FTP – Hoe werkt het en wat kun je ermee?

Hoewel FTP nog steeds veel gebruikt wordt, raadt Byte het gebruik ervan af. Gebruik in plaats daarvan SFTP. SFTP is een veilige manier voor het versturen van bestanden van je computer naar de server. Meer informatie over waarom FTP onveilig is en je altijd het beste via SFTP verbindt, wordt uitgelegd in de whitepaper: “Stop met FTP. Kies voor SFTP”. Meer informatie over hoe je met SFTP aan de slag kunt, wordt uitgelegd in het artikel SFTP – Veilig FTP-en via SSH.

FTP staat voor File Transfer Protocol en vergemakkelijkt de uitwisseling van bestanden tussen computers. Met een FTP cliënt kun je verbinding maken met een FTP server en zo bestanden uploaden naar je website. In dit artikel vind je meer informatie over hoe je verbinding kunt maken met onze FTP server via een FTP cliënt en hoe je losse FTP-users aanmaakt.

FTP toegang inschakelen en een FTP cliënt downloaden

Met FTP upload je bestanden naar je website. Dit doe je met een FTP cliënt zoals Filezilla of Cyberduck. Om FTP te gebruiken moet je eerst FTP toegang inschakelen op het Service Panel en een FTP cliënt downloaden als je er nog geen hebt:

 • Schakel FTP toegang in via Service Panel Overzicht > Beveiliging
 • Download een FTP client:
  • Filezilla voor Linux, Windows en Mac gebruikers. Lees ook: FTP Programma Filezilla.
  • Cyberduck voor Mac gebruikers. Zie hiervoor de externe site van Cyberduck.

FTP ingeschakelt en een client gedownload? Dan kun je inloggen en verbinding maken met de FTP servers en je site.

Inloggen op de FTP server

Inloggen en verbinding maken kan op twee manieren, als Technisch Beheerder of met losse FTP users. Inloggen kan dus als Technisch Beheerder of met een FTP user. De inloggegevens zijn verschillend voor beide manieren. Wanneer je Technisch Beheerder bent van een domein, kun je dus voor iemand anders een FTP user aanmaken zodat je niet je eigen inloggegevens hoeft af te geven.

Inloggen als Technisch Beheerder

Om in te loggen als Technisch Beheerder dien je de rol van Technisch Beheerder in te vullen voor het desbetreffende pakket. De inloggegevens vind je dan terug in je Service Panel. Het wachtwoord wat je nodig hebt is hetzelfde wachtwoord wat je gebruikt voor je Service Panel. Op de pagina FTP Programma Filezilla kun je stap-voor-stap vinden hoe je daadwerkelijk met Filezilla kunt inloggen op onze FTP server. De login gegevens voor FTP op de volgende 2 plekken te vinden in het Service Panel:

 1. Onder het tabje ‘Instellingen’ > ‘FTP gebruikers’
 2. Onder het tabje ‘Administratief’ > ‘Domein informatie’

Of log hier direct in op het Service Panel om de FTP login gegevens te zien of om een nieuwe FTP user (Ook FTP gebruiker genoemd) aan te maken: FTP users Als Technisch Beheerder gebruik je de volgende algemene inloggegevens die in je Service Panel te vinden zijn:

 • Server (hostname): ftp######.bytenet.nl
 • Gebruikersnaam (username, login): domeinnaam.nl
 • Wachtwoord (password): je klantwachtwoord

Na het inloggen op onze FTP server zie je de directory /domeinnaam.nl/. Hier dien je de bestanden van je website in te plaatsen. Als je een programma gebruikt, dat vraagt om een map of directory in te stellen, dien je hier ook /domeinnaam.nl/ in te vullen.Als je in de map ‘domeinnaam.nl’ een index.html of index.php bestand plaatst, wordt deze automatisch geladen wanneer iemand naar je domeinnaam surft.

