Het verhuizen van je Magento shop naar je Hypernode omgeving om vervolgens te testen en live te gaan met je shop als je alles getest hebt gaat makkelijk en snel met behulp van de Hypernode Shop importer tool. We hebben het grootste gedeelte van het importeren voor je geautomatiseerd wat je een hoop tijd kan besparen! Let wel op, je hebt toegang (ook bij je oude hostingpartij) en kennis van SSH nodig om je shop te migreren via de Shop importer.

Je kunt de Importer Tool gebruiken via SSH en via het Service Panel.

More information in English about migrating your Magento shop to your hosting plan with Hypernode technology can be found in the Hypernode support documentation.

Een aantal Hypernode karakteristieken

• Je shop staat op een Nginx server en niet Apache.
  • Het IP adres wijzigt bij een up- of downgrade van het pakket. De oplossing is je domein(en) naar Byte te verhuizen en ons de DNS te laten beheren om potentiële downtime te voorkomen.
  • Hypernode heeft uitgebreide tooling via de CLI (Command Line Interface).
  • Hypernode vereist daardoor wel meer technische kennis: kennis van SSH en Nginx is nodig om er goed mee te kunnen werken.
  • Het is alleen mogelijk om een shop als hoofddomein te gebruiken en een blog als subdirectory. Andersom (website.nl/shop/) is niet mogelijk.
  • Op een Hypernode is het niet mogelijk om meer dan 1 Magento installatie te zetten. Wel heeft Hypernode een staging omgeving op de node.

De overstap naar Hypernode

Overstappen – hoe dan?

We hebben een groot stuk van de migratie voor je geautomatiseerd. Maar voor bepaalde instellingen, voor het goed testen van je shop en voor de finishing touch om je shop optimaal te laten werken, moet je zelf aan de slag. Met een up-to-date Magento shop, kennis van SSH en het liefst ook van Nginx (EN) is dit goed te doen. Heb je deze kennis niet? Schakel een partner van Byte in om je te helpen met Shell, Nginx en de overstap. Toch liever zelf doen? We hebben een Shell/SSH cursus op de Kennisbank om je op weg te helpen.

Overstappen – veel werk?

Zo op het eerste gezicht lijken het heel veel stappen die allemaal lang te duren. Dat valt echter mee! De meeste stappen duren namelijk nog geen 5 minuten. Om je een beeld te geven van hoeveel werk elke stap is hebben we achter elke stap een tijdsindicatie gezet, plus een afkorting van de locatie waar je de stap dient uit te voeren:

SP = Service Panel

SSH = Secure shell

MB = Magento backend

Extra tips voordat je begint

• Heb je koppelingen of leveranciers die je IP-adres nodig hebben voor een goede werking? Houd er rekening mee dat je IP-adres gaat wijzigen.
  • Zorg dat de TTL’s van de domeinen die je voor je Magento shop gebruikt zo laag mogelijk zijn: 300 of minder.

Voorbereiding

Stap 1a – Bestel een Hypernode pakket – SP 3 min

Om je Magento shop over te zetten heb je natuurlijk een Hypernode pakket nodig. Als je er nog geen hebt, bestel je er een via ons bestelsysteem.
Als je liever eerst ons platform wilt testen, kun je ook een trial aanvragen en 30 dagen kosteloos alles uitproberen.

Optioneel: stap 1b – Bestel een Presence pakket

Wil je je domeinen naar Byte verhuizen en/of gebruik maken van onze maildiensten en/of een SSL-certificaat bij Byte bestellen? Dan heb je per domein een Presence pakket nodig.

Ga naar ons bestelsysteem op het Service Panel, kies voor Domeinregistratie en vul de gewenste domeinnaam in. Klik op “controleer beschikbaarheid”. Is de domeinnaam nieuw? Dan zal de domeinnaam voor je worden geregistreerd. Staat de domeinnaam elders? Kies dan voor de juiste optie in het pop-up venster. Als je je domeinnaam naar Byte wilt verhuizen, kies dan voor “Domein+Hosting verhuizen”. Wil je de domeinnaam elders geregistreerd laten staan, kies dan voor “Hosting only verhuizen”.

