LET OP! Byte biedt geen Joomla hosting meer aan; het is niet langer mogelijk om je Joomla site naar Byte te verhuizen. We kunnen van harte de hosting van onze zus Combell aanbevelen!


Heb je bij een andere hostingpartij nog een Joomla! website staan en wil je deze naar Byte verhuizen? Dat kan door de volgende stappen te volgen.

Maak back-ups van je website

De eerste stap is om bij je huidige provider een back-up van je database en van de bestanden op je webruimte te krijgen. Deze back-ups plaats je op je eigen pc, zodat je deze in de volgende stappen kunt importeren in de Byte omgeving.
Hoe je deze back-ups precies verkrijgt is afhankelijk per hostingpartij. Mocht je niet weten hoe dat moet, neem dan contact op met je huidige hostingpartij. Zij kunnen je hiermee op weg helpen.

Upload de bestanden via (S)FTP

 1. Maak verbinding met je webruimte. Meer informatie over het verbinden met SFTP vind je op de pagina SFTP.
 2. Upload de bestanden van je Joomla! installatie naar de desgewenste map op je webruimte.

Let op! Wanneer je een Personal Hosting pakket hebt kun je geen SSH gebruiken en dus geen SFTP. Maak dan gebruik van FTP of upgrade je pakket naar een Secure pakket!

Maak een database en MySQL gebruiker aan

Wanneer je de bestanden van je Joomla! installatie hebt geüpload naar je FTP ruimte, maak je een database en gebruiker aan. Hoe dit werkt, lees je hieronder.

 1. Log in op het Service Panel.
 2. Selecteer je domeinnaam.
 3. Klik op het tabblad Instellingen en dan de optie MySQL 5 databases.
 4. Maak een nieuwe database aan.
 5. Maak een nieuwe database gebruiker aan en geef deze read/write rechten op de nieuwe database.
 6. Sla de gegevens van je database plus gebruiker op. Deze heb je zo dadelijk nodig.

Importeer je .sql bestand in je database

Aangezien je nu een lege database hebt, kun je de data van je oude database importeren in deze nieuwe lege database. Bij Byte kan dat op twee manieren:

 • Via PHPMyAdmin
 • Via de SSH server

Wij raden zelf aan om je .sql bestand via SSH te importeren, omdat PHPMyAdmin niet goed met grote .sql bestanden kan omgaan. Wanneer het bestand te groot is zal de import uiteindelijk stoppen en heb je misschien maar de helft van al je data in de database staan. Op de pagina Database exporteren en importeren staat precies beschreven hoe je deze import kunt uitvoeren.

Configuratiebestand aanpassen

Nu alle data op de goede plaats staat, zorg je ervoor dat de bestanden op de webruimte goed kunnen communiceren met je database. Hiervoor pas je de volgende gegevens aan in je configuration.php:

 1. $db – vul de naam in van je database.
 2. $user – vul de naam in van je database gebruiker.
 3. $password – vul het wachtwoord in dat gekoppeld staat aan je database gebruiker.
 4. $host – vul de hostname van je database in. Dit kun je terugvinden onder het kopje Algemene informatie.
 5. $log_path – vul de /home/users/domeiftp/domeinnaam/logs/ in.
 6. $tmp_path – vul de /home/users/domeiftp/domeinnaam/tmp/ in.
 7. Sla de wijzigingen op en je bent klaar met de verhuizing.

Let op! Bij zowel log_path als tmp_path pas je domeinnaam aan naar de naam van jouw domeinnaam. Wat domeiftp precies moet zijn kun je vinden onder het tabblad Administratief en dan de optie Domein informatie.

 

Maak mailboxen aan of regel je e-mail extern

De volgende stap is om alvast mailboxen aan te maken voor de e-mailadressen die je nu gebruikte bij de oude hostingpartij. In het artikel Nieuw e-mailadres aanmaken lees je hoe e-mailadressen kunt maken bij Byte.
Mocht je gebruik willen maken van een externe maildienst dan, staat er in het artikel Alternatieve mailproviders gebruiken een aantal externe maildiensten die je zou kunnen gebruiken.

Verwijs je DNS naar Byte

Nu je alles aan onze kant hebt ingesteld, is het tijd om je DNS instellingen bij je oude hostingpartij te verwijzen naar Byte. Wijzig het IP-adres van je www en non-www A record naar het IP-adres van je pakket bij Byte. Onder het tabblad Administratief, onder de knop Domein informatie, staat het benodigde IP-adres naast Inkomend IP van uw site. Meer informatie over DNS vind je in het artikel DNS.

Ben je nog aan het testen? Wacht dan met het wijzigen van de DNS totdat je helemaal tevreden bent en live wilt gaan.

Verhuis je domeinnaam naar Byte

Tevreden met je website en je DNS omgezet? Verhuis dan je domeinnaam naar Byte. Dit is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Door je domeinnaam te verhuizen naar Byte wordt de testfase automatisch afgerond (testbyte.nl wordt verwijderd) en staat zowel de site als je domeinnaam bij ons. Voor de specifieke verhuisprocedure kun je terecht in het artikel Verhuizen van je domeinnaam.

10