Door het Hypernode platform onafhankelijk van één specifieke cloudprovider te ontwikkelen kunnen wij ons focussen op wat we echt leuk vinden én waar we goed in zijn: het continu verbeteren van het Hypernode platform. En daar profiteren onze klanten weer van. Momenteel maken we gebruik van de diensten van Combell OpenStack, DigitalOcean en Amazon.

Combell OpenStack: hier staan alle Hypernode Grow and Professional pakketten. Bestel je 1 van deze pakketten, dan staat je shop standaard in hun datacentrum in Gent (België).

DigitalOcean: Heb jij als klant de meeste business buiten de Benelux? Dan kunnen we je shop (handmatig) op een Hypernode bij DigitalOcean zetten. DigitalOcean heeft meerdere datacentra over de gehele wereld.

Amazon Web Services (AWS): bij deze cloudprovider staan al onze Hypernode Excellence pakketten.

In dit artikel lichten we de verschillen tussen deze 3 cloudproviders toe.

In oktober 2018 zijn we gestart met het overzetten van Hypernodes van DigitalOcean naar Combell OpenStack. Het gaat hier alleen om Hypernodes die geboot zijn in het Nederlandse datacentrum van DigitalOcean in Amsterdam.

Waarom 3 verschillende platforms?

Het Hypernode platform is onafhankelijk van fysieke hardware. Dit betekent dat we de vrijheid hebben om Hypernodes makkelijk en snel op een ander platform te zetten. Natuurlijk doen we dat niet zomaar. Byte test continu de prestaties van ‘s werelds grootste cloudproviders. Hierbij letten we op stabiliteit, snelheid en schaalbaarheid. Pas als ze aan onze strenge kwaliteitseisen voldoen gaan we er daadwerkelijk gebruik van maken.

Er zijn veel verschillende factoren die meewegen in de beslissing welke platform nu het beste is. Denk aan prijs, locatie, samenwerking en infrastructuur.

Sinds 2018 maken we gebruik van Combell OpenStack. Combell heeft al jaren een OpenStack platform in productie. Daarbinnen is in de loop der jaren een gedeelte specifiek op de wensen en eisen van Hypernode uitgebouwd. Het is hiermee voor ons mogelijk om de touwtjes meer in eigen handen te nemen aangezien wij collega’s zijn binnen de Combell groep.

Met DigitalOcean hebben we de beste prijs/kwaliteit verhouding gevonden voor onze Hypernode technologie buiten de Benelux. DigitalOcean is een jonge innovatieve club en Magento shops draaien er snel en stabiel.

Omdat we de klant de keuze willen geven, bieden we Hypernode ook aan op Amazon. Grote (internationale) webshops hebben vaak de behoefte aan extra zekerheid in de vorm van extra stabiliteit (uptimegarantie van 99,9%) en willen simpelweg absolute topkwaliteit. Dit bieden wij met onze Magento Excellence pakketten op het top-of-the-bill Amazon platform.

Combell OpenStack

Na jaren voorbereiding, testen en verbeteren zijn we in 2018 gebruik gaan maken van het OpenStack platform binnen de Combell Group. Het is nu voor ons mogelijk om de touwtjes meer in eigen handen te nemen, omdat we direct contact hebben met collega’s.

 • We zitten zeer dicht op de roadmap; meer invloed en flexibiliteit om voor elkaar te krijgen wat we willen.
 • Zeer goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Combell OpenStack levert dezelfde uptime-garantie als DigitalOcean: 99.5% voor Magento Grow en 99,9% voor de Magento Professional lijn.
 • Even goede, dan wel niet betere performance dan bij DigitalOcean
 • In het geval van incidenten en issues hebben we bij Combell OpenStack aanzienlijk kortere communicatielijnen dan bij DigitalOcean.
 • Bij Combell OpenStack wordt alleen gewerkt met de nieuwste hardware en gaat het opstarten van een nieuwe node in vergelijking met DigitalOcean veel sneller.
 • Combell OpenStack biedt Snapshots backups

Zijn er ook nadelen?
Combell OpenStack heeft geen meerdere datacentra verspreid over de wereld.

