Wil je een website onder een andere domeinnaam hebben staan? Zet dan je pakket over door middel van up- en downgraden. In het artikel Domeinnaam wijzigen leggen we uit hoe je een website ‘verhuisd’ naar een andere domeinnaam binnen Byte.

Beide domeinnamen bij Byte?

In dit artikel gaan we er van uit dat je voor beide domeinnamen een (hosting)pakket hebt bij Byte. Daar is de uitleg op gebaseerd. Waarom? We leggen hieronder uit hoe je het Presence pakket van je doeldomeinnaam (waar je de site onder wilt hebben staan) kunt upgraden naar een hostingpakket, en hoe je het huidige hostingpakket kunt downgraden.

De domeinnamen hoeven niet per se via Byte geregistreerd staan, zolang je er maar een pakket voor hebt.

Let op! Deze uitleg geldt niet voor Hypernode pakketten. Als je een Hypernode hebt en je wilt een andere domeinnaam koppelen, kun je dit via de DNS regelen.

Upgrade het Presence pakket naar een hostingpakket

Allereerst upgrade je het Presence pakket van het nieuwe domein naar een hosting pakket. Afhankelijk van het type hosting (cluster of Magento) kun je een upgrade uitvoeren naar een geschikt hosting pakket. Vooralsnog is het aan te raden om precies hetzelfde pakket te gebruiken als waar de website nu in eerste instantie al op draait.

Een pakket upgraden kan door de Contractant worden gedaan via het Service Panel.

 1. Log in op het Service Panel.
 2. Selecteer het domein waarvan je het pakket wilt wijzigen
 3. Klik op het tabblad Administratief.
 4. Klik op Pakketbeheer.
 5. Klik op de button ‘Wijzigen’ achter ‘Pakkettype’
 6. Je komt nu op een pagina met een overzicht van je huidige pakket met daarnaast het overzicht van de specs van het nieuwe pakket wat je selecteert bij ‘pakket’. Wil je een ander pakkettype, bijvoorbeeld van Magento naar Clusterhosting? Wijzig dit dan bij “Pakkettype”.
 7. Klik daarna op ‘Wijzig mijn pakket en start een nieuw contracttermijn’.
 8. Je pakket is nu gewijzigd..

Binnen enkele minuten zal je pakket geüpgraded zijn en kun je aan de slag gaan met het overzetten van de bestanden van de website. Voor uitgebreidere informatie over het up- en downgraden van pakket kun je op de pagina Hostingpakket Upgraden Of Downgraden terecht.

Nieuwe domeinnaam nog niet bij Byte?

Wanneer de nieuwe domeinnaam überhaupt nog niet is vastgelegd moet je eerst de domeinnaam met het gewenste hostingpakket bij ons aanvragen. Je kunt op onze site checken of de gewenste domeinnaam nog vrij is. Indien vrij kun je deze gelijk bij ons registreren.

Wanneer deze nieuwe domeinnaam elders door jou is geregistreerd en nog naar Byte verhuisd moet worden, moet je een verhuizing in gang zetten. Zie hiervoor Alles Over Verhuizen.

Zet de bestanden van je website over

Je hebt nu twee hosting pakketten naast elkaar staan. Je oude hostingpakket, waar momenteel nog je site op staat, en je nieuwe pakket; waar je site op komt te staan. De bestanden van je site op je oude pakket moet je nu overzetten naar je nieuwe pakket. Hierbij zijn vooral de volgende punten erg belangrijk:

 • Je kunt je bestanden overzetten via FTP. Zie hiervoor ook: FTP.
 • Heb je ook een database, dan kun je deze eenvoudig dumpen (exporteren) op je oude site en opnieuw importeren op je nieuwe site. Zie hiervoor ook: Database exporteren en importeren.
 • Stel ook vast de e-mailadressen en -boxen in.

Een uitgebreider, meer technisch stappenplan, is te vinden op de pagina Site verplaatsen naar een ander pakket.

Test en verbeter je website eerst

We raden je aan eerst je site goed te testen en zo nodig te verbeteren voordat je live gaat. Let hierbij op de volgende zaken:

 • Werkt alles goed? Staat alles op zijn plek?
 • Zijn de verwijzingen in je scripts van de oude site aangepast naar de nieuwe site?
 • Wordt de e-mail juist doorgestuurd?

Downgrade het oude pakket of zeg deze op

Nu je de nieuwe domeinnaam/site definitief in gebruik hebt genomen kun je de oude domeinnaam/site downgraden naar een Presence pakket of opzeggen.

 • Een downgrade kun je op praktisch dezelfde manier aanvragen als de upgrade in de eerdere stap. Kijk ook in het artikel Hostingpakket Upgraden Of Downgraden.
 • Het opzeggen van een domeinnaam kun je via het Service Panel doen. Voor meer informatie over het opzeggen van een pakket/domein kun je op de pagina Alles Over Opzeggen terecht.

Let op!.

 • Zorg ervoor dat je zelf regelt dat het andere (oude) pakket moet worden gedowngraded of opgeheven. Doe je dit niet, dan krijg je voor beide pakketten een factuur!

Stel een doorverwijzing in naar het nieuwe domein

Als je in de vorige stap ervoor hebt gekozen om het oude hosting pakket te downgraden naar een Presence pakket, dan kun je ervoor zorgen dat klanten netjes worden doorverwezen naar de nieuwe website. Hoe dit precies ingesteld moet worden, kun je op de pagina Alles Over Presence lezen.

11