Magento optimalisatie tips en tricks

Tags: MagentomagereportperformanceSnelheid

Hoewel geoptimaliseerde Magento Hosting veel snelheidswinst behaalt, zal zelfs een webshop draaiend op het snelste hostingplatform langzaam zijn als je bepaalde instellingen verkeerd of onnodig instelt. Op deze pagina vind je een aantal tips over het optimaliseren van je Magento shop.

Byte’s Magento optimalisatie tools

Snelheid is en blijft het belangrijkste bij Magentoshops, daarom zijn we continu bezig met het ontwikkelen van allerlei Magento Tools om het voor onze klanten makkelijker te maken hun sites en shops sneller te krijgen. Een aantal tools en aanpassingen die makkelijk en snel via het Service Panel kunnen worden afgehandeld worden hieronder toegelicht.

Magereport Premium

Heb je een shop op ons Hypernode platform? Bekijk dan hoe jouw shop scoort op de performance checks in Magereport Premium.

Redis

Met Redis wordt alles extern gecached in het geheugen. Dit levert flinke snelheidswinst op. Goed te merken in de backend, en in combinatie met een FPC module ook zeker in de frontend. Kijk ook voor meer informatie over Redis op onze website en in het artikel Redis – Geoptimaliseerde in-memory caching. Meer informatie over Redis voor Hypernode technologie is te vinden in het artikel Configure Redis op de Hypernode kennisbank.

New Relic

New Relic biedt een helder inzicht in hoe jouw website presteert en waar zich eventuele bottlenecks bevinden. Van laadtijden van pagina’s en langlopende transacties, tot error rates, slow queries, trage plug-ins/extensies en meer. Meer informatie over New Relic vind je terug in het artikel New Relic – FAQ.

Varnish

Varnish voor Magento is momenteel alleen beschikbaar voor Dedicated Magento Clusters en vanaf Magento Professional pakketten (Hypernode technologie). Gebruik Varnish standaard voor je statische content om je site sneller te maken. Lees ook het artikel Varnish op ons Magento platform voor meer informatie over Varnish voor Magento.

Instellingen in het Service Panel

De tools die hierboven worden toegelicht zijn beschikbaar middels het Service Panel. Naast deze tools zijn er nog een aantal andere aspecten in het Service Panel die je kunnen helpen bij het sneller maken van je shop.

Gzip compressie

Zet GZIP compressie aan, behalve als je Varnish gebruikt. Varnish en GZIP compressie combineren niet goed, vooral bij zware requests waar veel data terugkomt kan dit leiden tot 502 errors. Kijk ook voor meer informatie over gzip compressie in het artikel GZIP compressie.

Instellingen in de back-end en/of SSH

Flat catalog in Magento

Magento systeem configuratie

Afb.1 System >> Configuration

System >> Configuration >> Catalog

Afb.2 System >> Configuration >> Catalog

set Flat Catalog Magento

Afb.3 set Flat Catalog

Je kunt flink snelheidswinst te halen via Flat Catalog. De Flat Catalog bestaat uit twee delen: Flat Categories en Flat Products. Met Flat <category/products> catalog geactiveerd voegt Magento een groot aantal core tabellen samen. Omdat alle informatie dan bij elkaar staat, heeft dit snelheidswinst tot gevolg.

Het aanzetten van Flat Categories voor verbeterde prestaties bevelen we aan voor alle Magento installaties, terwijl we Flat Products enkel aanbevelen voor Catalogs die meer dan 1000 SKU’s hebben. Lees ook onze blogpost Performance toename door Flat Catalog in Magento

Instructie:

1. Navigeer in Magento Admin naar System > Configuration > Catalog (afb. 1 & afb. 2).
    • Onder Frontend, verander Use Flat Catalog Category naar YES (afb. 3).
    • Onder Frontend, verander Use Flat Catalog Product naar YES (optioneel).
  2. Ga in je Magento Admin naar System > Index Management
  3. Bij een of meer indexen staat nu reindex required. Klik hier op reindex data.
  4. Leeg de Cache.

Afbeeldingen optimaliseren

Door afbeeldingen op je website kleiner te maken, kan een webpagina veel sneller laden. In de volgende blogposts/artikelen kun je lezen hoe je dit kunt aanpakken:

Merge CSS files & Merge javascript (JS) files in Magento

Magento System >> Configuration

Afb.4 System >> Configuration

Afb.5 System >> Configuration >> Developer

Magento Set Merge CSS

Afb.6 Set Merge CSS

Je kunt ook zorgen voor een optimalisatie van je Magento webshop door het combineren van javascript en CSS files (bestanden). Door het aan elkaar plakken van files gaat het opvragen ervan een stuk sneller.
Instructie (klik op screenshots):

1. Ga in je Magento Admin naar System > Configuration > Developer. (afb. 4 & afb. 5)
  2. Zet onder Javascript Setting de Merge Javascript files op Yes. (afb. 6)
  3. Zet onder CSS Settings de Merge CSS Files op Yes. Hierdoor worden Javascript en CSS in één file gezet.

