Het commando N98-magerun is standaard geïnstalleerd op de Hypernode platform en Magento Dedicated Clusters. N98-magerun bespaart je tijd bij het uitvoeren van veel voorkomende taken via SSH.

Wat is N98-magerun?

N98-magerun is een command line tool voor SSH en is gebouwd om het beheren en ontwikkelen van Magento shops te vergemakkelijken en versnellen. Je kunt namelijk veel voorkomende taken via one-line commands uitvoeren. Daarnaast kunnen ook andere moeilijkere taken hiermee worden gestart. Kijk ook voor meer informatie op de website van Magerun.

Voorbeelden van commando’s

Een uitgebreide lijst met commando’ s kun je vinden op de Github pagina van Magerun, maar hieronder vind je een aantal voorbeelden van veelgebruikte commando’s:

Je gehele cache flushen

Een commando om snel en makkelijk je gehele cache te flushen is de volgende:

$ n98-magerun cache:flush

Hiermee kan je je gehele Magento XML configuratie flushen, dus niet alleen de bestanden in de var/cache map.

Admin user aanmaken

Een admin user aanmaken kan je doen met dit commando:

$ n98-magerun admin:user:create [username][email][password][firstname][lastname][role]

Dit is met name handig als je geautomatiseerd meerdere users toegang wilt geven.

Lijst van al je cronjobs

Wanneer je een lijst met alle cronjobs wilt inzien zou normaal gesproken in de database de table cron_schedule moeten opvragen. Dit geeft je eigenlijk alleen inzage in de ingeplande taken en geen informatie over wanneer ze gestart worden. Het onderstaande commando geeft je een lijst van alle cronjobs en wanneer deze gestart worden. Wel zo overzichtelijk!

$ n98-magerun sys:cron:list

Product URL’s opvragen

Wanneer je alle product URLs in je webshop wilt opvragen gebruik je het volgende commando:

$ n98-magerun sys:url:list --add-products4

Dit commando is met name handig om b.v. een sitemap te maken, of een bot aan te sturen om je cache te vullen. De sys:url:list optie geeft ook mogelijkheden om dit te doen voor categorieën en CMS pages.

Magento installeren

Met deze functie kan je snel en simpel een Magento installatie neer zetten:

$ php -d memory_limit=1024M /usr/local/bin/n98-magerun install

Tijdens het proces wordt alle benodigde informatie gevraagd. Staat de laatste versie er niet bij? Neem dan even contact met ons op en wij zorgen ervoor dat deze beschikbaar komt.

Setup scripts één voor één draaien

Het commando:

$ n98-magerun sys:setup:incremental

draait alle setup scripts één voor één. Dit is handig bij grootschalige updates, omdat het meer transparantie geeft in het update proces. Mocht het ergens fout gaan, dan weet je gelijk waar!
Wil je nog meer command lines tips en tricks, zoals het maken van database dump, het listen en installeren van extensies en het openen van een MySQL console? Kijk dan eens op de site zelf: https://github.com/netz98/n98-magerun.

N98-magerun uitbreiden met eigen extensies

Je kan magerun zelf makkelijk uitbreiden met eigen extensies of extensies van een derde partij in de vorm van Symfony2 commands. Een mooi voorbeeld hiervan is de ‘Create dummy order’ extensie van Kalen Jordan waarmee je een test order kan inschieten vanaf de command line.
In de develop branch in de Github repository zit ondertussen een versie van magerun waar bash completion in zit, zodat je met de tab toets command names kan aanvullen; een welkome aanvulling gezien de soms lange commands.

Relevante andere pagina’s