Start

Stap 2 (Optie A) – kopieer je shop naar Hypernode m.b.v. de importer op het Service Panel – 0,05 seconden werk

Wanneer je bij de trialaanvraag hebt gekozen voor “Ik wil een bestaande Magento shop importeren” kom je vanzelf op een pagina met een formulier om je gegevens in te voeren en je shop te importeren. Een alternatieve route kan je altijd in het Service Panel vinden: je selecteert je Hypernode en gaat dan via het tabblad Instellingen naar de tool ‘Webshop importeren’:

service panel Byte

Afb.1 Service Panel

Met webshop importeren kun je een migratie uitvoeren van een andere hostingomgeving naar je Hypernode omgeving zonder dat het invloed heeft op je live-omgeving. Wanneer je klikt op Webshop importeren dan zie je onderstaand scherm:

Hypernode Shop Importer

Afb. 2 Hypernode Shop Importer

Gebruik van de Shop importer

Je kunt de Shop importer tweemaal gebruiken:

1. Om een kopie van je shop op de huidige hostingomgeving over te zetten op Hypernode. Je shop blijft gewoon live staan op de huidige hostingomgeving.
  2. Zodra je klaar ben met testen en een laatste sync wilt doen voordat je live wilt gaan met je shop op Hypernode. In dit geval wordt je oude shop in maintenance mode gezet.

Kies dus alleen voor “Verhuis je shop naar Hypernode en ga live!” als je daadwerkelijk live wilt gaan op Hypernode omdat dit gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van je shop.

Inloggegevens invullen

Je vult bij Stap 2 de volgende gegevens in:

Magento pad: de locatie op de server waar je shop staat
Voorbeeld: /home/users/domeiftp

Validatiemethode: Je geeft als validatiemethode aan of je met een wachtwoord of een SSH Key wilt valideren.

• Staat je shop al bij Byte, kies dan Automatisch en alles wordt voor je ingevuld.
  • In het geval van het wachtwoord vul je onder Wachtwoord het wachtwoord in.
  • Kies je voor SSH Key dan moet je de SSH key (public key) toevoegen bij de andere hostingomgeving.

Hostname & SSH poort: hier vul je de SSH hostname in van de oude omgeving

Username: hier vul je de SSH username in waarmee je inlogt op SSH bij de oude omgeving

Indien nodig kun je ook het aangegeven IP-adres toevoegen bij de oude hostingpartij om de migratie dienst te whitelisten.

Klik op ‘Kopieer / importeer je shop en doe een benchmark’.

Je shop blijft hiermee ook op de oude locatie staan en blijft gewoon bereikbaar voor klanten, je maakt alleen een kopie.

Ga nu even een kopje koffie halen (of een borrel als de 4 in de klok zit), want het kan nu 20 tot 30 minuten duren voor we alles voor je uitgevoerd hebben. Na die tijd staat je Hypernode klaar, met een kopie van je shop erop. In je mailbox zul je een mailtje vinden met een link naar een benchmarkrapport waarin de performance van je shop wordt vergeleken: je shop op je oude pakket versus je shop op je Hypernode.

Als je import niet lukt, dan kan dat verschillende redenen hebben. We proberen je zoveel mogelijk feedback te geven middels foutmeldingen in het Service Panel en via de mail, zodat je het zelf opnieuw kunt proberen.

importer-tool-werking

Afb.3 Importer tool in werking

Stap 2 (Optie B) – kopieer je shop naar Hypernode m.b.v. de importer via SSH – 0,05 seconden werk

Het is ook mogelijk om via SSH de hypernode-importer te gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je bij eventuele problemen tijdens de import duidelijkere foutmeldingen krijgt. Een uitleg vind je op onze Hypernode support documentatie. Als er iets niet goed gaat, kun je simpelweg de importer opnieuw starten nadat het probleem is opgelost.

