Ontvangen en versturen van e-mail kan bij Byte op verschillende manieren:

  • Via webmail van Byte;
  • via een e-mailprogramma zoals Thunderbird, Mac mail of Outlook.

Dit artikel legt uit hoe je je email kunt gebruiken via webmail van Byte of via een andere e-mailcliënt.

E-mail versturen via webmail van Byte

Webmail benader je hetzelfde als wanneer je een website zou bezoeken, dus via een webadres (URL). Hierdoor is het mogelijk om overal ter wereld gebruik te maken van e-mail, zonder een apart e-mailprogramma te hoeven installeren. Het nadeel van webmail is dat er geen mogelijkheid is om adressen op te slaan in een adresboek.

Byte’s webmail kun je vinden op webmail.byte.nl. Inloggen doe je met je gebruikersnaam en e-mailwachtwoord. Deze gegevens heb je gekregen na het aanmaken van je e-mailadres op het Service Panel. Wachtwoord kwijt?

Meer informatie over hoe je e-mail kunt verzenden en ophalen in Byte’s webmail, lees je in het artikel Webmail.

E-mail versturen met een e-mailcliënt

Wanneer je via je eigen e-mailprogramma e-mail wenst te versturen, heb je twee mogelijkheden om dit te doen, namelijk:

  • via je eigen internetprovider
  • via de mailservers van Byte

Via de diensten van je internetprovider

Je kunt gebruik maken van de mailserver(s) van je internetprovider voor het versturen van e-mail. Deze mailserver(s) kun je instellen in je e-mailprogramma. Je vult dan als uitgaande servernaam smtp.jouwinternetprovider.nl in (bijvoorbeeld smtp.xs4all.nl, smtp.wanadoo.nl of smtp.kpn.nl).

Voor de uitgaande servernaam van je internetprovider kun je met hen contact opnemen of bekijk de pagina Veelgebruikte uitgaande e-mailservers van Nederlandse providers.

NB: ook al gebruik je de server van je internetprovider, je kunt toch je domeinnaam als afzendadres gebruiken! Vul dan gewoon je Byte e-mailadres in als afzendadres.

Via de beveiligde en versleutelde e-maildienst van Byte

Je kunt ook gebruik maken van de beveiligde mailserver van Byte voor het versturen van e-mail. In je e-mailprogramma stel je dan als uitgaande servernaam smtp.byte.nl in. Zie voor meer informatie hierover de pagina SMTP.

Ik kan geen e-mail versturen, hoe kan dat?

E-mail versturen doe je meestal niet via Byte, maar via je internetprovider (XS4ALL, KPN, UPC). Controleer eerst of je bij hen wel kunt afleveren. Kijk op hun website of er onderhoud is, of je instellingen zijn veranderd. Heb je onlangs een firewall of anti-virus-software geïnstalleerd? Deze kunnen ook gevolgen hebben voor het verzenden en ontvangen van e-mail.

Je kunt eventueel ook via Byte versturen, maar dat is iets bewerkelijker dan via je Internetprovider, en alleen voor gevorderde gebruikers aan te raden. Weet je zeker dat je de Byte mailservers hebt ingesteld en krijg je een verbindingsfoutmelding, dan is het zeer waarschijnlijk dat je provider de uitgaande mailpoort 25 blokkeert. Gebruik in dat geval toch de mailserver van je internetprovider of gebruik poortnummer 2525.

Relevante andere pagina’s:

10