Een catch-all adres is een e-mailadres dat alle e-mails die naar jouw domeinnaam worden verstuurd “opvangt” en doorstuurt. Ongeacht welke karakters er voor het apenstaartje en jouw domeinnaam staan. Dit geldt dus ook voor e-mails die naar een onbestaand adres worden gestuurd. Catch-all moet eigenlijk heten: catch all that is left. Dat wil zeggen dat alle e-mail wordt opgevangen die niet in een andere e-mailbox of redirect thuishoort.

In dit artikel leggen we uit hoe je een catch-all e-mailadres kunt instellen bij Byte en leggen we ook uit wat een Foward-All is.

Een catch-all adres instellen

Indien je gebruik maakt van de Byte mailservers kun je een catch-all e-mailadres instellen.

  1. Log in met je klantnummer en wachtwoord op het Service Panel.
  2. Ga naar tabblad Instellingen en dan naar de knop E-mail.
  3. Maak een catch-all e-mailadres (@domeinnaam.nl) aan door bij “Nieuw email adres” op de button ‘Ok’ te klikken (zie afbeelding 1 hiernaast).
  4. Je komt nu op een pagina genaamd Wijzig emailadres instellingen terecht (zie afbeelding 2). Laat hier het eerste tekstveld leeg.
  5. Vink de e-mailbox(en) aan waar de mail in terecht moet komen en/of vul bij Externe E-mail adressen het e-mailadres in waar de mail naartoe moet worden doorgestuurd.
  6. Klik dan op de button ‘Opslaan’.

Service Panel e-mail instellingen

Afb. 1 Service Panel e-mail instellingen

Wijzig e-mail instellingen

Afb. 2 Wijzig e-mail instellingen

Het catch-all e-mailadres staat nu in de lijst met aangemaakte e-mailadressen. Daarachter staat waar de mail terecht komt.

Let op! Byte adviseert om alleen in uiterste gevallen gebruik te maken van een catch-all adres. Met catch-all zul je vermoedelijk heel veel extra e-mail ontvangen, wanneer spammers een willekeurige tekst + @uwdomein.nl als afzendadres gebruiken voor hun spamruns. Maar ook zul je bounces krijgen, zie hiervoor ook de pagina Mail Fake Afzender.

Wat is een Forward All e-mailadres?

Een Forward All e-mailadres is een e-mailadres waar voor het apenstaartje (@) niets wordt ingevuld, maar waarvan alle mail die ernaar wordt verzonden toch bij een bepaalde e-mailgebruiker terecht komt. Twee opties: je kunt de mail terecht laten komen in een e-mailbox of door laten sturen naar een ander e-mailadres, middels een alias. In andere woorden, het is eigenlijk een catch-all adres waarbij alle e-mail doorgestuurd wordt naar een specifieke mailbox/e-mailadres.

Een alias houdt in dat we e-mail die binnenkomt voor bijvoorbeeld test@domeinnaam.nl, meteen doorsturen naar een ander e-mailadres wat je hebt opgegeven. Dit kan bijvoorbeeld een e-mailadres onder een andere domeinnaam zijn, maar ook een Gmail of Hotmail adres. Met een alias hoef je geen wijzigingen aan te brengen in je e-mailprogramma.

50