Noodzaak van onderhoud aan een website

Een website is net een auto. Net als een auto vergt een website af en toe onderhoud. Niet zoals een auto omdat deze gebruikt wordt (de bestanden zullen niet verslijten), maar omdat de wereld rondom de site verandert.In sites wordt (heel vaak) software/code gebruikt. Omdat software bijna niet foutloos/100% veilig te krijgen is, moet deze software met enige regelmaat (meerdere keren per jaar) bijgewerkt worden. Meestal kan dit onderhoud met behulp van scripts van de leveranciers (bedrijf of community) gedaan worden.Daarnaast draait de website op een hostingplatform. Ook in de software onder de website (PHP, MySQL, Linux) worden af en toe verbeterd, veranderd of aangepast. Er worden nieuwe technieken ontwikkeld en bestaande technologie wordt afgeschreven. Om bij te blijven, voeren wij met enige regelmaat onderhoud uit aan ons platform. Meestal gebeurt dit transparant naar de gebruikers van ons platform, maar een enkele keer zullen sites moeten worden omgeschreven om veilig en stabiel te kunnen blijven.

Onderhoud aan CMS

Alle systemen zoals Joomla, Magento, WordPress, enz. moeten net als alle andere systemen op het web, regelmatig geüpdatet worden. De community’s stellen over het algemeen snel na het uitkomen van een veiligheidslek een patch beschikbaar. Dit is een stukje software dat eenvoudig te installeren/kopiëren is, waardoor de site weer up-to-date is.Het moet altijd wel secuur gebeuren. Een fout bij het patchen kan er toe leiden dat de site onbruikbaar is.Is er in een website afgeweken van de standaard/hoofdversie, dan kan onderhoud aanmerkelijk langer duren.

Onderhoud en hacking

Het up-to-date houden van een website is van groot belang om hackers buiten de deur te houden. Door een oude versie van de software of een geïnstalleerde extensie kan er een lek in de software ontstaan. Hackers kunnen zichzelf middels deze lek toegang verschaffen tot een website. Wanneer hackers eenmaal binnen zijn, hebben zij de mogelijkheid om de website op elke gewenste manier te misbruiken. Door het plaatsen van kwaadaardige scripts heeft men bijvoorbeeld toegang tot (privé) klantgegevens, kan men malware plaatsen op computers van bezoekers, en/of kunnen de mailservers gebruikt worden om SPAM te versturen. Technische beheerders die niet of niet voldoende tijd/kennis hebben om de website up-to-date te houden, raden wij dringend aan dit uit handen te geven.

Hacking maakt deel uit van Byte’s abuse beleid. Voor meer informatie over hoe een hacker te werk gaat, zie de pagina Alles Over Hacks.

Uitbesteden van het website onderhoud aan een professional

Onderhoud kan het beste door een bedrijf of persoon gedaan worden die het onderhoud voor heel veel partijen doet. We raden website-eigenaren dan ook aan om het onderhoud uit te besteden.

Wie kan dit website onderhoud voor mij doen?

Byte kan je hier niet bij helpen. Wij verzorgen slechts de technische faciliteiten. Een webdesigner kan je wel helpen. De meeste professioneel gebruikte websites worden regelmatig onderhouden door dergelijke bedrijven. De webdesigners op onze partnerpagina kunnen jou op korte en lange termijn helpen met het onderhouden van jouw website.

Website onderhoudscontract / strippenkaart

Hoeveel werk onderhoud is, is niet van te voren te voorspellen. Soms ben je met 3 uur in het jaar klaar. Soms is 1 patch sessie al een dag werk. Byte adviseert eindklanten en partners een basisonderhoud-afspraak te maken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een strippenkaart. Uren worden in principe voor versie-onderhoud gebruikt, maar ook een half uurtje hier en daar (foto er op zetten, PDF uploaden) kan zo makkelijk verwerkt worden. Gebruikte uren worden netjes geadministreerd zodat klant en webdesigner precies weten hoeveel er is gewerkt. Een veelgehoorde afspraak is 2-6 uur per kwartaal. Wat het tarief betreft is het gebruik van een korting ook veelvoorkomend (5-10%). Ter indicatie: versie-onderhoud en klein onderhoud aan de Byte website is +- 8 uur per maand. Dit komt neer op 24 uur per kwartaal, 96 uur per jaar. Kanttekening: Byte heeft wel een vrij grote website met een aantal specifieke / maatwerk componenten.

Systeemmigratie

Soms is er geen sprake van een upgrade, maar van een migratie. Dit is vergelijkbaar met een nieuw model auto. Elke 1-3 jaar komt er een nieuwe hoofdversie uit. Om te voorkomen dat je in een later stadium gehaast en met downtime moet migreren, is het raadzaam niet lang te wachten met het upgraden naar een nieuwe versie zodra deze stabiel is. Het upgraden naar een nieuwe versie heeft vaak ook grote voordelen. De nieuwe versie is meestal beter, handiger en uitgebreider dan de eerdere versie.

00