Als je een eigen Gmail account kan het handig zijn om al je e-mail in één account te hebben. E-mailadressen die je in het Service Panel van Byte hebt aangemaakt, kun je ook binnen je Gmail account beheren. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een extra POP account binnen je Gmail toe te voegen.

In dit artikel leggen we uit hoe je e-mail naar een Byte e-mailadres in je Gmail kunt laten binnenkomen en hoe je met de mailservers van Byte deze e-mail kunt ophalen en versturen.

Let op! In de browser Safari is het helaas niet mogelijk om e-mailadressen aan Gmail toe te voegen. We raden je daarom ook aan om e-mailadressen in een andere browser zoals Chrome of Firefox in te stellen.

E-mailadres- en box aanmaken

Om je e-mail via Byte in je Gmail account te ontvangen heb je een e-mailadres nodig wat je via je Service Panel aanmaakt. Zorg ervoor dat het e-mailadres is gekoppeld aan een e-mailbox. Binnen Gmail moet je namelijk een gebruikersnaam en wachtwoord gaan opgeven en deze gegevens heb je enkel en alleen als je een mailbox koppelt aan je e-mailadres. Hoe je een e-mailadres aanmaakt lees je op de pagina Nieuw e-mailadres aanmaken

Let op! Deze handleiding werkt dus niet voor klanten met een Presence pakket. Bij Presence pakketten kun je geen mailboxen aanmaken en kun je dus ook geen POP3 account toevoegen binnen Gmail. Wil je wel mailboxen (maar geen webhosting) kies dan voor het Presence Plus pakket.

POP3 account toevoegen in Gmail

Nu je een e-mailadres hebt aangemaakt bij Byte kun je dit e-mailadres gaan toevoegen in je Gmail account. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Login in je Gmail account.
  2. Klik rechtsboven op het Instellingen icoontje.
  3. Klik op de optie Instellingen.
  4. Klik op het tabblad Accounts & Import (zie afbeelding 1 onderaan).
  5. Klik op de optie Een e-mailaccount toevoegen.
  6. In het pop-up venster vul je de naam in van het e-mailadres dat je wilt toevoegen (zie afbeelding 2 onderaan).
  7. Klik op Volgende stap en dan voor
  8. In het volgende scherm vul je de volgende gegevens in (zie afbeelding 3 onderaan):
    1. Gebruikersnaam: de naam van je mailbox (domei000)
    2. Wachtwoord: het wachtwoord behorende aan de mailbox
    3. POP-server: pop.byte.nl
    4. Poort: 110
  9. Klik op Account toevoegen.
  10. Je e-mailaccount is nu toegevoegd en ga als gewenst meteen door met de optie Ja, ik wil meteen e-mail kunnen verzenden als opgegeven@mailadres.nl. Lees dan hieronder verder.

Instellingen pagina van Gmail

afb. 1 Instellingen pagina van Gmail

Voeg een e-mailaccount toe

afb. 2 Voeg een e-mailaccount toe

POP3 account instellen

afb. 3 POP3 account instellen

Vanuit je Byte e-mailadres e-mail versturen

Meteen nadat het e-mailaccount aan je Gmail is toegevoegd, wordt je gevraagd of je ook e-mail wilt verzenden vanuit het toegevoegde e-mailadres. Volg onderstaande stappen om dit in te stellen:

1. Selecteer Ja, ik wil mail kunnen verzenden als ….
  2. Klik op Volgende stap.
  3. Vul de naam in die ontvangers zien als afzender.
  4. Klik op Volgende stap.
  5. Selecteer Verzenden via …. SMTP-servers.
  6. In het volgende scherm vul je de volgende gegevens in (zie afbeelding 4 onderaan):
    1. SMTP-server: smtp.byte.nl
    2. Poort: 25
    3. Gebruikersnaam: de naam van je mailbox (domei000)
    4. Wachtwoord: het wachtwoord behorende aan de mailbox
  7. Selecteer poort 25 en de optie Beveiligde verbinding via TLS.
  8. Klik op Account toevoegen.
  9. Er wordt nu een e-mail gestuurd naar het toegevoegde e-mailadres (zie afbeelding 5 onderaan).
  10. Klik op de bevestigingscode in de mail.
  11. Je kunt nu ook mailen vanuit je toegevoegde e-mailadres.

SMTP account instellen

afb. 4 SMTP account instellen

Verificatie

afb. 5 Verificatie

Let op! Wanneer je SAV hebt aanstaan en je probeert de verificatie e-mail te ontvangen, krijg je deze niet binnen omdat SAV dit tegenhoudt. Google stuurt de verificatie e-mail vanuit een nieuw bestand e-mailadres en dat laat SAV niet doorkomen. Wanneer je SAV uitzet en de e-mail nog een keer laat versturen, dan komt de verificatie e-mail wel binnen. Meer informatie over SAV en hoe je dit (tijdelijk) uitschakelt vind je in het artikel Sender Address Verification (SAV).

Contactpersonen importeren in Gmail

Wanneer je overstapt van Byte Webmail naar Gmail, is het wenselijk als alle contactpersonen meegenomen kunnen worden naar de nieuwe e-mailcliënt. Hieronder lees je hoe je de contactpersonen vanuit webmail kunt overzetten naar je Gmail account.

1. Meld je aan via webmail.byte.nl met je gebruikersnaam (e-mailbox) en wachtwoord.
  2. Klik rechts bovenin op Adresboek.
  3. Klik links bovenin op Exporteren (“Exporteer contactpersonen in Vcard-formaat”). Je download dan een bestand genaamd “rcube_contacts.vcf”
  4. Meld je aan bij Gmail via gmail.com
  5. Klik linksboven direct onder het Google logo op het dropdown menu Gmail, en klik op “contacten”.
  6. Klik boven het scherm met daarin de Gmail contactpersonen (dit veld is nog leeg als je nog geen contactpersonen hebt toegevoegd in Gmail zelf) op de button ‘Meer’.
  7. Selecteer “Importeren”
  8. Blader naar het eerder gedownloade bestand “rcube_contacts.vcf” en klik op importeren.

De contactenpersonen die je hebt aangemaakt in Webmail worden nu geïmporteerd naar Gmail. De contactpersonen blijven ook staan in je Webmail account

Gmail offline gebruiken

Je kan Gmail gebruiken wanneer je offline bent. Hiervoor pas je een instelling in je Gmail account aan wanneer je online bent. Hoe dat precies werkt, kun je lezen op de supportpagina van Google. Hier staat uitgelegd hoe je dit in Google Chrome instelt.