DigitalOcean

We maken gebruik van DigitalOcean voor shops die in een datacentrum buiten de Benelux willen staan. Bijvoorbeeld omdat de meeste bezoekers uit de VS komen. DigitalOcean is een innovatieve en relatief jonge hosting partij die zich puur richt op de wensen van developers en niet zozeer op de wensen van eindgebruikers (in dit geval webshop eigenaren). Dit werkt erg goed, omdat ze op die manier de focus helemaal toeleggen op wat essentieel is voor goede stabiele hosting.

Met ons Hypernode platform slaan wij weer een brug tussen de developer en eindgebruiker. DigitalOcean is vergeleken met Amazon een kleine partij, maar ze zijn wel weer groter dan Combell OpenStack. We hebben vrij makkelijk contact met hun engineers om onze wensen (en wensen van onze klanten) voor onze Hypernode roadmap te bespreken, maar eerlijk is eerlijk, we zijn slechts 1 van hun vele klanten en missen soms invloed op de oplossing van incidenten, de communicatie en op de roadmap. Vandaar dat we binnen de Benelux gebruik maken van Combell OpenStack. De belangrijkste kenmerken van DigitalOcean:

 • Betrouwbare en stabiele infrastructuur; ze hebben hun zaakjes goed op orde
 • Het Magento Grow pakket biedt een uptimegarantie van 99.5% en de Professional lijn een uptimegarantie van 99,9%
 • Hele goede prijs/kwaliteitverhouding
 • DigitalOcean is een jonge en snelgroeiende cloudprovider. Dit maakt ze innovatief en toegankelijk.
 • Ongelimiteerd IOPS (Input/Output operations per second). Je wordt dus niet gelimiteerd als je erg veel naar je disk leest en schrijft.

Zijn er ook nadelen?
Op het DigitalOcean platform maken we op een andere manier back-ups dan op het Amazon platform (op het Amazon patform maken we back-ups door middel van snapshots). De nodes bij DigitalOcean maken zelf backups, en deze back-ups worden elders opgeslagen. Het nadeel hiervan is dat deze backups meer tijd nodig hebben om te maken (als in de tussentijd data wijzigt, dan nemen we die niet mee, natuurlijk wel weer bij een volgende backup) en dat het langer duurt om de data te restoren als dat nodig is.

Een ander nadeel van Digital Ocean is het feit dat wanneer je een droplet opstart je niet weet welke processor je krijgt toegewezen. Er zijn 12 verschillende soorten processoren die je kunt krijgen en die kunnen aardig wat variëren in Ghz. Gelukkig hebben we een slimme feature voor dit nadeel bedacht genaamd optimised node booting, waarbij we net zolang een droplet booten totdat we de snelst beschikbare processor voor je hebben gevonden en deze selecteren voor je Hypernode. Zo maak je altijd gebruik van de beste hardware op dat moment beschikbaar. Soms kan het zijn dat alle ‘beste’ processoren in een datacenter reeds vergeven zijn waardoor we dan genoodzaakt je Hypernode te draaien op de op één na beste processor voorhanden.

Digital Ocean maakt voor hypervisors geen gebruik van shared storage. Als een hypervisor problemen ondervindt of down is betekent dit dat er een ticket ingeschoten moet worden bij het betreffende datacenter. De engineer van het betreffende datacenter dient dan naar de hypervisor te gaan om deze ter plekke te rebooten. In het slechtste geval kan dit een aantal uren duren.

Amazon

Cloudhoster Amazon is de grootste en marktleider op het gebied van webhosting. Dit zijn ze niet voor niks. Amazon biedt een ontzettend stabiel en innovatief platform wat Byte weer veel ruimte biedt voor het ontwikkelen en aanbieden van slimme en handige features op het Hypernode platform.

