Een virusfilter controleert alle binnenkomende (en uitgaande) e-mail op virussen. In dit artikel leggen we uit hoe het virus filter van Byte werkt, hoe je deze uitzet en welk type bestanden er door het virus filter geblokkeerd worden. Het virusfilter van Byte staat standaard ingeschakeld.

Virusfilter van Byte

Het virusfilter van Byte staat standaard aan, maar houdt geen inkomende en uitgaande e-mail tegen waarin geen virus zit. Hierdoor hoef je niet bang te zijn belangrijke e-mail te verliezen.

Byte gebruikt een virusscanner op basis van heuristieken en 3-uurlijks bijgewerkte virusbeschrijvingen. Hierdoor is de kans dat een nieuw virus door de scanner glipt minimaal.

Wanneer er een virus wordt ontdekt, kan het zijn dat alleen het geïnfecteerde bijlage verwijderd wordt. De e-mail wordt dan doorgestuurd met de melding dat er een geïnfecteerde bijlage is verwijderd. of de gehele e-mail wordt verwijderd en de verzender krijgt hiervan een notificatie.

Anti-virus filter uitzetten

We raden het af het virusfilter uit te zetten, maar als je dit toch wilt doen kan dat via het Service Panel:

1. Log in op het Service Panel.
  2. Selecteer je domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen.
  4. Klik op de optie E-mail.
  5. Klik op het virus- en spamfilterinstellingen icoontje
  6. Deselecteer het vakje achter Virus Filter.
  7. Klik op Opslaan.

Geblokkeerde bestanden

De kans dat een kwaadwillend bestand door het filter heen glipt is erg klein, maar toch kan het een keer voorkomen. Immers, soms zijn kwaadwillende bestanden nog niet bekend. Om die reden blokkeert ons anti-virus filter standaard onvoorwaardelijk alle bestanden met de volgende extensies:

.exe .scr .vbs .bat .pif .com

Deze bestanden zijn uitvoerbaar op het Windows platform en worden vrijwel nooit verstuurd door gebruikers. Deze bestanden worden ook geblokkeerd als het virusfilter uit staat.

Geblokkeerde bestanden toch kunnen versturen

Wil je toch een bestand sturen (of laten sturen) met een dergelijke extensie, dan heb je twee mogelijkheden:

• Verander de extensie van het bestand.
  • Zet het bestand op je webruimte. Vervolgens stuur je een linkje met de locatie van het bestand op de website. Op deze manier komt het bestand zeker aan!