Alles Over Verhuizen

Of je nu je website naar Byte wilt verhuizen, alleen de domeinnaam of beide, in dit artikel staat hoe je dit stap voor stap kunt doen. Het lijkt een enorme klus, maar wanneer je de stappen in dit artikel volgt, zul je er gauw genoeg uitkomen!
Liever een wat specifiekere procedure? Kijk dan bij de volgende artikelen:

Stap 1. Aanvragen pakket

 • Om een domeinnaam en/of website te verhuizen naar Byte dien je altijd eerst een pakket te bestellen. Dit kun je op onze hoofdpagina doen aan de linkerzijde bij “Bestel direct” of via deze link
 • Vul de domeinnaam in en klik op de knop “controleer & bestel”, er verschijnt nu een pop-up met 4 opties, zie afbeelding 1 (rechts)

  Kies voor hosting only verhuizen

  Afbeelding 1

  .

Stap 2. Wat wil je verhuizen?

 • Wil je je domeinnaam en je website naar Byte verhuizen? Kies dan voor de optie “Domein + Hosting Verhuizen”. En lees verder bij stap 3 gevolgd door 4.
 • Wil je alleen je domeinnaam naar Byte verhuizen? Kies dan ook voor de optie “Domein + Hosting verhuizen”, dit kan wat verwarrend zijn omdat er met de “Hosting” in dit geval het Presence pakket wordt bedoelt. En lees verder bij stap 4.1 (stap 4.2 is niet van toepassing wanneer je alleen je domeinnaam naar Byte verhuist).
 • Blijft je domeinnaam elders geregistreerd staan en wil je alleen je website naar Byte verhuizen? Kies dan voor de optie “Hosting Only Verhuizen”. En lees verder bij stap 3 en 4.2 (stap 4.1 is niet van toepassing wanneer je alleen je website naar Byte verhuist).
 • Als je nog niet zeker weet of je je domeinnaam ook naar Byte wilt verhuizen kun je ook kiezen voor “Hosting Only Verhuizen” , je kunt daarna altijd nog de domeinnaam laten verhuizen naar Byte als je dat wilt. En lees verder bij stap 3 en 4.2 (stap 4.1 is niet van toepassing als je voor nu alleen je website naar Byte verhuist).

Stap 3. Inrichten van de Testbyte

Voor elk pakket dat je bij ons afneemt geldt de Testbyte! Wat houdt de Testbyte in?

 • Wanneer je de bestelling voor een pakket hebt geplaatst en je pakket is actief, kun je beginnen met het verhuizen van je website, domein of allebei. Je krijgt bij Byte altijd eerst een “testruimte”. Deze ruimte is te benaderen door testbyte.nl achter je domeinnaam te plakken. (Bijvoorbeeld: website.nl.testbyte.nl)
  • Dit zorgt er namelijk voor, dat je je website veilig kunt verhuizen (of opnieuw kunt bouwen) op onze hostingruimte onder een andere URL dan waar je website op dit moment nog is ondergebracht.
 • Wanneer je klaar bent met het onderbrengen van je website op onze hostingruimte, kun je de testfase afronden met een knop in het Service Panel: “Testbyte” (zie afbeelding 2).

  Testfase afronden

  Afbeelding 2

  De testbyte omgeving komt te vervallen en je site is nu bereikbaar via je domeinnaam. Zo hoeft je site niet offline te zijn wanneer je bezig bent met de verhuizing!

Stap 4 Verhuizen maar!

 • Tijd om te verhuizen! In stap 2 ben je doorverwezen naar de juiste volgende stap. Nog even voor het overzicht:
  • Verhuis je je website en domein naar Byte? Lees verder bij stap 4.1 gevolgd door 4.2
  • Verhuis je alleen je domeinnaam naar Byte? Lees verder bij stap 4.1
  • Verhuis je je website naar Byte en blijft je domeinnaam elders geregistreerd? Lees dan verder bij stap 4.2

