Varnish is een cache die voor de site geplaatst wordt en ook beschikbaar voor Joomla sites bij Byte als je een Performance, Optimize of MCU pakket hebt voor je website. In dit artikel leggen we uit hoe je aan de slag kunt gaan met Varnish voor Joomla!

Byte heeft in samenwerking met Perfect Web Team een eigen extensie ontwikkeld voor Joomla. Met deze extensie kunnen Joomla sites op het supersnelle Byte Varnish Cluster draaien. De extensie zorgt ervoor dat Joomla de juiste caching headers genereert met TTL (time to live) informatie en dat specifieke pagina’s en/of extensies niet worden gecached. Ook zorgt de extensie voor het automatisch legen van de cache voor specifieke pagina’s na het aanpassen van een artikel in Joomla en wordt de volledige site cache geleegd na het klikken op de speciale knop daarvoor.Tijdens de Joomla!dagen (11 april 2015) heeft Byte samen met The Perfect WebTeam een presentatie gegeven over Varnish op Joomla!.

Activeer Varnish voor Joomla! met behulp van onze screencast

Hieronder bieden we je een visuele ondersteuning voor het activeren van Varnish op je Joomla! site. Deze screencast is gemaakt door Perfect Web Team Liever een geschreven uitleg? Geen probleem, die vind je verderop in het artikel.
 

Snelle instructies

  1. Download de Byte Varnish extensie voor Joomla!
  2. Installeer de extensie via het extensiebeheer van Joomla
  3. Klaar! Controleer of alles goed werkt.

Installatie

De Byte Varnish extensie bestaat uit twee delen:

  1. Module; mod_bytevarnish
  2. Plugin; plg_system_bytevarnish

Beide zitten verwerkt in de extensie pkg_bytevarnish.zip dat hier te downloaden is. Dit zip bestand installeer je in Joomla via Extensies-> Extensiebeheer, tabblad Installeren. Selecteer het zip bestand en klik op Uploaden & installeren. De module en plugin worden nu geïnstalleerd, automatisch geactiveerd en gepubliceerd op de juiste positie. De extensie is nu in werking en de site maakt gebruik van het Byte Varnish Cluster. Je kan de extensie verder naar wens configureren.

Configuratie

De extensie is verder naar wens te configureren. Dit kan door de plugin instellingen aan te passen. Hiervoor ga je naar Extensies-> Pluginbeheer waar je zoekt naar de Byte Varnish plugin van type system. Na het openen van de plugin beschik je over de volgende configuratie opties.

Algemene opties

Schakel Byte.nl Varnish in

Hiermee wordt de Byte Varnish caching in- en uitgeschakeld vanuit Joomla. Als de caching is ingeschakeld is er een Cache-control: public HTTP-header actief op de site. Als de caching is uitgeschakeld is dit een Cache-control: no-cacheHTTP-header waardoor er geen pagina’s meer aan de Varnish cache worden toegevoegd. Pagina’s die reeds in de Varnish cache zitten blijven actief totdat deze geleegd worden.Standaard waarde: Ja

Automatisch cache legen

Hiermee wordt het automatisch legen van pagina’s uit de Varnish cache na aanpassing van een artikel in- en uitgeschakeld. Als deze functie is ingeschakeld worden de pagina’s in de Varnish cache waarop het volledige Joomla artikel en de introtekst zichtbaar is geleegd. De plugin detecteert automatisch om welke pagina’s het gaat en zal deze legen in de Varnish cache. Standaard waarde: Ja

TTL (max-age) in minuten

Hier voer je de tijd in minuten in die gebruikt wordt voor de ‘houdbaarheid’ van een pagina in de Varnish cache. Bij een waarde van 60wordt na 60 minuten bij een nieuwe pagina request de pagina opnieuw in de Varnish cache geplaatst. De ingevoerde tijd in minuten wordt door de plugin omgezet in seconden en wordt gebruikt voor de max-ageHTTP-header van de site.Standaard waarde: 60

Opties voor uitsluiten pagina caching

Standaard zorgt de plugin er voor dat als de bezoeker inlogt er een NO_CACHE cookie wordt geplaatst. Hierdoor zal een ingelogde bezoeker geen pagina’s uit de Varnish cache krijgen maar direct van de webserver. Het is goed mogelijk dat daarnaast bepaalde pagina’s uitgesloten moeten worden van caching voor alle bezoekers van de website. Denk aan pagina’s met dynamische content, waar ingelogd wordt of die beveiligd zijn. De plugin heeft hiervoor diverse opties.

Menu-items uitsluiten

Hiermee kan je specifieke menu-items uitsluiten van caching. Selecteer uit de dropdown één of meerdere menu-items die moeten worden uitgesloten. Op deze pagina’s wordt dan de Cache-control: no-cacheHTTP-header actief.Standaard waarde: -

Componenten uitsluiten

Hiermee kan je specifieke componenten compleet uitsluiten van caching. Selecteer uit de dropdown één of meerdere componenten die moeten worden uitgesloten. Op deze pagina’s wordt dan de Cache-control: no-cache HTTP-header actief. Standaard is com_users hier ingesteld, maar bijvoorbeeld formulier extensies moeten vaak ook voor de juiste werking worden uitgesloten.Standaard waarde: com_users

Tips & Tricks

Testen

Na het inschakelen van de Varnish cache is het erg belangrijk om je site goed te testen. Werkt het inloggen voor de bezoekers nog? Worden contactformulieren juist verwerkt? Worden reacties geplaatst? Kortom, doorloop alle functionaliteiten van je site en sluit waar nodig pagina’s en/of componenten uit van caching.

Varnish cache legen

Naast de mogelijkheid om de Varnish cache voor de gehele site te legen via het controlepaneel van Byte is dit ook mogelijk vanuit de beheer van Joomla. Klik daarvoor op Purge Varnish Cache in de grijze statusbalk onderaan iedere pagina. Alle pagina’s in de Varnish cache worden door deze actie verwijderd.

Joomla caching

De Byte Varnish Cache staat los van de caching instellingen van Joomla. Deze kan je ingesteld laten, maar dit kan wellicht tot verwarring zorgen. Na het maken van een site aanpassing kan er een oudere gecachte pagina van Joomla worden opgenomen in de Varnish cache. Voor het juist cachen moet dus eerst de Joomla cache geleegd worden en daarna de Varnish cache, dan weet je zeker dat het juiste wordt opgenomen in de Varnish cache. Door de Joomla caching uit te schakelen weet je zeker dat dit goed gaat en is het legen van zowel de Joomla als de Varnish cache niet nodig. Dit is sowieso raadzaam tijdens het testen van de Varnish cache.

.htaccess expire headers

Vergeet niet je .htaccess bestand na te lopen op eventuele mod_expires regels voor de HTTP-headers. Deze zouden voor conflicten kunnen zorgen met de HTTP-headers die de Byte Varnish extensie genereert. Verwijder of pas deze aan als de plugin na installatie niet werkt en je mod_expires regels actief hebt in je .htaccessbestand.

Meer lezen

Labtest: 6 keer snellere laadtijden met Varnish


60