Magento updaten (NL) – stappenplan

Tags: MagentoMagento 2update

Op deze pagina vind je instructies en praktische stappenplannen om je Magento webshop te updaten. Heb je net een nieuw Magento hosting pakket met Hypernode afgenomen bij Byte? Dan staat daar altijd automatisch de nieuwste versie van Magento op geïnstalleerd. Controleer voordat je begint met updaten eerst altijd wat de meest recente versie van Magento is.

Let op! Als je een Magento 1 shop hebt, kun je niet updaten naar Magento 2. Als je graag een Magento 2 shop wilt, raden we je aan deze opnieuw te bouwen in Magento 2.

Voordat je begint met updaten

Welke versie je wil updaten en welke methode je ook volgt, het is altijd raadzaam om de volgende punten op te volgen:

1. Maak eerst een goede en recente back-up van je shop en databases. Instructies zijn te vinden op de categoriepagina Back-ups. Mocht er iets mis gaan tijdens de update, dan kun je altijd terug naar de back-up die je gemaakt hebt;
  2. Neem de release notes van de nieuwe versie door om te zien wat er is gewijzigd;
  3. Voer de update uit op een rustig moment;
  4. Test grotere updates eerst op een testomgeving;
  5. Controleer of de update succesvol verlopen is.

Zorg voor een back-up

Welke manier van updaten je ook uitvoert, zorg er altijd voor dat je een recente back-up van je Magento shop en databases hebt. Voor meer informatie kun je terecht op de volgende pagina’s:

Bekijk de Magento Release notes

Bij de release van nieuwe versies wordt altijd een overzicht gegeven van de wijzigingen in de versie. Hieronder vallen nieuwe features en functionaliteiten, maar ook bugfixes en security fixes. Met name bij security fixes is het van groot belang dat je snel update. Een overzicht van de releasenotes van verschillende Magento versies vind je op magentocommerce.com/download/release_notes.

Test grotere updates eerst op een testomgeving

Wanneer je een grote updates wilt uitvoeren raden we je aan dit eerst uit te voeren op een testomgeving. Kopieer je Magento shop naar een ander pakket of een subdomein van hetzelfde pakket (alleen mogelijk bij voldoende webruimte), en voer de update uit. Hoe je precies een testomgeving maakt, kun je lezen in het artikel Testomgeving website maken.

Magento updaten via Connect Manager

De makkelijkste methode om Magento te updaten is via de ingebouwde Connect Manager. Hoe dat precies werkt lees je hieronder:

1. Login in de backend van je webshop.
  2. Ga naar System >> Magento Connect > Magento Connect Manager.
  3. Vul je login gegevens in.
  4. Je komt nu bij de Magento Connect Manager terecht.

Magento 1.5, 1.6 updaten naar 1.9

Maak je nog gebruik van Magento 1.5 of 1.6? Volg dan de onderstaande stappen om de update uit te voeren:

1. Onder het kopje ‘Install New Extensions’ plak je in het invoerveld: connect20.magentocommerce.com/community/Mage_All_Latest.
  2. Klik op Install.
  3. Klik op Proceed

Lees wat er in het output frame staat. Als een van je extensies conflicteert met Magento 1.5.1, zal de update niet uitgevoerd worden en staat er in het output frame bijvoorbeeld

CONNECT ERROR: Package community/Mage_Core_Modules 1.5.1.0conflicts with: community/Ideal_Advanced 1.0.3

In dat geval kun je de update het beste via SSH uitvoeren.

Magento 1.7 en 1.8 updaten naar 1.9

Voor Magento 1.7 en 1.8 werkt de bovenstaande methode niet. Volg daarom onderstaande stappen:

1. Onder het kopje Manage Existing Extensions klik je op Check For Updates. Elke extensie die je kunt updaten zal een gele achtergrondkleur hebben.
  2. Klik bij elke extensie die geüpdatet kan worden in het dropdown menu bij Action voor een update naar 1.9 of een andere nieuwste release
  3. Na alles te selecteren, klik je onderaan de pagina op Commit Changes.
  4. Hierna zal je Magento shop geüpdated zijn.