Je kunt ook van de Fooman Speedster extensie gebruik maken. Deze combineert en minimaliseert de javascript en css en geeft een beter resultaat.

Zlib output compressie + mod_deflate in Magento

De waargenomen snelheid van een site is voor je bezoekers belangrijk. De waargenomen snelheid is de snelheid waarmee de site voor de klant in beeld staat, niet zozeer de snelheid waarmee de pagina technisch laadt. Immers, de site zien is wat telt voor de klant, technische aspecten op de achtergrond interesseren een bezoeker niet.

Het inpakken van bestanden zorgt ervoor dat de browser van de klant minder hoeft te downloaden. Dit kan dan ook voor een behoorlijke versnelling zorgen in de weergave van plaatjes en stijlelementen. Ook de daadwerkelijke HTML kan gecomprimeerd worden.

Je kunt nu twee dingen doen:

1. de HTML laten comprimeren door PHP
  2. andere tekstelementen laten comprimeren.
  • Zet zlib.output_compression aan in je PHP.ini of in je PHP opties bij Byte, te bereiken via het Service Panel.
  • Wijzig je .htaccess bestand. Zie voor meer informatie het artikel GZIP_compressie.

Expires header in Magento

De waargenomen snelheid van de website neemt voor je gebruiker toe als de browser de afbeeldingen, stylesheets en scriptelementen niet steeds hoeft te downloaden. Dit element van de snelheid wordt veel over het hoofd gezien. Wil je de instellingen handmatig aanpassen of instellen? Wijzig je .htaccess bestand. Zie voor meer informatie het artikel Expires Header en Cache-Control.

404’s wegwerken in Magento

Op het moment dat op een domein een URL aangeroepen wordt die niet (meer) bestaat, zal Magento alsnog veel berekeningen uitvoeren alvorens aan te geven dat de pagina niet meer bestaat.

Mocht je bijvoorbeeld de webshop net omgezet hebben naar Magento en nog veel bezoekers krijgen op niet meer bestaande URL’s uit de oude site dan kan het zeker raadzaam zijn om te kijken welke pagina’s de meeste 404’s genereren. Deze pagina’s redirect je naar de juiste pagina of een statische pagina. Dit is ook voor je Google-ranking verstandig om te doen.

Je zou ook HTML bestanden kunnen plaatsen met de naam van de locatie die aangeroepen wordt zodat Magento er niet meer over na hoeft te denken.

Var/reports & var/logs

In de map var/reports slaat Magento alle foutmeldingen op die er binnen de webshop hebben plaatsgevonden. Magento wist deze bestanden niet standaard, waardoor het aantal bestanden flink kan groeien als er problemen ontstaan op de website. Hoe meer bestanden er in deze map staan, hoe langer de laadtijd van je shop is. Verwijder deze bestanden daarom regelmatig.

Foutmeldingen en errors die optreden worden weggeschreven in de log files: var/log/exceptions.log en de var/log/system.log . Loop regelmatig deze errors langs, zodat je weet welke issues er spelen in je shop.

Access logs & log cleaning

Analyseer regelmatig je access logs en kijk welke IP-adressen de meeste requests doen en of dit legitieme requests zijn. Zo niet: Blokkeer ze. Heb je een Hypernode, dan kun je meer uitleg over access logs en het blokkeren van bots vinden op de Hypernode Kennisbank.

Gebruik log cleaning om de _log tabellen in Magento klein te houden. Des te meer hier in staat, des te langer Magento nodig heeft om de database in te laden. Meer informatie over hoe je dit kunt opruimen wordt uitgelegd in het artikel Magento log cleaning – opschonen database.

Layered navigation en crawlers

Zet een lange crawl delay (langer dan 20 seconden) in je robots.txt bestand en zorg er voor dat zoekmachines minder resources gebruiken en er dus meer snelheid overblijft voor echte bezoekers van je website. Ook kunnen crawlers vast komen te zitten in de layered navigation van je shop. Dit zorgt ervoor dat er voor dat ze eindeloos veel combinaties maken en dus extreem veel URLS genereren, wat ook resources kost voor bezoekers.