Joomla! heeft een aantal mogelijkheden om inhoud te cachen. Dit komt de snelheid waarmee uw pagina’s laden meestal behoorlijk ten goede. We geven hier een aantal tips om deze Joomla! caching in te stellen.

Wat is Joomla! caching?

Om een pagina te genereren, moet Joomla! gegevens uit de database halen en die combineren met een template. Een cache zoals hier besproken is een tijdelijk bestand waarin deze pagina of een onderdeel daarvan kan worden opgeslagen. Hierdoor hoeft Joomla! dit niet steeds bij ieder bezoek uit de database te halen. Op die manier kunnen pagina’s sneller worden opgemaakt en heeft de bezoeker je pagina dus sneller binnen.

Snelheidswinst Joomla! caching bepalen

Aangezien de resultaten van caching per website en per pagina kunnen verschillen, is een algemene uitspraak over de snelheidswinst niet te geven. Je kunt het beste de snelheid van uw website voor en na inschakeling van caching vergelijken om te weten te komen wat het verschil is. Meer informatie hierover vind je op Joomla Snelheid Optimaliseren.

Joomla! caching inschakelen

Ingebouwde Joomla! caching

Standaard is caching in Joomla! uitgeschakeld. Je kunt de caching inschakelen onder Global Configuration > System. Zet hier Cacheop Yes. Klik op Save. Deze caching functie cachet delen van de pagina. Dit kan schelen in het aantal database queries dat uitgevoerd moet worden.

Let op: deze cache schijnt soms niet goed te werken met Virtuemart en sommige andere componenten. Het is belangrijk dat je test of alles nog werkt.

Joomla! System Cache plugin

Naast de standaard Caching functie van Joomla!, zijn er ook uitbreidingen die een verdergaande caching kunnen leveren. Een daarvan wordt standaard met Joomla! meegeleverd. Ga naar Extensions > Plugin Manager. Deze caching plugin maakt gebruik van de caching functies van Joomla! en kan hele pagina’s cachen. Op de tweede pagina staat de plugin System – Cache. Klik op het kruisje om deze aan te zetten.

Let op: Deze cache plugin heeft wel het nadeel dat wijzigingen in artikelen niet meteen opgepakt worden. Als je een artikel wijzigt, duurt het enige tijd (standaard 15 minuten) voor deze wijziging op de frontend zichtbaar wordt. Je kunt deze tijd instellen door onder Plugin Parametersde Cache lifetimete wijzigen.

Joomla! Caching extensies

Mocht de System Cache plugin niet het gewenste resultaat opleveren, dan kun je 3th party Joomla! cache extensies installeren. We kunnen de volgende adviseren te gebruiken:

Cache Cleaner

  • Omschrijving: De cache opschonen met slechts 1 muisklik.
  • Kijk op Cache Clearer voor meer informatie.

CacheControl

  • Omschrijving: bepaal middels de non-sef url (te kopieren vanuit aanmaken nieuw menuitem) welke pagina’s niet opgenomen moeten worden in de cache. Meestal zijn dit de formulieren die opgenomen zijn in een contentitem.
  • Kijk op CacheControl voor meer informatie.

JotCache

  • Omschrijving: vervangt de standaard Joomla! System-Cache plugin door een meer uitgebreide cache plugin.
  • Kijk op JotCache voor meer informatie.
41