Bezoekers zijn snel weg als ze een langzame Joomla! website tegenkomen. Met deze Joomla! snelheid optimalisatie tips & tricks wordt je Joomla! website sneller ingeladen. De kans dat de bezoekers langer blijven en voor hogere conversie zorgen is daarmee groter.

Joomla! snelheid meten

Er zijn verschillende tools waarmee je de snelheid van je website kunt meten.

 • PageSpeed & YSlow (GTmetrix) Middels PageSpeed van Google en Yslow van Yahoo kun je de performance van je website meten. GTmetrix biedt de mogelijkheid om ze samen te voegen en daarmee periodiek de performance van je website te laten meten. Met de gegenereerde rapporten krijg je advies op welke punten je de site kunt optimaliseren.
 • WebSiteOptimization.com Een tool die door velen gebruikt wordt.

Optimalisatie met default Joomla!

Juiste volgorde van system plugins

Het is voor de optimalisatie van je website belangrijk om de volgorde van de system plugins juist in te stellen.

 1. Cache plugins altijd als laatste
 2. SEF plugins voor de Cache plugins
 3. Overige plugins daarvoor

GZIP compressie activeren

 • Activeer GZIP compressie via Website >> Global Configuration >> Server >> GZIP Pagecompression.
 • Pas je .htaccess aan voor beter gebruik van GZIP. Kijk voor meer informatie op de pagina GZIP compressie

Activeer caching

 • Activeer caching middels ingebouwde Joomla! cache, cache system plugin of externe extensies. Kijk voor meer informatie op de pagina Joomla Caching.
 • Pas je .htaccess aan voor betere controle over de te cachen onderdelen. Kijk voor meer informatie op de pagina Expires Header en Cache-Control

Gebruik Varnish

Bij Performance, Optimize en MCU pakketten is het mogelijk om Varnish te gebruiken. Varnish kan ervoor zorgen dat je site supersnel wordt (TTFB < 20ms is haalbaar), want veel informatie kan in het geheugen van Varnish opgeslagen worden waardoor je request minder langs Apache hoeft te gaan. Meer informatie hierover kun je in het artikel Varnish vinden.

Minder is meer… ook in Joomla

Voor alle websites en dus ook voor Joomla! geldt… des te minder data er van de server naar de browser verzonden hoeft te worden, des te sneller is de site bij de gebruiker in beeld.

Beperk het aantal Joomla! Modules

Maak geen poppenkast van je Joomla! website. Beperk het aantal modules. Elke module zorgt voor extra laadtijd, mogelijk extra CSS en JS bestanden.

Beperk onnodige Joomla! componenten en extensies

Heb je echt die ene extensie nodig, die verder niets toevoegt aan je business? Kies de meest efficiënte en depubliceer of verwijder de extensies die je niet gebruikt. Controleer na verwijderen of ook de database opgeschoond is.

Beperk onnodige Joomla! Plugins

Heb je echt die ene plugin nodig, die wel voor het leuke effect zorgt, maar vervolgens ook de performance ver naar beneden haalt? Depubliceer of verwijder de plug-ins, die je niet nodig hebt.

Maak je Joomla! Template niet te complex

Zorg voor rust en eenvoud -> heb je echt die drukke site nodig met alle toeters en bellen nodig?

CSS optimalisatie

Leer CSS en begrijp dat het als een waterval werkt waarmee je eerder ingestelde opmaak kunt overschrijven. Meerdere classes kunnen de opmaak van bijvoorbeeld een button bepalen. Zie Twitter Bootstrap als voorbeeld.

 • Des te minder karakters in een bestand, des te kleiner het bestand. Micro-optimalisatie welke prima afgehandeld kan worden door plugins.
 • Gebruik cssoptimiser.com om een CSS bestand optimaliseren, maar dan is het niet meer handig leesbaar.
 • De eeuwige strijd tussen optimalisatie en leesbaarheid.

Javascript optimalisatie

Hierbij geldt hetzelfde als CSS optimalisatie.

 • Gebruik javascriptcompressor.com om een JS bestand te optimaliseren. Test daarna of de extensie met de geoptimaliseerde javascript nog steeds werkt.

Plaatjes optimaliseren

Des te minder plaatjes in je content of template, des te minder bestanden er naar je browser gehaald worden, des te sneller is de site in beeld.

Voorkom 404 links

Zij vertragen het inladen van je website

 • Open na analyseren van je website via GTmetrix.com het tabblad Timeline en zoek de met rood gemarkeerde 404 links op en verhelp deze.

Minimaliseer HTTP request

Een HTTP request is een verzoek aan de server om een bestand op te sturen naar je browser. Des te minder bestanden er doorgestuurd hoeven te worden, des te sneller je klaar bent.

 • Gebruik plugins om CSS en JS bestanden samen te voegen naar een enkele CSS en een enkele JS bestand.
 • Byte gebruikt Scriptmerge van Yireo op de eigen website.
 • Gebruik CSS Sprites en voeg daarmee plaatjes samen. Lees meer hierover op de blogpost van CSS-Tricks.com

Joomla! website Debuggen

Is de Joomla! website na het doorvoeren van bovenstaande punten nog traag en ben je niet bang om in PHP en MySQL code te duiken, dan kun je met Joomla! ook gaan debuggen. Kennis van PHP en MySQL is hiervoor vereist.

Joomla! debuggen

Joomla! heeft hiervoor een debugging functie.

 1. ga naar Global Configuration
 2. zet ‘Debug Site’ aan
 3. klik op Save

Als je de pagina bezoekt, zie je onderaan hoe lang de pagina erover doet om opgemaakt te worden, en welke queries er worden uitgevoerd.

Firefox debuggen

Aan de kant van je browser kun je meer informatie over de snelheid ophalen met de Firebug extensie. Meer informatie hierover vind je op de pagina Oorzaken van een trage website.
Als er zeer veel queries zijn, komt dat waarschijnlijk door een component die je geïnstalleerd hebt. Het beste kun je in dat geval kijken of die component uit te schakelen of te vervangen is. Is dat niet mogelijk of kun je de snelheidsproblemen niet tot een bepaalde component herleiden, dan kun je de snelheid alsnog verbeteren met behulp van caching.

00