Clusterhosting met Varnish is een supersnel cluster voor 3x tot 100x snellere laadtijden. Een technisch geavanceerd systeem, gebaseerd op onze Clustertechniek, gecombineerd met de cache methode Varnish. Zo zijn sites supersnel (< 100ms) en kunnen ook grote verkeerspieken (100.000 bezoekers per dag) aan.
Vragen die het meest gesteld worden, hebben we hieronder voor je uitgewerkt.

Wat is Varnish voor Clusterhosting?

Byte Varnish Cluster is een supersnel cluster, ondersteund met Varnish, voor 3x tot 100x snellere laadtijden.
Elke bedrijf wil voor bezoekers van zijn site of shop een prettige, sneller ervaring. Sneller betekent dat mensen meer bestellen, meer informatie aanvragen of fijner hun zaken met het bedrijf digitaal afhandelen. En wat je ook niet wilt is dat de site plat gaat bij media aandacht, campagnes, incidenten of gewoon groot succes. Door social media en e-mailmarketing wordt het gedrag qua bezoekerspieken steeds grilliger. En dat terwijl de resultaten van de site of shop vaak steeds belangrijker worden, voor veel bedrijven is de site inmiddels het primaire communicatie of commerciële kanaal. De site moet het altijd doen.

Byte heeft daarom Varnish Cluster ontwikkeld. Een technisch geavanceerd systeem, gebouwd op ons Clusterplatform, gecombineerd met de cache methode Varnish. Zo zijn sites supersnel (< 100ms) en kunnen ook grote verkeerspieken (100.000 bezoekers per dag) aan. Ook Google vindt het heel belangrijk dat sites snel zijn en geeft snelle sites een boost in de resultaten.
Varnish is een cache die voor de site geplaatst wordt. Alle verzoeken worden dus eerst door Varnish afgehandeld. Als Varnish voor de request antwoord heeft wordt deze direct verzonden naar de bezoeker en zal de request niet worden doorgezet naar de (relatief langzame) webserver. Een pagina uit Varnish is tot 100x sneller dan een normale pagina.
Wel een technische uitdaging voor onze partners, een goede configuratie is niet triviaal. Maar je zorgt wel dat de sites van je klanten snel en piekbestendig worden. Met Varnish Cluster kun je elke site verschrikkelijk snel maken en hoef je je nooit meer druk te maken over piekbelasting.

Vanaf welk pakket kan ik gebruikmaken van Varnish?

Varnish is beschikbaar bij de Performance, Optimize en MCU pakketten.

Kan ik SSL gebruiken i.c.m. Varnish?

Ja, dat kan zeker! Wel vereist de nieuwe architectuur de toepassing van SNI. Dit betekent dat je site met SSL in extreem oude browsers (Windows XP, IE 6) niet werken. De praktijk laat echter zien dat er nog maar een handjevol van zulke browsers in omloop zijn en dit aantal neemt iedere maand verder af, omdat Microsoft de support voor deze versies heeft beëindigd.

Kan ik op mijn subdomein ook met Varnish werken?

Ja dat kan! Meer informatie over hoe je dit doet wordt uitgelegd in het artikel: Varnish op een testomgeving.

Waarin verschilt het cluster met Varnish van het oude cluster?

Het nieuwe cluster werkt onder andere met SNI. SNI is een methode van SSL verbinding (https) waarbij er meerdere SSL sites op een IP gehost kunnen worden. De meeste moderne internet browsers/http clients kunnen hiermee overweg. Maar bijvoorbeeld Internet Explorer 6, Java 6 en Android 2.0 kunnen niet met een SSL site verbinden die gebruik maakt van SNI. De site bezoeken via http gaat natuurlijk nog wel gewoon.

Welke versie van Varnish gebruiken jullie?

Versie 3, de laatste stabiele uit Debian.

Ik heb de cache aangezet, maar waarom is mijn site nog steeds traag?

Een frontend cache is een onderdeel van een snelle site hebben. De cache heeft alleen invloed op de snelheid waarmee requests terug komen naar de gebruiker. Je kan nog steeds veel te veel requests doen of de site haalt de informatie gewoon erg traag op door teveel css of javascript bestanden. Kijk bijvoorbeeld op Yslow voor meer tips over dit onderwerp.

Waarom wordt er geen enkele pagina gecached?

Let goed op de response headers, veel frameworks starten standaard een sessie waardoor er een no-cache header terug komt. Anders heb je misschien een cookie die het gebruik van de cache voorkomt of de url van site bevat een van de gereserveerde woorden.

Waarom kunnen mijn gebruikers niet meer inloggen?

Als de inlog pagina’s en onderliggende pagina’s worden gecached kan dat vervelende gevolgen hebben. Vaak dat er helemaal niet meer ingelogd kan worden of dat dezelfde pagina voor alle bezoekers wordt getoond. Let dus goed op dat je de juiste cache headers terug stuurt na inloggen. Of nog beter een NO_CACHE cookie terug geeft.

Een externe plugin mag niet gecached worden. Wat nu?

Je zou de relevante URLs kunnen her-routeren met een RewriteRule, zodat ze bijvoorbeeld beginnen met “/nc/” (no cache).

Hoe kan ik de hele site flushen?

Je moet hiervoor via SSH het volgende commando uitvoeren:

curl -X PURGE http://domein.nl/.*

Dit zorgt ervoor dat alles van je domein en hetgeen daaronder valt geflushed wordt. Alleen interne purge requests (van hetzelfde cluster) zullen afgehandeld worden en er voor zorgen dat de cache geleegd wordt.

Hoe stel ik een TTL in voor specifieke URLs?

Geef via “cache-control” headers een max-age of s-maxage mee.