Om dit te kunnen doen zul je SSH toegang moeten hebben, voer in dat geval de volgende stappen uit voordat je aan de slag kunt gaan.

Public key toevoegen

Als je met SSH keys inlogt, zorg dan dat je op beiden omgevingen dezelfde public key hebt toegevoegd zodat je met dezelfde SSH key op beide omgevingen kan inloggen.

Inloggen op SSH

Log in op de SSH omgeving van je shop met je private key. Een uitleg over hoe je kunt inloggen vind je in het artikel Inloggen op SSH (shell). Gebruik hiervoor het commando: ssh app@naam.hypernode.io . Waar ‘naam’ staat vul je de naam van je Hypernode in.

Stap 3 – Check je shop – 10 min

Staat je Hypernode klaar en is je koffie op? Mooi, je kunt nu verder met de volgende stap. Voordat je verder gaat dien je door je shop te lopen/klikken om te checken of je na de import fouten ziet. Met andere woorden: heeft de importer je shop goed overgezet op Hypernode? Ziet alles er goed uit, ga dan direct door met de configuratie.

Stap 4 – Log in op je Hypernode via SSH – SSH 5 min

Log in op je Hypernode met behulp van de instructies op de Hypernode support documentatie.

Configuratie

Stap 5 – Pas je timezone aan – MB 5 min

Pas aan de hand van het artikel op de Hypernode support documentatie de tijdzone aan.

Stap 6 – Configureer je storeviews – SSH 10 min

Controleer en configureer je storeviews aan de hand van dit artikel in onze support documentatie. Als je onze instructies goed gevolgd hebt, verwijst je Hypernode nu naar de appnaam van je Hypernode pakket. Zet de base URL van je storefronts nu terug naar de URL van je shop, want anders blijft de Hypernode straks verwijzen naar de appnaam. In dit artikel staat beschreven hoe je dat doet.

Om je site op de Hypernode nu te kunnen testen dien je je hostsfile op je PC aan te passen. In dit artikel staat beschreven hoe je dit kunt doen. Op het moment dat je met SSH inlogt op de Hypernode krijg je in de welkomstbanner al gelijk het IP adres van je Hypernode te zien. En anders gebruik je het commando curl icanhazip.com .

Test nu al je storefronts/views.

Een voorbeeld van een hostsfile is: 178.62.249.106 www.webshop.nl www.webwinkel.nl

Stap 7 – Geblokkeerde mappen omzetten – SSH 5 min

Hypernode gebruikt Nginx in plaats van Apache. Nginx leest geen .htaccess bestanden. Je hebt dus een nieuwe configuratie nodig voor extensies en locaties die niet toegankelijk mogen zijn vanaf het internet. Om .htaccess bestanden te vinden die toegang tot een bepaalde directory blokkeren, gebruik je het volgende commando:

• find public -type f -name .htaccess -exec grep -q 'Deny from all' {} \; -exec echo {} \;

Dit genereert een lijst met alle .htaccess bestanden die in je magento installatie aanwezig zijn. De meeste van deze beschermde lokaties zijn ook op de Hypernode al beschermd: alle locaties die by default door magento worden gebruikt hebben we al voor je opgenomen in de configuratie. Alle custom locaties die je door jou of je web bouwer zelf aangemaakt zijn en alle lokaties die voor zelf geinstalleerde extensies gebruikt worden dienen ook toegevoegd te worden om te voorkomen dat deze lokaties via het web bereikbaar zijn.

