Let op! Byte levert geen inhoudelijke support op het instellen van externe e-mailproviders. Heb je onderstaande stappen doorlopen en werkt verzenden of ontvangen niet in je e-mailcliënt? Neem dan contact op met je e-mailprovider.

Zoho Mail is de webmail van Zoho. In dit artikel leggen we uit hoe je Zoho Mail kunt instellen als maildienst voor je domeinnaam.

Disclaimer: De interface van Zoho Mail verandert voortdurend. We proberen dit artikel zo up-to-date mogelijk te houden. Loop je echter tegen een wijziging aan die we hier nog niet doorgevoerd hebben? Laat het graag weten via support@byte.nl.

Wat is Zoho mail?

Zoho Mail is de webmail van Zoho, bedoeld voor zakelijk gebruik. Er is ook een gratis versie voor consumenten beschikbaar. Zoho Mail-adressen eindigen op @zoho.com. Zoho Mail is ook te gebruiken in het Nederlands en is qua functieomvang vergelijkbaar met Gmail. Er is, net zoals bij Gmail, ook een mobiele versie beschikbaar. Inloggen is mogelijk via Zoho Accounts of via de integratie met verschillende diensten, waaronder Google Accounts, Google Apps, Yahoo! en Facebook. Reclame is niet aanwezig in de gratis versie van Zoho Mail.

Stel Zoho Mail in vanaf het Service Panel

Wanneer je nog geen mailboxen hebt aangemaakt voor een domein, dan kun je op het Service Panel van Byte een keuze maken tussen externe maildiensten via Google Apps, Zoho Mail en maildiensten via Byte. Wanneer je van de  van Zoho Mail gebruik wilt maken, kies je hier vanzelfsprekend voor “Zoho Mail”.

Als je al mailboxen hebt aangemaakt bij Byte, dan krijg je het hierboven vermelde keuzescherm niet. Om dit scherm alsnog te krijgen dien je alle bestaande mailboxen te verwijderen. Hierna zul je dan het keuzescherm krijgen.

Let hierbij wel op dat als je mailboxen verwijdert, de mail in deze mailboxen ook verwijderd wordt..

Voeg het domein toe aan je account

• Ga naar de startpagina van Zoho Mail .
  • Klik op Features.
  • Klik op Get Started.
  • Klik op Sign Up bij het Lite pakket (zie afbeelding 1).

Afb.1 Klik op Sign Up

Afb.1 Klik op Sign Up

• Vul je domeinnaam in (zie afbeelding 2)

Afb. 2 Vul je domeinnaam en gegevens in

Afb. 2 Vul je domeinnaam en gegevens in

• Vul je gegevens in en druk op Sign Up.
  • Voer de verificatiecode in dat naar je mobiele nummer is gestuurd(zie afbeelding 3).

Afb.3 Account is aangemaakt

Afb.3 Account is aangemaakt

• Klik op Bevestigen.
  • Klik op Setup ‘’domein.nl” in Zoho.
  • Klik op de verificatie link in de mail die gestuurd wordt.
  • Klik op Proceed to verify domain ownership.

Verifieer je domein

• Selecteer Others in het drop down scherm van Select your domain’s DNS Managaer from the list (zie afbeelding 4).

Afb. 4 Domeinverificatie

Afb. 4 Domeinverificatie

• Kopieer de code dat je als CNAME moet toevoegen (ziet eruit als zb13554809).
  • Login op het Service Panel (open een nieuw tabblad)
  • Selecteer het gewenste domein.
  • Klik op het tabblad Instellingen.
  • Klik op de optie E-mail.
  • Klik op het Zoho Mail icoontje.
  • Plak de code in het invoerveld onder CNAME-record
  • Klik op Save Record.
  • Keer terug naar het scherm van Zoho Mail
  • Klik op Proceed to CNAME Verification.
  • Klik op Verify Now (zie afbeelding 5).

Afb.5 Verify now

Afb.5 Verify now

• Je domein is geverifieerd.
  • Geef een e-mailadres op met het toegevoegde domein en klik op Create Account (zie afbeelding 6).

Afb.6 Account is gemaakt

Afb.6 Account is gemaakt

Voeg extra gebruikers en groepen toe

• Wanneer je extra gebruikers wilt aanmaken, klik je op de knop Proceed to Add Users. Klik op Next om verder te gaan (zie afbeelding 7).

Afb.7 Extra users toevoegen

Afb.7 Extra users toevoegen

• Wanneer je groepen wilt aanmaken, klik je op de knop Proceed to Create Groups. Klik op Next om verder te gaan (zie afbeelding 8).

Afb. 8 Groepen aanmaken

Afb. 8 Groepen aanmaken

Wijzig MX- en SPF records

In het volgende scherm wordt aangegeven dat je nu de MX records bij je domeinprovider moet wijzigen (zie afbeelding 9).

Afb. 9 MX-records aanpassen

Afb. 9 MX-records aanpassen

Je moet hierbij de huidige MX-records wijzigen naar de onderstaande:

Name Type Content Prio
domein.nl MX mx.zoho.com 10
domein.nl MX mx2.zoho.com 20

Klik op Next wanneer je hiermee klaar bent. Je wordt nu gevraagd om je SPF-record aan te passen (zie afbeelding 10).

Afb. 10 SPF aanpassen

Afb. 10 SPF aanpassen

Pas het huidige SPF-record zodanig aan dat er include:zoho.com bij komt te staan. Hoe je dat precies doet staat beschreven in het artikel SPF records.

Aan de slag met Zoho Mail

In de volgende drie schermen heb je de optie om je e-mails te migreren, krijg je de instellingen om je e-mail te configureren in een e-mail client en krijg je te zien welke apps je van Zoho kunt downloaden/gebruiken. Klik drie keer op Next om verder te gaan. Klik vervolgens op Proceed to Access Zohomail om met Zoho Mail aan de slag te gaan (zie afbeelding 11).

Afb.11 Aan de slag met Zoho Mail

Afb.11 Aan de slag met Zoho Mail