De snelheid waarmee je pagina’s laden, is van een groot aantal factoren afhankelijk. Dit artikel legt uit wat de meest voorkomende factoren zijn van een trage website en hoe je deze zelf kunt testen.

Oorzaken trage website

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een trage website.

Je eigen internetverbinding of computer

Deze kan door tijdelijke drukte trager zijn dan je gewend bent. Is je collega misschien een groot bestand aan het versturen of downloaden? Of draai je een aantal zware processen op je computer? Je kunt eenvoudig testen of de traagheid hierdoor wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een website te bezoeken die je vaak bezoekt en die normaal altijd snel is. Zijn die ook traag? Grote kans dat het aan je verbinding ligt.

Javascript en andere cliënt-side code op je site

Maak je gebruik van een plugin of script dat verbinding maakt met externe servers om bepaalde gegevens op te halen of te verwerken, zoals het script van Google Analytics en “tweet this, like this …” buttons? Hiervoor wordt er een stukje code toegevoegd aan je website.
Deze code zorgt er voor dat als iemand jouw webpagina bezoekt er een verbinding gemaakt wordt met de servers van die externe dienst.

Als de normale tekst en afbeeldingen op je pagina pas worden vertoond nadat deze stukjes code zijn ingeladen, dan lijkt je website trager dan wanneer deze codes pas daarna worden ingeladen. De bezoeker ziet dan immers de belangrijkste content al. Zorg er dus voor dat Javascript zoveel mogelijk onderin de pagina worden geplaatst.

Server-side programmacode, zoals PHP

Er kan een foutje zitten in de PHP code. Check deze dus graag! Kijk ook voor meer informatie in het artikel: PHP instellingen. Niet gevonden wat je zocht? Neem dan eens een kijkje op de categoriepagina van PHP

Trage database

Wanneer je database traag is, duurt het lang voordat bepaalde afbeeldingen worden ingeladen. Mogelijk draait er een op hol geslagen query, waar alle andere queries (bezoekers) van je site op moeten wachten. Op de pagina Database Optimaliseren vind je mogelijke oorzaken van een trage database en hoe je deze kunt versnellen.

De webserver waarop je website staat, is traag

Sta je op een enkele server waar ook andere websites staan, dan kan dat het oververbruik van één website ervoor zorgt dat alle websites op de server traag worden. Staat je website bij Byte? Omdat Byte je website host op een cluster hebben wij altijd voldoende capaciteit om je website snel te serveren. Via het Service Panel kun je altijd zelf kijken of de webserver goed werkt of niet.

Je website is erg traag of niet (voldoende) geoptimaliseerd

De meeste websites gebruiken een groot aantal afbeeldingen, animaties, plugins, javascripts en CSS code om er mooi uit te zien. Prachtig natuurlijk, maar voor bezoekers met een langzame internetverbinding erg vervelend. Die moeten namelijk wachten tot al deze afbeeldingen, codes en filmpjes zijn gedownload voordat zij je site kunnen gebruiken.

De beste methode om de oorzaak te vinden, is uit te sluiten waar het niet aan kan liggen. Probeer daarom de site allereerst uit op een andere PC, vraag iemand met een andere internetaansluiting om het uit te testen.

Website componenten testen met Firebug

Als je denkt dat het niet aan de internetverbinding en/of PC kan liggen, ga je over tot het testen van de componenten van je site. Hiertoe kun je met de Firebug extensie van Firefox onderzoeken waar mogelijke knelpunten zitten. Google Chrome heeft overigens een soortgelijke ingebouwde functie, developer tools, die standaard ingebouwd is en te openen is door op F12 te drukken en vervolgens de pagina te verversen of in dat venster te browsen. De screenshots in deze handleiding zijn van Firebug voor Firefox

• Installeer indien nodig Firefox en vervolgens Firebug
  • Ga naar Tools > Firebug > Open Firebug in new window
  • Firebug wordt geopend in een nieuw venster
  • Ga in het Firebug venster naar het tabblad Net
  • Ga in het Firefox venster naar je website
  • In het Firebug venster staat nu een snelheidsrapport voor je website
Firebug

afb. 1 Firebug

Zo krijg je een lijst van alle onderdelen van je site. Zijn er onderdelen die eruit springen in traagheid, dan kun je daar verder zoeken. Zijn alle scripts traag, dan dien je uit te sluiten of het aan de database kan liggen. Zoek een script dat wel en een script dat niet met de database communiceert.

Lijkt het aan de database te liggen, log dan in op phpmyadmin via het Service Panel. Volg verder de tips op in het artikel Database Optimaliseren.

Lijkt het niet aan de PHP of de database te liggen, neem dan contact met ons op. Stuur in ieder geval mee:

Meer informatie over het optimaliseren van je website