Je Magento shop via verschillende domeinen benaderen? Dit doe je met een Magento Multistore. In dit artikel leggen we uit wat een Magento Multistore is en hoe je dit opzet

Wat is een Magento Multistore?

Je hebt een enkel Magento hosting pakket waaraan je meerdere domeinnamen koppelt. Hierbij maak je in een enkele Magento website meerdere storeviews aan zodat op een enkel Magento hostingpakket meerdere webshops gebruikt kunnen worden. Je kunt de content zodanig aanpassen zodat de bezoekers van je Duitse website precies de gegevens krijgen die voor hen bedoeld zijn.

Wat zijn de voordelen van een Magento Multistore?

Het voornaamste voordeel zit hem in de prijs en het onderhoud. Omdat je slechts één enkele Magento webshop gebruikt, hoef je ook maar één enkele webshop te onderhouden. Qua prijs betaal je ook maar voor één Magento pakket en de andere domeinen kun je via Presence pakketten dan laten doorverwijzen naar deze webshop.

Wat zijn de nadelen van een Magento Multistore?

Het enige nadeel zit hem in het feit dat je maar een enkel Magento pakket gebruikt. Des te meer content/data je op dit ene pakket gebruikt voor al je domeinen, des te sneller je tegen de limieten van je huidige pakket zult aanlopen. Hierbij is het dan ook zo dat als deze webshop uitgezet wordt vanwege veiligheids- of administratieve redenen, meteen alle domeinen die aan deze webshop verbonden zijn het ook niet meer doen.

Wat heb ik nodig om een Magento Multistore te maken?

Allereerst heb je een domeinnaam nodig waar je het Magento hosting pakket aan koppelt. Hierbij is het vooral aan te raden om vooraf goed in te schatten hoeveel ruimte je daadwerkelijk nodig gaat hebben.

Ten tweede heb je Presence pakketten nodig, waarmee je de overige domeinen kunt registreren en kan koppelen aan het domein waar de webshop op gehost wordt. Hiervoor gebruik je de optie ‘server alias’ bij je Presence instellingen. Hiermee blijft de URL in de browser ongewijzigd, maar zie je wel de juiste website. Meer informatie over Presence pakketten en het instellen van een server alias lees je in het artikel Alles Over Presence.

Als laatste heb je enige technische kennis nodig om de instellingen voor een Magento Multistore goed te configureren. Hierbij is het vooral belangrijk dat je weet hoe Magento inhoudelijk werkt. Inhoudelijke kennis is nodig om alle requests vanuit de overige domeinen naar het juiste gedeelte van je webshop te leiden.
Hoe dit precies ingesteld kan worden kun je lezen in de drie onderstaande blogposts die wij speciaal voor dit onderwerp hebben geschreven:

Mocht je er na het lezen van dit artikel en de hierboven genoemde blogjes nog niet uitkomen om de Magento Multistore correct te configureren? Dan raden we je aan een partner van Byte in de arm te nemen. Op de pagina Partners van Byte vind je een lijst van onze partners.

30