Werk je met Joomla? Dan loop je vast wel eens tegen een foutmelding aan. Geen paniek, dit gebeurt in elk CMS, dus ook bij Joomla. Omdat er veel verschillende zaken fout kunnen gaan, hebben wij niet voor alles een oplossing. Er zijn echter wel een x aantal problemen waarvan we wel de oplossing weten. Deze problemen plus oplossingen worden in dit artikel beschreven. Sowieso raden we je aan om bij elk probleem je Technisch beheerder in te schakelen.

This site is temporarily unavailable

Het kan zijn dat je de bovenstaande melding krijgt als de Joomla site bezocht wordt. Hieronder staat wat er mogelijk mis is:

MySQL support not available.

Er is geen MySQL support aanwezig op de webserver of in de PHP configuratie. Bij Byte hebben alle webservers volledige MySQL support dus is dit geen waarschijnlijke oorzaak.

Connection to database server failed.

Er kan geen verbinding worden gemaakt met de database server. Controleer of de servernaam, gebruikersnaam en wachtwoord, en database correct ingevuld zijn. Gebruikersnaam en wachtwoord kun je testen via PHPMyAdmin. Usernames en databasenamen vind je op je Service Panel (databasemanagement).
Als je in het Service Panel een nieuw wachtwoord hebt aangemaakt voor een database, is het oude database wachtwoord niet meer geldig. Dit klinkt heel logisch, maar in het CMS staat nog wel het oude wachtwoord ingesteld. Je moet dan ook het nieuwe wachtwoord in het CMS invoeren, anders krijg je deze foutmelding. Je kunt dit doen door het wachtwoord in je configuration.php aan te passen. Meer informatie over het configuratie-bestand vind je hier.

Hierbij kan het voorkomen dat je een ‘critical transfer error’ krijgt. Dat komt doordat Joomla de schrijfrechten voor configuration.php uitschakelt. Je moet ze dan weer inschakelen door in Filezilla rechts te klikken op configuration.php en onder ‘bestandsattributen’ de schrijfrechten voor de eigenaar aan te zetten.

404 – Onderwerp #(nummer) niet gevonden

Deze fout treedt op wanneer het artikel met nummer (nummer) niet gepubliceerd is, maar wel aan een menu item gekoppeld is. Als het artikel gekoppeld is aan het Home menu item, zal deze fout op de voorpagina optreden. Je kunt dit oplossen door in Artikelbeheer het artikel te publiceren.

404 – Component niet gevonden

De pagina is gekoppeld aan een component dat verwijderd is. Deze fout kan ook op de voorpagina optreden, als je de voorpagina koppelt aan een component en de component daarna verwijdert. Of als je op de een of andere manier het default menu item verwijderd hebt. Je moet dan in de menu manager een ander menu item als default instellen.

This site is down for maintenance

Deze melding krijg je als de site offline is voor onderhoud. Je kunt hem weer online zetten door in configuration.php de variabele $offline op 0 te zetten.

/tmp…. is not a valid path for inclusions

De pad naar temp-map configuratie van uw Joomla staat op /tmp. Dit moet je aanpassen naar /pad/naar/uw/website/domein.nl/tmp. Je kan dit aanpassen op de backend van Joomla onder instellingen> server. Je vindt het pad naar jouw website op het Service Panel onder domeininfo.

Witte pagina

Er is een fout opgetreden maar de fout rapportering in Joomla staat uit. Ga in de backend naar Algemene instellingen> Server. Zet Foutrapportering onder Serverinstellingen op maximum.
Als de backend ook een witte pagina geeft, moet je dit handmatig doen. Maak de configuration.php schrijfbaar via de shell (chmod u+w configuration.php) of via FTP. Zoek de regel

 var $error_reporting = '-1';

Vervang dit door

 var $error_reporting = E_ALL;

Hulp nodig?

We raden je aan om je technisch beheerder in te schakelen die foutmeldingen en eventuele problemen kan oplossen. Heb je geen Technisch beheerder? Op onze partnerpagina, vind je een uitgebreide lijst van webdevelopers die je kunnen helpen. Het overdragen van de rol van Technisch beheerder wordt uitgelegd in het artikel Service Panel rollen.
Ook het zoeken op de diverse Joomla fora kan je helpen de meeste problemen op te lossen.

10