Voor de stabiliteit, veiligheid en schaalbaarheid is het van belang dat we tijdig updaten naar de meest recente versie van onze software. Omdat we begrijpen dat deze software updates mogelijk extra werk voor onze klanten meebrengt, proberen grote functionele updates te beperken tot eenmaal per jaar. Af en toe worden kleinere upgrades doorgevoerd en wekelijks wordt er voor veiligheid en stabiliteit gepatched en geoptimaliseerd.

Als we niet zouden updaten, zou dit na verloop van tijd tot gevolg hebben dat:

  • hackers jouw site zouden bekladden
  • hackers onder jouw naam bankrekeningen plunderen
  • hackers onder jouw naam spam versturen

Waarom updaten, het werkt nu toch goed?

Dat is helaas geen garantie voor morgen of volgende week. Software heeft nu eenmaal onderhoud nodig. Vergelijk het met een auto: af en toe de olie vervangen voorkomt dat jouw motor in de soep loopt. Preventief onderhoud is uiteindelijk vele malen goedkoper dan afwachten tot het stuk gaat. Software updates bevatten vrijwel altijd ook security fixes en zorgt er vaak ook voor dat sites sneller worden.

Er is iets veranderd in mijn site na een update, wat nu?

Byte faciliteert jouw hostingruimte. Volgens afspraak (algemene voorwaarden, gebruiken op Internet) is het jouw taak jouw software bij te werken volgens de laatste standaarden. Soms wordt een versie veranderd omdat deze echt niet meer ondersteund wordt, geen toekomst meer heeft of simpelweg onveilig is geworden.

Byte biedt als het mogelijk is (bijna altijd) een systeem van klantvriendelijke migratie aan. Dit betekent dat je voor de daadwerkelijke migratie al kan kijken of het werkt en rustig de tijd heeft voor alle mogelijke aanpassingen.

Helaas kunnen we het niet leuker of makkelijker maken. Dit is overigens een unieke dienst. We hebben nog niet gehoord dat onze concurrenten überhaupt een dergelijke dienst aanbieden. Daar wordt simpelweg een en ander overgezet, vaak zonder communicatie. We kunnen aan het feit dat er gemigreerd moet worden niets veranderen, maar we kunnen het wel zo makkelijk mogelijk maken.

Maar voor de beveiliging zijn jullie toch verantwoordelijk?

Wij zijn continu bezig met het up-to-date houden van de gebruikte systemen op de servers. Daarnaast monitoren we 24/7 op verdacht gedrag. Iedere dag houden we ongeveer 60.000 hackpogingen tegen en iedere dag voeren we wijzigingen uit die ons platform veiliger maken.

Ongeveer 1 keer per jaar is er een ingrijpende wijziging noodzakelijk, die mogelijk effect heeft op de werking van individuele sites en waarvoor soms de site aangepast moet worden. Wij kunnen dat helaas niet voor jou doen, want wij hebben je site niet gemaakt. Wel maken we het aanpassen voor jou of je webdesigner zo makkelijk mogelijk.

We kondigen grote wijzigingen altijd ruim van te voren aan (+/- 4 weken) op bytenoc.nl. In veel gevallen stellen we een testserver beschikbaar waarop je de nieuwe situatie kunt testen. Er is vrijwel geen andere provider in Nederland die zoveel moeite doet om upgrades te faciliteren!

Bij een andere provider hoef ik nooit iets aan te passen?

Er zijn providers die lange tijd verouderde software blijven gebruiken. Als je geluk hebt, gaat dit inderdaad enige tijd goed. Maar vroeg of laat is jouw site het haasje. In het beste geval zal hij gewoon niet meer werken, in het slechtste geval wordt jouw site gehackt en wordt het een doorvoerluik voor kwaadwillenden.

Ik kan niet goed overzien wat ik aan mijn site moet aanpassen.

In dat geval staan onze partners voor jou klaar om voor een concurrerend bedrag de noodzakelijke wijzigingen uit te voeren. We adviseren je bovendien om een onderhoudscontract af te spreken met een van onze partners of een ander IT bureau. Een contract voor 2-4 onderhoudsuren per maand is vrij gebruikelijk.

Aansprakelijkheid van Byte

Byte is aansprakelijk indien zij niet alles doet wat zij kan om crimineel gedrag (verspreiding spam, warez, ongeoorloofd materiaal) te voorkomen. We moeten dus een strikt beveiligingsbeleid voeren.

Hoe zit het met externe platforms waar Byte gebruik van maakt?

Voor ons Hypernode platform maken we gebruik van de servers van Combell OpenStack, DigitalOcean en Amazon. We hebben gekozen voor deze providers omdat zij stabiliteit en veiligheid net als Byte in hoog vaandel hebben staan. Indien zij grootschalige updates doorvoeren om hun platform, kondigen we dat op tijd aan op bytenoc.nl.

00