Stap 4.1 Website verhuizen naar Byte

Je kunt je website verhuizen naar Byte zonder dat je domeinnaam bij Byte geregistreerd (site-only) staat. Je website verhuizen naar Byte samen met je domeinnaam raden we wel aan, omdat zo alles op één plek staat.
We raden echter wel aan eerst je site te verhuizen en daarna pas je domeinnaam. Dit omdat je site gelijk live staat wanneer je domeinnaam over is. Ben je aan het testen op de Testbyte URL? Let dan op dat je testomgeving naar een live omgeving wordt omgezet zodra je domeinnaam over is en de Testbyte URL komt te vervallen.
Volg het stappenplan voor het verhuizen van je website naar Byte: Verhuizen Alleen Site Heb je een Joomla of Magento site? Dan vind je voor deze CMS’en nog meer tips en trucs op onderstaande pagina’s:

Stap 4.2 Domeinnaam verhuizen naar Byte

Omdat je bij de eerste twee opties je domeinnaam naar Byte verhuist, is het belangrijk om te kijken welke extensie je domeinnaam heeft. Voor elke extensie geldt namelijk een net wat andere procedure. Kijk voor een stappenplan bij het artikel: Verhuizen van je domeinnaam.

 • Tijdens de verhuizing kun je in het Service Panel zien wat de status van de verhuizing is. Dit kun je terug vinden onder het tabje “Administratief” > “Domein verhuizen”.
 • Heb je te maken met een Interne Verhuizing? (wanneer je huidige provider gebruik maakt van Key-Systems) Kijk dan voor meer informatie op de pagina: Interne verhuizing Key-Systems
 • Nadat de domeinnaam over is naar Byte, wordt de DNS wereldwijd aangepast. Dit gaat helemaal vanzelf en is niet te versnellen. Gedurende 24 uur nadat de verhuizing is gelukt, wordt door alle ISP’s de nieuwe, juiste, informatie opgevraagd, zodat de bezoekers van de site op de juiste plaats aankomen.

Overige zaken over verhuizen

Meer informatie over hoe je precies je content management systeem naar Byte verhuist, hoe je je e-mail naar Byte verhuist, hoe je verhuizingen annuleert, verhuist naar andere providers of verhuist zonder downtime vind je op de volgende pagina’s:

FAQ over verhuizen

Heft Byte het contract op bij de vorige provider bij een verhuizing?

Nee, Byte kan niet opheffen bij de vorige provider. Dat kan alleen de partij die het contract is aangegaan. Informeer bij de oude hoster/provider hoe dit moet. Meestal is er een standaardprocedure te vinden op de website.

Mijn site is verhuisd, maar ik zie nog steeds de site bij mijn oude provider?

De DNS instellingen van je oude hostingprovider kunnen nog één tot enkele dagen blijven staan bij je internetprovider. Hoelang het duurt voordat uw domein over is, is dus afhankelijk van je oude hostingprovider. Die is vrij om zelf in te stellen hoelang gegevens in de DNS geldig zijn. Deze termijn heet de time to live ofwel TTL’.
Je site is pas volledig over wanneer de volledige TTL verstreken is. Tot die tijd kan het zo zijn dat op de ene computer je nieuwe site bij Byte te zien is en op de andere computer je oude site bij je oude provider.

Hoe lang bewaart mijn internetprovider de DNS gegevens van mijn site nog?

DNS NSLookup

afb.1 DNS NSLookup

Als je je site verhuist naar Byte blijft de DNS informatie van je oude hostingprovider nog een tijd in de cache van internetproviders staan. Je kunt zien hoelang het nog duurt voordat die informatie ververst wordt met informatie van Byte door de onderstaande stappen te doorlopen:

 • Druk op de startknop van je PC
 • Kies Uitvoeren…of Run…
 • Type in het tekstveld: cmd
 • Type het volgende in (vervang uwdomein.nl door uw domeinnaam):
  • nslookup↲
  • set debug↲
  • www.jouwdomein.nl↲

Het antwoord staat onder het kopje ANSWERS bij ttl (time to live). Dit is het aantal seconden dat je internetprovider de oude DNS informatie nog bewaart. Lukt het je niet met bovenstaande stappen de TTL te achterhalen? Neem dan contact op met je oude hoster en vraag hen wat de TTL is van je domeinnaam.

0