Inloggen met losse FTP users

Om in te loggen met een FTP useraccount dient je eerst een FTP user aan te maken. Uitleg over hoe je FTP users kunt aanmaken en hoe deze vervolgens kunnen inloggen, vind je op de pagina FTP users. De Technisch Beheerder en de Contractant kunnen FTP user accounts aanmaken. FTP users kunnen dan ook bestanden plaatsen of ophalen in een gespecificeerde map op de hostingruimte. Zo kunnen bijvoorbeeld FTP users (bv. een medewerker van een bedrijf) PDF-folders plaatsen in de map /domeinnaam.nl/folders/. Wanneer je niet wilt dat iemand anders dan jij volledig toegang heeft tot alle mappen kun je dit dus handig oplossen met een FTP user. Je kunt per FTP user aangeven tot welk mappenniveau zij kunnen komen.

Inloggen op FTP lukt niet

Er zijn verschillende redenen waarom inloggen op de FTP server niet lukt. Je krijgt vrijwel altijd een foutmelding te zien wanneer je niet kunt inloggen. Hierin wordt altijd aangegeven waarom je geen toegang hebt, maar meestal heeft het te maken met je inloggegevens:

 1. Je gebruikt verkeerde inloggegevens. Check goed of je de juiste gebruiker- en hostname gebruikt via de pagina op je: Service Panel
 2. Het klant wachtwoord is ondertussen veranderd. Wijzig je wachtwoord door op opvragen te klikken achter wachtwoord op de inlogpagina.

FTP op Magento met Hypernode technologie

Standaard verbinding maken via FTP is vanaf 19 april 2016 niet meer mogelijk op het Hypernode platform. Op ons Clusterplatform en Magento Shared platform moet je ook eerst FTP-toegang inschakelen via het Service Panel voordat je kunt verbinden. Daarom scherpen we de FTP beveiliging op ons Hypernode platform aan.

Als je na 19 april 2016 een FTP verbinding wilt opzetten, dien je eerst het IP-adres waarvan je wilt verbinden te whitelisten via het Service Panel:

 1. Log in op het Service Panel
 2. Selecteer je domeinnaam
 3. Ga naar tabblad ‘Hypernode’
 4. Ga naar ‘Externe FTP toegang’
 5. Vul het IP-adres in wat je wil whitelisten en geef het een omschrijving
 6. Klik op ‘Toevoegen’ en je IP is toegevoegd

FTP users aanmaken via SSH

Voor Magento hosting pakketten met Hypernode technologie is het mogelijk om FTP te gebruiken en FTP-users aan te maken, hoewel we aanraden SSH te gebruiken. FTP-users aanmaken op Hypernode kan alleen via SSH, via onderstaand commando:

hypernode-ftp add --username USER --homedir DIRECTORY

Waar USER staat, vul je de gewenste gebruikersnaam in. Waar DIRECTORY staat vul je de locatie van je homedir in, bijvoorbeeld:

hypernode-ftp add --username Bob --homedir /data/web/

Meer informatie over het configureren van FTP op je Magento pakket met Hypernode technologie vind je op de Hypernode kennisbank.

Je website in de juiste map

Zorg ervoor dat de bestanden van je website in de map staan die de naam van je website heeft. Is je domeinnaam Byte.nl? Dan heet de map ook Byte.nl. Als je website niet in de map /domeinnaam.nl/ staat, of geen van de valide index bestanden in deze map hebt staan, zie je een “Permission forbidden” melding als je naar je site gaat.

FTP toegang op een Presence pakket

FTP toegang wordt niet aangeboden bij een Presence pakket. Een Presence pakket bevat geen webruimte, maar bied je wel een domeinnaamregistratie en de mogelijkheid deze door te verwijzen en 25 e-mailadressen (forwards). Je kunt geen website of bestanden uploaden en hebt daarom ook geen FTP toegang. Wil je een website uploaden, dan kun je op het servicepanel onder ‘domeininfo’ je pakket upgraden naar een pakket met hostingruimte.

FTP uitgaand

Het is mogelijk om vanaf de webserver met een script een FTP verbinding te maken naar een andere server. Met PHP kan dat bijvoorbeeld met fopen (als allow_url_fopen aan staat), met de curl functies, of met de FTP functies. Let op! Wanneer je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid moet je er wel aan denken dat de server achter een NAT (Network Address Translation) router draait. Een NAT router voorziet een basis firewall-functionaliteit. Dat betekent dat een active FTP niet zal werken, je zal dus een passive FTP moeten gebruiken. Zie ook de pagina FTP Verbinding Verbroken, onder het kopje firewall.

Relevante andere pagina’s:

1