eerst een aan). Volg hiervoor de volgende stappen.

• Maak een submap aan binnen je domein.nl map. Geef de submap een duidelijke naam, zodat je later nog weet waar die submap voor bedoeld is.
  • Maak een .htaccess bestand aan in je hoofdmap (domein.nl) en zet hier de volgende code in:
RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?presencedomein\.nl
RewriteCond %{REQUEST_URI} !submap/
RewriteRule ^(.*)$ submap/$1 [L]

In bovenstaande code vervang je presencedomein.nl (de \heb je wel nodig) voor de naam van je Presence pakket en submap vervang je met de daadwerkelijke map van je submap. Controleer of deze stap werkt door een index.php bestand in de submap te plaatsen en te kijken of je wel een webpagina te zien krijgt, i.p.v. een Forbidden melding.

Symbolic link maken van submap

Nu de request van je Presence pakket naar de submap verwezen wordt, gaan we een symbolic link (symlink) maken. Hiervoor volg je de volgende stappen:

• Verwijder de eerder gemaakte submap
  • Maak een symlink aan met het volgende commando:
 ln -s ../subdomein.domein.nl/ submap

Bij deze code pas je subdomein.domein.nl aan voor je eigen subdomein en geef je submap dezelfde naam als dat je eerder in je .htaccess bestand had gezet.