Het optimaliseren van een website zorgt ervoor dat je site sneller en overzichtelijker is! Er zit wel wat verschil tussen het optimaliseren van een Joomla, WordPress of Magento website. In dit artikel wordt globaal uitgelegd wat je kunt doen om je website te optimaliseren. Voor Magento specifieke informatie kun je het beste kijken in het artikel: Magento optimalisatie tips en tricks.

Welke aspecten spelen er mee bij website-optimalisatie?

 • De template. Een geoptimaliseerde template is veel efficiënter dan een aan elkaar geplakte.
 • De modules. Let erg op met niet gebruikte, maar wel ingeladen modules. Let goed op met slecht geprogrammeerde modules.
 • Caching. Het cachen van tijdelijke bestanden is belangrijk voor de reductie van de load op de webservers en de snelheid van je website.

Wat beïnvloedt het aantal opgevraagde pagina’s?

 • Het aantal bezoekers. Dat is natuurlijk meestal goed nieuws.
 • Tijd die bezoekers op de website doorbrengen.
 • Navigatie op de site. Kost het mensen 50 kliks om iets te kopen, of maar 5?

BPU verbruik in combinatie met Magento Multi-store

De databasestructuur van Magento is niet altijd even handig ingericht. Voor klanten die gebruik maken van een multistore omgeving (oftewel, een webwinkel met meerdere storefronts) geldt dat zij rekening moeten houden met een aanzienlijke toename in BPU. Bij een Multi-store inrichting zorgt deze databasestructuur er namelijk voor dat het aantal databaseregels in de database bij elk nieuw storefront kan verdubbelen!In het algemeen kan gesteld worden: Aantal databaseregels = Producten x Categorieën x Storefronts x Views x Talen. Als gevolg hiervan neemt het aantal gebruikte BPU’s navenant toe.Wees je hiervan bewust bij het inrichten van een Multi-Store omgeving. Het BPU verbruik van je webshop kun je vinden onder het tabblad Analyse bij de optie BPU verbruik: https://service.byte.nl/protected/domein/resources/ Magento: Hoe kan ik minder BPU gebruiken?Er is veel te halen in de optimalisatie. Een Magento implementatiespecialist kan je helpen met de volgende punten:

 1. De optimalisatieinstellingen.
 2. De template.
 3. De modules.
 4. De codebase.
 5. Magento Multi-store optimaal inrichten.

Hoe kan ik mijn BPU verlagen?

Helaas is het voor ons niet mogelijk om precies bij een site aan te geven waar precies de bottleneck zit en waarom het BPU verbruik boven het gebruik zit. Hier hebben we helaas niet de resources voor en hiervoor moeten we ook de precieze werking van de website weten en vooral dit laatste weten wij niet. Er zijn echter wel een aantal tips waarmee je de problemen op je website kunt vinden en hierop je BPU kunt verlagen. Hieronder noemen wij een aantal van deze tips:

Website analyseren met GTmetrix

Bij de Performance, Optimize en MCU pakketten van Byte kun je gebruikmaken van PageSpeed & YSlow vanuit het Service Panel. Met deze tool kun je jouw site laten scannen (handmatig of automatisch) en eventuele problemen op de site achterhalen. Meer informatie over PageSpeed & YSlow vind je in het artikel PageSpeed & YSlow.Ga naar de site gtmetrix.com en vul bij ‘Analyze Performance Of’ je domeinnaam in. Deze website gaat nu analyseren waar eventueel problemen binnen je website kunnen zitten. Hierbij krijg je onder ‘Page Speed’ en ‘Yslow’ een aantal optimalisatie tips over hoe je de snelheid van je website kan verbeteren. Hiermee kun je ook al wat BPU verlagen. Tevens kun je bij ‘TimeLine’ zien welke processen er een x aantal seconden nodig hebben voordat deze geladen worden en de homepage zichtbaar is. Hier kun je dus zien welke processen heel veel tijd van de server vragen.

Modules/plugins beheren

Het kan zo zijn dat er een plugin/module in je website zit die ontzettend veel van onze server vraagt om te laden. Hierbij is dan ook de tip om deze modules/plugins te analyseren. Zet er een paar uit en kijk wat dit voor invloed heeft op je BPU. De tip hierbij is ook om modules/plugins die je toch niet gebruikt te verwijderen. Minder onnodige plugins is ook minder requests naar onze server.

Access logs bekijken

Je kunt in de access logs (die je kunt downloaden op het Service Panel via het tabblad Administratief en dan Access logs) zien hoeveel CPU seconden er worden gebruikt per request. De laatste vier cijfers per regel betreffen de CPU seconden. Hoe je dit kunt lezen vind je bij Wat betekenen de getallen.Je kunt de access logs het beste importeren in een Excel of Googledocs bestand en de laatste vier kolommen bij elkaar optellen. Sorteer deze laatste kolom vervolgens van groot naar klein en zie daar de grootste boosdoeners.

Caching activeren, zoals Varnish of Redis

Byte biedt meerdere cachingstechnieken aan. De twee die het meeste resultaat opleveren zijn Varnish en Redis.

Zoekmachines minder vaak langs laten komen

Vaak is het zo dat zoekmachines iets te vaak langs komen om je site te indexeren. Het is echter zo dat zoekmachines niet een aantal keer per dag je website hoeven te indexeren. Web crawlers of bots zijn de grootste veroorzakers van hoge load (BPU) op de server, en met een paar simpele trucs kun je door de crawlers beter af te stellen de BPU aanzienlijk verlagen. Zonder dat dit de vindbaarheid van je website vermindert! Lees hier meer over in het artikel BPU Besparen op zoekmachines. More information about blocking spammers and scanner in English can be found on the Hypernode knowledegebase.

00