Een efficiënte en gezonde site is sneller, wordt beter gevonden in zoekmachines, biedt je bezoekers een fijnere gebruikerservaring en levert meer omzet. Het kan alleen soms een karwei zijn om je site continu snel te houden. Byte heeft daarom GTmetrix (PageSpeed & YSlow) geïntegreerd in het Service Panel. Je kunt van PageSpeed & YSlow gebruik maken bij Performance, Optimize en MCU pakketten. Zowel de Contractant als de Technisch Beheerder kan met deze tool aan de slag.

In dit artikel leggen we uit hoe je aan de slag kunt gaan met PageSpeed & YSlow en hoe je jouw site handmatig/automatisch kunt laten scannen.

Waarvoor gebruik ik PageSpeed & YSlow?

GTmetrix checkt je site op 50 richtlijnen die gehanteerd worden door Google en Yahoo. Aan de hand van deze scan kun je zien welke onderdelen van je site je nog kunt optimaliseren (Pagespeed en Yslow), welke welke items worden geladen, hun omvang, de volgorde en de laadtijd per item (Timeline) en wat de impact van je aanpassingen is geweest (History). Met deze tool kun je dus je site nog efficiënter maken en dat zorgt weer voor een betere gebruikerservaring.

PageSpeed & YSlow gebruiken via het Service Panel

Via het Service Panel kun je PageSpeed & YSlow activeren als je het Performance of Optimize pakket hebt. Met het Performance pakket kun je gebruik maken van de wekelijkse scan, in het Optimize pakket kun je ook dagelijks scannen. Je komt bij PageSpeed & YSlow via de volgende stappen:

 1. Log in op het Service Panel.
 2. Selecteer je domeinnaam.
 3. Klik op het tabblad Analyse.
 4. Klik op de optie PageSpeed & YSlow.
 5. Je kunt nu kiezen of je PageSpeed & YSlow handmatig wilt laten scannen of deze scan automatisch wil laten scannen.

Scan je site handmatig

 1. Stel de URL in die gescand moet worden. Hierbij kies je voor http/https, hoofddomein/subdomein en/of er naar een submap gekeken moet worden.
 2. Klik op Go om je site te laten scannen.
 3. Onder het tabblad Testresultaten zie je het resultaat van de scan.
 4. Klik op Online Rapport om de resultaten van de scan via de website van gtmetrix.com te bekijken
 5. Klik op PDF Rapport om de resultaten van de scan in een PDF te verkrijgen.
 6. Vul een e-mailadres in (e-mailadres van je account wordt default ingevuld) en klik op het e-mail icoontje om de PDF te mailen.

Laat je site automatisch scannen

Onder Periodiek scannen kun je PageSpeed & YSlow jouw site automatisch laten scannen. Je kunt de scan dagelijks/wekelijk laten draaien en wekelijks of maandelijks een e-mail met PDF versturen naar een gewenst e-mailadres. Hoe dit werkt kun je hieronder lezen:

 1. Stel de URL in dat gescand moet worden. Hierbij kies je voor http/https, hoofddomein/subdomein en/of er naar een submap gekeken moet worden.
 2. Geef bij Scannen aan of er dagelijks, wekelijks of maandelijks gescand moet worden.
 3. Bij Mailen geef je ook aan of er wekelijks of maandelijks een e-mail gestuurd met worden.
 4. Vul bij E-mailadressen in naar welke e-mailadressen de e-mail met PDF gestuurd moet worden.
 5. Klik op Instellen om je instellingen op te slaan.
 6. Activeer de periodieke scan door de slider van Gedeactiveerd naar Actief te zetten.

Hoe zien de rapporten eruit?

Online rapport

De pagina met testresultaten bevat vier tabs met informatie. Elk item in de lijst toont een toelichting/specificatie wanneer je op de desbetreffende regel klikt. Rechts bovenaan de pagina vind je een of twee tips van algemeen nut (A).

In de linker kolom vind je het menu ‘options’ (B) waarin je de mogelijkheid wordt geboden de resultaten te vergelijken met die van een andere site, subdomein of map (erg handig als je jouw positie ten opzichte van de concurrentie wilt bepalen).

De tabbladen:

 1. Pagespeed: Op de eerste tab vind je een lijst met verbeterpunten volgens Google Pagespeed; de aanbeveling en een progress-bar die aangeeft in welke mate het aandachtspunt is opgelost en een indicator of je boven, onder of gelijk aan het gemiddelde scoort. Daarachter vind je in resp. de voorlaatste en laatste kolom, het type en de urgentie. De minst scorende onderdelen worden eerst getoond.
 2. Yslow: Op de tweede tab vind je een lijst met verbeterpunten volgens YSlow; de aanbeveling en een progress-bar die aangeeft in welke mate het aandachtspunt is opgelost en een indicator of je boven, onder of gelijk aan het gemiddelde scoort. Daarachter vindt je in resp. de voorlaatste en laatste kolom, het type en de urgentie. De minst scorende onderdelen worden eerst getoond.
 3. Timeline: Het derde tabblad toont in welke volgorde welke items worden geladen, hun omvang en de laadtijd per item. De lijst helpt je o.a. eenvoudige fouten als 404’s te ontdekken, maar ook meer complexe problemen als externe bronnen die pagerendering blokkeren.
 4. History: Het vierde tabblad toont de geschiedenis van analyses en daarmee het effect van jouw aanpassingen.

PDF Rapport

Het PDF rapport is minder uitgebreid dan het online rapport en laat de volgende vier onderdelen zien:

 • Executive: De uiteindelijke score en de top 5 aan grootste issues op je site
 • History: Een plaatje waarbij je kunt zien of de performance sinds de vorige scan is verbeterd
 • Waterfall: Je ziet een plaatje waarin je kunt zien welke volgorde welke items worden geladen, hun omvang en de laadtijd per item
 • Technical: Hier worden de aanbevelingen vanuit Google Pagespeed en Yahoo Yslow getoond.

Vragen over PageSpeed & YSlow

Inhoudelijke support

Wanneer je vragen hebt over de werking van PageSpeed & YSlow, kijk dan eens op de FAQ-pagina van GTmetrix. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met GTmetrix via het contactformulier op de site van GTmetrix.

Veelgestelde vragen over PageSpeed & YSlow

De meestgestelde vragen over PageSpeed & YSlow hebben we uitgewerkt op de pagina PageSpeed & YSlow – FAQ.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de hulp van onze partner iMonkeys!

01