Updaten binnen Magento 1.9

Indien je binnen Magento 1.9. wilt updaten, dan kun je hetzelfde stappen plan gebruiken:

1. Onder het kopje Manage Existing Extensions klik je op Check For Updates. Elke extensie die je kunt updaten zal een gele achtergrondkleur hebben.
  2. Klik bij elke extensie die geüpdated kan worden in het dropdown menu bij Action voor een update naar 1.9.x
  3. Na alles te selecteren, klik je onderaan de pagina op Commit Changes.
  4. Hierna zal je Magento shop geüpdated zijn.

Updaten binnen Magento 2.0

Let op! Op het moment van schrijven (22-1-2016) is het updaten van Magento 2 via de Web Setup Wizard de enige gedocumenteerde manier van updaten. Helaas werkt deze manier van updaten niet altijd naar behoren en ontvangt het Magento team een hoop berichten over error meldingen tijden het update proces. Magento is aan het onderzoeken wat er mis gaat en is druk bezig het probleem op te lossen. Zodra wij meer weten, updaten we dit artikel direct.

Hieronder leggen we uit hoe je je Magento 2 shop update naar de nieuwste Magento 2 versie:

1. Log in op de backend van je Magento shop
  2. Ga naar ‘System’  -> ‘Web Setup Wizard’
    1. Krijg je een foutmelding te zien? Het kan zijn dat bij het installeren van Magento 2 geen /setup symlink is aangemaakt. Om de setup wizard te kunnen benaderen, dien je eerst via SSH de setup symlink aan te maken. Dit doe je door in te loggen op je Hypernode via SSH en het volgende commando in te typen:
      ln -s /data/web/magento2/setup /data/web/public
  3. Selecteer de Magento versie waarnaar je wilt updaten en klik op ‘Volgende’
  4. Als alle vinkjes na het controleren kun je updaten. Klik dan op ‘Volgende’. Als er issues zijn, dien je die eerst op te lossen voordat je verder kunt.
  5. Maak een back-up door vinkjes te zetten voor ‘Code’, ‘Media’ en ‘Database’ en klik op ‘Maak back-up’
  6. Als de back-up is gemaakt (dit kan even duren), klik je op ‘Upgrade’ en dan is je Magento shop geüpdatet!
  7. We raden je aan de /setup symlink ook weer te verwijderen als je geüpdatet hebt. Dit doe je met het volgende commando:
    rm /data/web/magento2/setup

Ik kan geen Magento versie kiezen

Kan je de web setup wizard wel benaderen maar krijg je een foutmelding en kan je niet verder klikken/magento updaten? Dan heb je waarschijnlijk je Magento account nog niet gekoppeld aan je shop. Dit doe je door middel van secure keys aan te maken in je magento account en deze toe te voegen in je backend:

1. Ga naar Magento.com en log in met je Magento account inloggegevens (of maak een account aan als je er nog geen hebt)
  2. Ga naar Connect -> Secure Keys
  3. Vul een naam in en klik op ‘Generate new’
  4. Nu heb je een keypair aangemaakt, een public en een private key. Beide heb je nodig in de backend van je Magento shop
  5. Log in op je Magento shop en ga naar ‘System’ ->’Web Setup Wizard’ -> ‘System config’
  6. Vul hier de public en private key in die je net hebt aangemaakt en klik op ‘Save config’
  7. Ga terug naar ‘System upgrade’ en update je Magento versie

Magento updaten via SSH

Wanneer je via SSH wilt updaten naar de meest recente Magento versie gebruik je de volgende reeks commando’s in je SSH terminal:

cd domein.nl
chmod 550 mage
./mage mage-setup .
./mage config-set preferred_state stable
./mage sync
./mage install http://connect20.magentocommerce.com/community Mage_All_Latest --force
php shell/indexer.php reindexall
rm -rf downloader/.cache/ var/cache/
./mage clear-cache

Vul bij domein.nl jouw domeinnaam in.

Hulp nodig bij het updaten van je Magento webshop?

Byte heeft verschillende partners die je kunnen helpen bij het updaten onderhouden van jouw Magento shop. Neem een kijkje op onze partnerpagina voor een geschikte partij.