Duurt het lang voordat e-mails binnenkomen? Dan kan een volle mailbox daar de oorzaak van zijn. Zeker wanneer je IMAP gebruikt, kan je e-mail traag worden doordat alle mail op onze mailservers blijft staan. Door je mailbox op te schonen, komt e-mail weer op normale snelheid binnen.

Dit artikel biedt praktische tips om je mailbox op te schonen en helpt voorkomen dat je mailbox te groot wordt.

Offline mappen aanmaken

De meeste e-mail clients hebben de mogelijkheid om ook lokale, offline mappen te maken. Een handige methode is om elke paar maanden een aantal mappen, groepen mailtjes, mailtjes met grote attachments over te zetten naar deze lokale map. Heb je dan een oud mailtje nodig? Dan kun je deze eenvoudig terugvinden.

Tip! Weet je niet hoe je een lokale offline map aanmaakt in jouw e-mail client? Google “offline map aanmaken mac mail” of “offline map aanmaken windows mail” of een ander mailprogramma. Het internet staat vol met howto’s over dit onderwerp.

Verwijder berichten uit de prullenbak

Gebruik je IMAP en verwijder je een bericht? Dan wordt het bericht in de map ‘trash’ geplaatst. Je verwijderde bericht zal dan ook uit die map verwijderd moeten worden om daadwerkelijk van de mailserver af te zijn. Leeg met regelmaat berichten uit je prullenbak om je mailbox op te schonen.

Let op! Sommige e-mailclients ondersteunen het direct verwijderen van berichten, waardoor ze niet meer in eerste instantie in de trash map geplaatst worden.

Gebruik een mail-applicatie om op te schonen

Je mailbox opschonen in webmail raden we af. Stel desnoods tijdelijk een mailclient (bijvoorbeeld Thunderbird) in, synchroniseer je berichten en het opruimen gaat makkelijker en sneller. Met een e-mailclient kun je een stuk sneller bijvoorbeeld op afzender of wel/geen bijlage sorteren, sneller zoeken en grotere selecties maken. Regelmatig (elke drie maanden) even wat archiveren en opruimen zorgt ervoor dat je mailbox binnen de perken blijft.

Maak gebruik van mappen, labels en andere filters

Door gebruik te maken van mappen en andere markers kan je grote hoeveelheden mail uitsluiten. Als je bijvoorbeeld een map hebt met alle belangrijke berichten erin, zou je je inbox op datum kunnen sorteren. Alles ouder dan een week kun je dan verwijderen zonder dat je belangrijke berichten verwijdert.

Andere mailprovider instellen

Heb je toch meer mailruimte nodig dan wij aanbieden, dan raden we je aan om gebruik te maken van een andere mail provider. In ons Service Panel hebben wij het mogelijk gemaakt om met zo min mogelijk moeite over te kunnen stappen naar een andere mail provider.

Hieronder vind je enkele mail providers die je via ons Service Panel kunt instellen en waar wij documentatie over hebben:

20