Magento houdt veel informatie bij door deze te ‘loggen’ in de database. Deze logs kunnen onder andere handig zijn bij het opsporen van problemen. Het is daarom goed om te weten hoe je deze functie in-/uitschakelt en waar de logs precies terug te vinden zijn.

Het is echter ook goed te beseffen dat logs niet automatisch verwijderd worden na bepaalde tijd. Om te voorkomen dat de database overvol raakt, is het verstandig deze periodiek op te schonen.

Wat is het nut Magento logging?

Magento logging is nuttig als je aan het ontwikkelen bent aan je site. Je kunt zo precies zien wat er eventueel misgaat. Op het moment dat er niet meer actief aan de site gewerkt wordt, zorgt de logging in meeste gevallen alleen voor vertraging op de site en het kan er daarnaast voor zorgen dat de webruimte van een site vol kan lopen.

Wat logt Magento?

De twee belangrijkste error logs voor Magento zijn het system log en het exception log. Deze kunnen via het Magento backend in- en uitgeschakeld worden.

In de system.log zul je voornamelijk waarschuwingen treffen van Magento zelf. Een voorbeeld hiervan is als je een betaalmodule gebruikt binnen je Magento webshop, maar Magento geen verbinding kan maken met de database van deze module.

In de exception.log zul je voornamelijk foutmeldingen tegenkomen als Magento op serverniveau ergens vast loopt. Een voorbeeld hiervan is als je een aantal producten aanpast, maar vergeet de cache van je webshop daarna te flushen. Magento zal dan niet de juiste gegevens weten op te sporen en zal dit dan loggen in de exception.log.

Waar slaat Magento de logs op?

Magento slaat de logbestanden op in de map /var/log in je webruimte. Om deze logs in te zien navigeer je naar de map van de domeinnaam en als je dan naar de map /var/log gaat zie je daar de system.log en exception.log van je website.

Verwijder periodiek oude logs

Ook worden in Magento standaard veel bezoekersstatistieken bijgehouden, waardoor de database na verloop van tijd behoorlijk vol kan raken. Magento zal standaard net zo lang naar de database loggen tot deze vol of onbruikbaar is. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te voorkomen door middel van de functie Log Cleaning.

Lees hier meer over op de pagina Magento log cleaning – opschonen database.

Hoe zet ik Magento logging aan?

Voor het aanzetten van Magento Logging zul je het admin menu van Magento in moeten duiken. De logging instellingen vind je onder:

Magento log settings

afb.1 Magento Log Settings
Magento > System > Configuration > Advanced > Developer > Log Settings

De mogelijkheden hier zijn redelijk beperkt. Het is alleen mogelijk om logging aan dan wel uit te zetten, en het is mogelijk om log files een andere naam te geven. Meer dan dat is echter ook niet mogelijk.

Inzicht in Magento Logging via MageReport Premium

Staat je shop op ons Hypernode platform dan heb jij als klant inzicht in hoe vol je logs zijn dankzij MageReport Premium. Om ervoor te zorgen dat je shop optimaal blijft presteren raden we je aan je logs onder de 100mb te houden. Magereport Premium vind je in je Service panel onder het tabblad Analyse. Meer informatie over hoe je je logs kunt opschonen vind je in onze Hypernode support documentatie.

 

51