Heb je een Nederlandse webshop? Dan wil je dat de standaardtaal Nederlands is. Hiervoor heb je in Magento Nederlandse taalbestanden en een aparte storeview nodig. In dit artikel leggen we uit hoe je Nederlands in Magento instelt.

Let op! Deze handleiding is alleen bedoeld voor mensen met shops met een oudere Magento versie dan 1.9.x . Wanneer je Magento 1.9 gebruikt kun je op deze pagina lezen hoe je in Magento een Nederlands taalpakket kan installeren. Heb je net een Magento hosting pakket afgesloten bij Byte? Dan staat daar automatisch de nieuwste versie van Magento op geïnstalleerd.

Nederlandse taalbestanden downloaden en installeren

Als eerste download en installeer je de Nederlandse taalbestanden. Op Dutchento.org vind je verschillende mogelijke downloads. Kies een van de vertalingen en installeer het volgens de bijgeleverde documentatie. Installeren doe je via Magento Connect, Git, (S)FTP of SSH.

Maak een Dutch store view aan

Wanneer je de taalbestanden op je webruimte hebt staan, maak je een aparte storeview aan voor de Nederlandse versie van je website:

1. Login in de backend van je Magento shop.
  2. Ga naar System > Manage Stores.
  3. Klik op Create Store View.
  4. Vul de volgende gegevens in onder Store View Information (zie afbeelding 1)
    1. Name: Dutch
    2. Code: dutch
    3. Status: Enabled
    4. Sort Order: 0
  5. Klik op Save Store View
  6. Ga naar System > Cache Management
  7. Klik op Flush Magento Cache
  8. Klik op Flush Cache Storage en klik op OK

Dutch store view aanmaken

afb. 1 Dutch store view aanmaken

Locale options aanpassen

1. Ga naar System > Configuration
  2. Kies dutch onder Current Configuration Scope
  3. Klik op Locale Options (zie afbeelding 2)
  4. Selecteer bij Locale de optie Dutch.
  5. Vink Use Website uit naast het drop-down menu bij Locale.
  6. Klik op Save Config.

Locale options aanpassen

afb. 2 Locale options aanpassen

CMS pagina aanpassen

Nu de storeview en de locale options ingesteld staan, zorg je er vervolgens voor dat de Nederlandse versie gekozen kan worden in je shop:

1. Ga naar CMS > Pages.
  2. Klik op Home Page
  3. Zet Dutch aan onder Store View
  4. Klik op Save Page
  5. Ga naar System > Cache Management
  6. Klik op Flush Magento Cache
  7. Klik op Flush Cache Storage en klik op OK
  8. In de frontend moet nu onder Your Language Nederlands beschikbaar zijn.
  9. Het kan zijn dat de vertaling niet geheel up-to-date is. Dan kun je het best in de csv bestanden onder app/locale/nl_NL het nodige aanpassen.

Nederlands als default taal instellen

In je index.php bestand staat de volgende regel:

$mageRunCode = isset($_SERVER['MAGE_RUN_CODE']) ? $_SERVER['MAGE_RUN_CODE'] : '';

Met een kleine wijziging aan deze code, stel je Nederlands in als default taal in je webshop:

$mageRunCode = isset($_SERVER['MAGE_RUN_CODE']) ? $_SERVER['MAGE_RUN_CODE'] : 'dutch';