Let op!  Byte levert geen inhoudelijke support op het instellen van externe e-mailproviders. Heb je onderstaande stappen doorlopen en werkt verzenden of ontvangen niet in je e-mailcliënt? Neem dan contact op met je e-mailprovider.

Het is voor kleine en grote bedrijven handig om Google Apps te gebruiken. Daarmee draag je het volledige mail beheer over aan Gmail. Het gebruik van de diensten van Google Apps bedraagt momenteel € 4 per gebruiker per maand of € 40 per gebruiker per jaar.

Nog geen mailboxen aangemaakt in het Service panel? Dan is het ook mogelijk om Google Apps automatisch in te stellen, Bekijk hiervoor de pagina Google Apps instellen. Let hierbij wel op dat als je mailboxen verwijdert de mail in deze mailboxen ook verwijderd wordt.

Maak een Google Apps account aan

Om gebruik te maken van mail via Google Apps maak je eerst een account aan bij Google Apps . Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Browse naar http://www.google.com/apps/intl/nl/group/index.html.
  2. Kies een model (zie afbeelding 1).
  3. Vul je gegevens in en klik op Volgende (zie afbeelding 2).
  4. Selecteer Een domeinnaam gebruiken die ik al aangeschaft heb (zie afbeelding 3).
  5. Vul je domeinnaam in en klik op Volgende.
  6. Vul je gegevens in en klik op Accepteren en registreren (zie afbeelding 4).
  7. Je account is nu aangemaakt.

Instellen Google Apps

afb. 1 Aan de slag met Google Apps

Vul je gegevens in

afb. 2 Vul je gegevens in

Geef aan welk domein je wilt koppelen

afb. 3 Geef aan welk domein je wilt koppelen

Zakelijk account aanmakenn

afb. 4 Zakelijk account aanmaken

Domeinverificatie

Als het account is aangemaakt kan het domein geverifieerd worden via een TXT record. Hiermee kan Google controleren dat je de eigenaar van het domein bent. Dit gaat als volgt:

1. Klik in het Google Dashboard op Begin met installeren (zie afbeelding 5).
  2. Klik op Domein verifiëren (zie afbeelding 6).
  3. Selecteer bij Selecteer domeinprovider voor Overige.
  4. Klik op Verificatieproces starten (zie afbeelding 7).
  5. Selecteer bij “uw domeinhost of hostingprovider selecteren” de optie “Anders”.
  6. Kopieer de google-site-verification code (zie afbeelding 8). Deze moet je zo toevoegen in het Service panel van Byte.
  7. Open een nieuw tabblad en ga naar het Service Panel.
  8. Klik op het tabblad Instellingen en dan op de optie DNS.
  9. Klik op de knop Add Record.
  10. Selecteer bij Type TXT en voeg de google-site-verification code bij Content toe.
  11. Klik op Save Record.
  12. Ga terug naar het Google dashboard.
  13. Klik op Verifiëren.
  14. Het domein is nu geverifieerd.

Begin met installeren

afb. 5 Begin met installeren

Domein verifiëren

afb. 6 Domein verifiëren

Verificatieproces starten

afb. 7 Verificatieproces starten

Voorbeeld google-site-verification code

afb. 8 Voorbeeld van de google-site-verification code

Stel MX records van Google in

Nu het domein is geverifieerd verwijs je de routering van je mail naar de mailservers van Google. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Klik op Volgende stap in het Google dashboard (zie afbeelding 9).
  2. Klik op Gmail installeren (zie afbeelding 10).
  3. Klik op Ja, laten we het doen.
  4. Klik tweemaal op Volgende.
  5. Ga terug naar het tabblad met de DNS instellingen van je domein.
  6. Voeg de opgegeven MX records toe. Gebruik hiervoor het voorbeeld van afbeelding 11.
  7. Ga terug naar het Google dashboard.
  8. Klik op Volgende.
  9. De routering van je mail is nu goed ingesteld en je kunt aan de slag gaan met Google Apps.

Volgende stap

afb. 9 Volgende stap

Gmail installeren

afb. 10 Gmail installeren

Voorbeeld MX records van Google

afb. 11 Voorbeeld MX records van Google

Optioneel: SPF record toevoegen

SPF is een afkorting voor Sender Policy Framework. Het is een protocol waarmee vastgesteld wordt of de verzender van een mailserver wel gemachtigd is om een bericht te verzenden. Het voornaamste doel van een SPF record is daarbij dan ook om spam te voorkomen. Meer informatie over SPF records vind je in het artikel SPF records.

Om de mailservers van Google Apps als geautoriseerde mailserver te erkennen, voeg je een TXT record toe aan de DNS records van je domein. Vul de content van het SPF record als volgt in: v=spf1 include :_spf.google.com ~all.

Meer informatie lees je op de Support pagina van Google Apps.