Alles Over Joomla! – Wat is Joomla! en wat kun je ermee?


Tags: Joomla!

Joomla! is een populair en veelgebruikt open source Content Management Systeem (CMS).  Het is geschikt voor iedereen, van kleine particuliere websites tot grote bedrijfssites. Joomla! kent een zeer grote en actieve gemeenschap, waardoor het aantal toevoegingen (handige extra’s) snel groter wordt. Bugs en lekken worden ook altijd snel gefixt dankzij de grote Joomla! community .

Joomla! in Nederland en bij Byte

De Nederlandse Joomla! gemeenschap is zeer actief. In het uitgebreide artikel Joomla! In Nederland lees je meer over georganiseerde activiteiten en andere voordelen die de Joomla! community je kan bieden.

Joomla! draait perfect op het clusterhostingplatform van Byte.

Tutorials en andere documentatie

Op onze kennisbank vind je allerlei verschillende artikelen die goed van pas komen bij het beheren en optimaliseren van je Joomla! website. We hebben een aparte Overzichtspagina over Joomla! waar je alle artikelen over Joomla! kunt terugvinden.

Onze kennisbank is niet onze enige vorm van documentatie over hostinggerelateerde onderwerpen. We bloggen ook graag over de nieuwste ontwikkelingen. Joomla! is een open source en gaat veel veranderingen door. De blogposts over Joomla! vind je onder de blogtag “joomla! “.

Naast onze kennisbankartikelen en blogposts is er op het web natuurlijk ook nog een schat aan informatie over Joomla! te vinden. Op docs.joomla.org vind je nog meer uitgebreide (engelstalige) documentatie over Joomla!.

Kenmerken van Joomla!

Joomla! verschilt sterk van andere CMS’en. Elke Joomla! pagina is opgebouwd in verschillenden blokken en alle onderdelen zijn dynamisch. De lay-out van een pagina in Joomla! wordt bepaald met een template. Deze template biedt de mogelijkheid om de positie van de blokken in te stellen, maar je bepaald ook het font, kleurgebruik en de achtergrond.

In Joomla! kun je dus niet vooraf bekijken hoe een pagina eruit komt te zien, totdat je de pagina live zet. Op het moment van live gaan, ofwel publiceren, worden alle blokken samengevoegd tot één pagina.

Joomla! templates

Joomla! templates staan in de Template Manager in de backend van Joomla!. Een Joomla! template bestaat uit twee componenten. Het hoofdbestand, aangeduid als index.php, bevat HTML code voor de lay-out elementen (tabellen en logo’s) en PHP code voor de dynamische componenten. Naast de index.php is de style sheet ook een belangrijk bestand. De style sheet is een CSS bestand en bepaalt het lettertype, kleuren en omlijningen van alle site elementen.

Index.php.

Joomla index.php bestand

afb. 1 Joomla! index.php bestand

Rechts zie je een voorbeeld van een index.php bestand. Als je op de afbeelding klikt wordt deze uitvergroot.

Het gedeelte wat header.png heet kan bijvoorbeeld een logo/slogan zijn. Het grote block in het midden is de ‘body’. Hier staat eigenlijk de hoofdcontent in van je website. De blokken aan de linker- en rechterzijde van de ‘body’ en het blok waar ‘top’ in staat zijn posities die je in de cellen van tabellen kunt zetten. Deze posities bevatten een x-aantal modules die afzonderlijk aan- en uitgezet kunnen worden. Wat je vaak ziet is een menu module in de linkerpositie bijvoorbeeld. De posities worden in de tabellen geplaatst met deze php code:

<jdoc:include type="modules" name="left" />

Joomla CSS Een Joomla! CSS bestand, ofwel style sheet bepaalt het lettertype, kleuren en omlijningen van alle elementen op een pagina. Wanneer je een bestaande Joomla! template aanpast is het soms latig te bepalen welke CSS tags er zijn gebruikt. Een goede methode om bestaande CSS te ontrafelen, is het gebruik van Firebug. Dit is een gratis open source Firefox plugin. Met de “Inspect” functie kun je direct zien welke classes van toepassing zijn en waar bepaalde attributen worden gedefinieerd.

Joomla! Modules

In Modules -> Site Modules in het Joomla! beheerscherm zie je een lijst met modules die standaard aanwezig zijn. Deze modules zijn kleine vakjes met dynamische content.

In de tabel op de module pagina zie je een kolom genaamd “Position”. Deze kolom geeft aan in welke positie (in welk vak) de module hoort. Je kunt modules ook aan- en uitzetten voor bepaalde pagina’s. Om modules ook daadwerkelijk weer te geven op bepaalde pagina’s, moeten ze aan menu-items worden gekoppeld.

Tekst en afbeeldingen in Joomla!

Het invoegen en/of bewerken van tekst en afbeeldingen kun je makkelijk en snel doen met TinyMCE. TinyMCE is de WYSIWYG editor van Joomla!. Via Extensies -> Installeer/Deïnstalleer kan ook JCE of een andere editor worden geïnstalleerd. Tekst en afbeeldingen voeg je toe door nieuwe content aan te maken (Artikelen -> Artikelbeheer).

Menu’s in Joomla!

Wat belangrijk is om te weten over menu’s in Joomla!, is dat je geen link kunt creëren wanneer er nog geen content is aangemaakt. Je kunt links (verwijzingen naar onderdelen/content in je Joomla! site) toevoegen aan de menu’s vanuit de menu manager (menu -> Kies Menu). Links toevoegen kan met de ‘Nieuw’ knop op de toolbar. Dit geeft je een aantal keuzes die bepalen naar wat voor soort content je doorverwijst.

Joomla! extensies

Joomla! is ontworpen om uitgebreid te worden. Ondanks dat het veel ingebouwde features heeft zijn er honderden andere extensies die je kunt downloaden en gebruiken. Neem daarom graag een een kijkje op de: Joomla! Extensions Directory. Hier staan duizenden Joomla! extensies. Er zit wel verschil tussen Joomla! Components, Modules en Plugins. Hieronder wordt per extensie beschreven wat het doet.

Joomla! Components: Components zijn applicaties. Deze voegen functionaliteit toe aan je Joomla! administratie. Als je een component toevoegt dan zie je onder het Components menu het nieuwe component staan. Klik hierop en je krijgt een nieuwe set met admin pagina’s waarin je de eigenschappen van het desbetreffende component kunt instellen.

Joomla! Modules: Modules zijn stukjes PHP code die de informatie van componenten op de site kunnen weergeven. Zo zijn menu’s bijvoorbeeld modules en inloggen gebeurt ook via een module.

Joomla! Plugins: Plugins zijn kleine, taak georiënteerde functies die content onderscheppen voordat het op de site staat en deze content wordt op een bepaalde manier aangepast.

1