E-mail instellen Thunderbird

Tags: e-maile-mailclient

Let op!  Byte levert geen inhoudelijke support op het instellen van externe e-mailprogramma’s. Heb je onderstaande stappen doorlopen en werkt verzenden of ontvangen niet in je e-mailclient? Los dan je probleem op met onze E-mail probleemoplosser.

Wanneer je een e-mailaccount hebt aangemaakt bij Byte, dan kun je deze gebruiken in een e-mailcliënt. Thunderbird is veelgebruikte e-mailcliënt. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je je account installeert in Thunderbird, zodat je alle mail kunt binnenhalen en versturen vanuit dezelfde omgeving.

Maak een e-mailaccount aan

Om je Byte e-mailaccount in te stellen, dien je een e-mailadres en e-mailbox in het Service Panel te hebben aangemaakt. Meer informatie over hoe je dit doet vind je in het artikel E-mailadres aanmaken.

1. Open Thunderbird. Of installeer Thunderbird eerst als je dit nog niet hebt gedaan
  2. Klik door de importeer vragen heen.
  3. Vul nu je gegevens in (zie afbeelding 1)
    afb. 1 Welk e-mailadres wil je instellen?
    afb. 1 Welk e-mailadres wil je instellen?
    1. Uw naam: hier vul je de naam in van je e-mailaccount, zodat je deze later nog herkent.
    2. E-mailadres: hier vul je het e-mailadres in dat je wilt gebruiken
    3. Wachtwoord: hier vul je het wachtwoord in behorende aan het e-mailadres/mailbox. Wachtwoord vergeten?
  4. Klik op Doorgaan.
  5. Klik op Handmatige config.
  6. Je vult nu de volgende gegevens in (zie afbeelding 2):

afb. 2 Inkomende en uitgaande mailservers instellen
    afb. 2 Inkomende en uitgaande mailservers instellen

Inkomend (maak keuze tussen IMAP en POP)

Serverhostnaam: imap.byte.nl
Poort: 143
SSL: STARTTLS
Authenticatie: Normaal wachtwoord

Of

Serverhostnaam: imap.byte.nl
Poort: 993
SSL: SSL/TLS
Authenticatie: Normaal wachtwoord

Of

Serverhostnaam: pop.byte.nl
Poort: 995
SSL: SSL/TLS
Authenticatie: Normaal wachtwoord

Uitgaand

Serverhostnaam: smtp.byte.nl
Poort: 587 (of probeer 2525 of 25)
SSL: STARTTLS
Authenticatie: Normaal wachtwoord

Gebruikersnaam

Hier vul je de naam van je mailbox in (bijv. domei000)

7. Klik nu op Klaar. Thunderbird staat ingesteld 🙂

Let op! Wanneer je al eerder een e-mail account hebt aangemaakt werkt de bovenstaande methode niet. Je moet dan op het icoontje rechtsboven klikken en ga naar Voorkeuren. Hier klik je op Accountinstellingen.

In het volgende scherm klik je op Accountacties en daarna op E-mailaccount toevoegen. Je komt nu in het set-up scherm voor je e-mailaccount terecht.

Wijzig je accountinstellingen

Om instellingen binnen je e-mailaccount aan te passen, volg je de volgende stappen:

1. Klik op het icoontje rechtsboven.
  2. Klik op Voorkeuren.
  3. Klik op Accountinstellingen.
  4. Bij Uitgaande server (SMTP) kun je de uitgaande mailserver aanpassen
  5. Bij Server instellingen kun je de inkomende mailserver aanpassen.

Let op! Hier kun je niet wisselen tussen een IMAP of POP3 account. Wanneer je dit wel wilt doen, raden we je aan om eerst een export van je e-mail te maken. Hoe dat werkt lees je op de pagina Export van e-mails maken. Wanneer je de export hebt gemaakt verwijder je het e-mailaccount en maak je deze opnieuw aan.

Aantal verbindingen met de server configureren

Om de werking van de mail te garanderen is het verstandig om het maximum aantal verbindingen dat met de mailserver gemaakt kan worden te wijzigen naar 1. Deze staat normaal op max 5 connecties ingesteld. Hieronder staat hoe je dit kan aanpassen:

1. Klik op het icoontje rechtboven.
  2. Klik op Voorkeuren.
  3. Klik op Accountinstellingen.
  4. Klik op Serverinstellingen.
  5. Klik op Geavanceerd.
  6. Hier kun je dan de max aantal verbindingen configureren naar 1 .