Dit kan je zelf doen door een bestand in /data/web/nginx aan te maken en hierin alle endpoints te blokkeren die niet via het web bereikbaar mogen zijn. Je kunt met het volgende snippet de toegang voor deze bestanden blokkeren:

• location ~* "(/custom/location|/other/location|/third/custom/location)/?" {
        deny all;
    }

Hierbij voeg je voor elke afgeschermde locatie (locaties die niet toegankelijk mogen zijn voor het internet) een ‘location’ toe aan de reguliere expressie. Gebruik daarbij het teken ‘pipe’ (|) om de diverse locaties van elkaar te scheiden (dus als zogenaamde field separator). Meer informatie over het gebruik van Nginx vind je op de Hypernode support documentaie.

Stap 8 – Zet de servernaam goed – SSH 5 min

Door de servernaam goed te zetten, zorg je ervoor dat je plugins goed werken. Hoe je dit doet wordt uitgelegd op de Hypernode support documentatie.

Optioneel stap 9 – Je WordPress blog overzetten – SSH 10 min

Heb je een WordPress blog naast je Magento shop ? We raden je sterk af om deze over te zetten op je Hypernode, omdat dit een negatieve invloed heeft op de werking van je shop en met name op de veiligheid van je shop. Je kunt je WordPress blog beter op een apart hostingpakket zetten.

Wil je toch je WordPress blog naast je Magento installatie op je Hypernode zetten, dan kan je in dit artikel in onze Hypernode support documentatie vinden hoe je dit doet.

Testen

Stap 10 – Test je shop – SSH & frontend shop ±30 min

Afhankelijk van je wensen duurt deze stap 30 minuten tot 4 uur. Controleer je shop aan de hand van de checklist beschreven op Hypernode support documentatie.

Je kunt in deze stap ook kijken naar het verschil in performance tussen jouw shop op Hypernode en jouw shop op je huidige hostingomgeving. Daarvoor hebben we in ons Service Panel een benchmarktool beschikbaar op het tabblad ‘instellingen’.

Afronding en live-gang

Ben je klaar met testen en wil je live met je shop op Hypernode? Draai de importer nu nog een keer om je laatste transacties van klanten en wijzigingen van medewerkers mee te nemen. Je oude shop wordt vervolgens in maintenance mode’ gezet. Belangrijk, want anders kunnen er door klanten transacties worden gedaan die kwijt raken. Vanaf dat moment is je shop dus ook niet meer online, plan deze stap dan ook op een rustig moment voor je shop.

Stap 11 – Draai de importer opnieuw met je oude shop in maintenance mode – SP 5 min

Staan je domeinen bij Byte en neem je ook SSL-certificaten bij Byte af, dan hebben we nog meer geautomatiseerd voor je! Kijk eerst bij Stap 12a voordat je de importer draait.

Draai de importer nu nog een keer om je laatste transacties van klanten en wijzigingen van medewerkers mee te nemen. Ga naar de importer in het Service Panel, je vindt hem onder de knop ‘Webshop importeren’. Bij Magento pad kun je gewoon de domeinnaam van je shop invullen. Kies bij Validatiemethode voor ‘automatisch’ en kies het juiste domein waar vandaan je je shop wilt verhuizen. Je oude shop wordt vervolgens in maintenance mode’ gezet. Belangrijk, want anders kunnen er door klanten transacties worden gedaan die kwijt raken. Vanaf dat moment is je shop dus ook niet meer online, plan deze stap dan ook op een rustig moment voor je shop.

De importer houdt er automatisch rekening mee dat dat de bestanden die je net hebt aangepast niet opnieuw worden overschreven, dus de optimalisaties op je Hypernode blijven bewaard.

Zelfs de base_urls worden aangepast, dus ook die hoef je niet opnieuw aan te passen.

Zet je liever je shop zelf in maintenance? Dat kan natuurlijk ook. Als je zelf handmatig de maintenance.flag aanmaakt, dient dit te gebeuren in de root van je Magento installatie. Dit is de directory waar de files van je Magento shop staan. In de meeste gevallen is dit de directory met dezelfde naam als je domein (/home/users/examftp/example.com).

Stap 12a: Ga direct live na draaien importer (domein + SSL door Byte beheerd) – SP 5 min

Staat je domein bij Byte en beheren wij de DNS en/of neem je via Byte een SSL-certificaat af, dan kun je 2 extra opties aanvinken voordat je de importer start. Door die opties te selecteren ga je direct live met je shop op Hypernode nadat de importer zijn werk heeft gedaan!

Bij DNS gegevens vink je aan: “Zet automatisch mijn DNS gegevens over voor …)”

Bij SSL-certificaat vink je aan: “Zet automatisch mijn SSL-certificaat over voor …)”

De importer kijkt zowel naar het domein als alle aliassen die aan dit domein gekoppeld zijn (in het geval van meerdere storeviews).

Voor de duidelijkheid, je hoeft je shop niet zelf uit maintenance mode te halen, onze importer regelt automatisch dat je shop op Hypernode bereikbaar is voor klanten. Je oude shop blijft juist in maintenance staan.

Stap 12b – Ga live met je shop (domein + SSL extern) – SP 5 min

Staat je domein extern geregistreerd? Zet dan zelf je DNS om met behulp van de uitleg in de Hypernode support documentatie.

Heb je extern een SSL-certificaat afgenomen en die nog niet geïnstalleerd op je Hypernode, doe dit dan volgens de instructies op de Hypernode support documentatie. Zorg er wel voor dat je Base URLs goed staan om SSL te gebruiken.

Voor de duidelijkheid, je hoeft je shop niet zelf uit maintenance mode te halen, onze importer regelt automatisch dat je shop op Hypernode bereikbaar is voor klanten. Je oude shop op het Magento Shared platform blijft juist in maintenance staan.

Stap 13 – SPF-records wijzigen – SSH 5 min

Voeg aan het SPF-record bij je domeinnaam toe dat de mailservers van Byte en Hypernode mogen mailen. Hoe je dit doet, wordt uitgelegd in onze support documentatie.

Stap 14 – Crontab omzetten – SSH 10 min

Zet de cron aan op je Hypernode en uit op je oude pakket. Zorg ervoor dat de cron niet op beide servers tegelijk draait. Log in op de SSH server van je Magento Basic of Magento Pro pakket en draai het volgende commando:

• crontab -l >> backup.crontab
    crontab -r

Hiermee wordt je crontab opgeslagen in backup.crontab en worden alle jobs van je oude crontab verwijderd. Kopieer backup.crontab vervolgens naar je Hypernode.

Log nu in op je Hypernode en open het crontab bestand met je favoriete editor:

• sensible-editor backup.crontab

Verander nu het /home/user/… pad naar /data/web/public. Op de Hypernode kan je geen lockrun gebruiken. Maak je nu gebruik van lockrun, kijk dan hoe je kunt overstappen naar flock.

Als je klaar bent met het editten van je crontab, kan je deze importeren op de Hypernode met:

• cat backup.crontab | crontab

Dit laadt de aangepaste crontab backup in je crontab op de Hypernode.

Opruimen oude omgeving

Stap 15 – zeg de hosting bij je oude hoster op.

Is de hele overstap goed verlopen? Dan kan je de oude hostingomgeving opzeggen of downgraden, afhankelijk van wat je afneemt bij je oude hostingpartij.

Je bent over, wat nu?

Als je je shop hebt overgezet naar Hypernode en alles naar wens werkt, kun je je focussen op de optimalisatie van je shop! Op onze Hypernode Kennisbank vind je het artikel: Optimize the performance of your shop: where to start?. Dit artikel legt uit hoe je als kersverse Hypernode-shopeigenaar je Magento shop nog sneller, nog veiliger en nog beter laat presteren.

Gefeliciteerd, je bent nu de kersverse eigenaar van een shop op Hypernode technologie. Stuur ons gerust een mailtje met je bevindingen, of leun lekker achterover en geniet van je nog veiligere, snellere en toekomstbestendigere shop.