 • Amazon levert absolute topkwaliteit
 • De Magento Excellence pakketten bieden een uptimegarantie van 99,95%
 • Meest stabiele platform van alle cloudhosters en marktleider.
 • Amazon is een van de eerste cloudproviders ter wereld. Ze weten dus heel goed waar ze mee bezig zijn en hebben een enorm klantenbestand.
 • Snel en goed back-up beleid. Byte maakt de back-ups zelf door middel van het maken van snapshot van het volume. Het maken van deze snapshots gaat zo snel, dat er eigenlijk geen tijd is voor tussentijdse wijzigingen en alle data meegenomen wordt in elke back-up.
 • Supersnelle en stabiele IOPS (Input/Output operations per second). Amazon biedt je de optie te pieken. Dit betekent dat je in een korte tijd veel meer kan gebruiken dan wat je standaard wordt aangeboden. Dit is een fijne feature voor grote shops met een groot klantenbestand.
 • Goed communicatiebeleid wat betreft onderhoud. Amazon geeft ruim van te voren aan wanneer ze onderhoud uitvoeren. Hierdoor kunnen wij onze klanten op tijd inlichten en de benodigde voorbereidingen treffen.
 • Bij Amazon weet je, in tegenstelling tot Digital Ocean,  op voorhand welke processor je tot je beschikking hebt.
 • Amazon maakt voor hypervisors gebruik van shared storage hetgeen betekent wanneer voornoemde down is deze binnen 2 minuten opnieuw geboot is, bij Digital Ocean duurt dit langer

Zijn er ook nadelen?
De IOPS zijn niet ongelimiteerd, maar worden beperkt tot een bepaalde max. Als je shop goed geoptimaliseerd is, zul je hier geen last van hebben. Wel raden we je aan het in de gaten te houden (bijvoorbeeld met Magereport Premium). Het limiteren van de IOPS heeft overigens wel als groot voordeel dat je nooit last zult hebben van andere shops en het dus niet ten koste gaat van je performance.

Magento Excellence M t/m 3XL op Amazon Elastic Compute Cloud 2 C5

Onze Magento Excellence pakketten maken allen gebruik van Amazon Elastic Compute Cloud 2. Binnen de EC2 productlijn vinden we een overvloed aan smaakjes welke zijn geoptimaliseerd voor verschillende use-cases. Amazon onderscheidt 5 use-case categorieën: general purpose, compute optimized, memory optimized, storage optimized en accelerated computing. Deze categorieën omvatten uiteenlopende combinaties van CPU, geheugen, opslag en netwerkcapaciteit en bieden de flexibiliteit om de juiste mix van resources te selecteren voor uiteenlopende wensen. Voor een rekenintensieve applicatie als Magento willen we zoveel mogelijk CPU en geheugen throughput per uitgegeven euro.

De productlijn die het beste voorziet in deze wensen zijn de compute optimized producten en dan specifiek de C5 instances. C5 instances zijn geoptimaliseerd voor rekenintensieve werkbelastingen, denk aan: machine learning, schaalbare multiplayer gaming of video encoding, en daarmee buitengewoon goed uitgerust voor het draaien van een drukbezochte Magento applicatie.

Alle C5’s maken gebruik van Intel Xeon Platinum Scalable processors welke een kloksnelheid hebben van 3,0 Ghz. Leuk om te weten is dat Intel dit soort processors in samenwerking met Amazon heeft ontwikkeld, hetgeen laat zien welke ‘invloed’ marktleider Amazon geniet ten opzichte van kleinere cloudproviders zoals bijvoorbeeld DigitalOcean.

Magento Excellence 4XL en 5XL op Amazon Elastic Cloud 2 M4 & M5

Om in de behoeften te voorzien van grote Magento webshops, met meer dan 80.000 bezoekers per dag, hebben we gekozen voor de Amazon M4 en M5 instances. Grote webshops zijn gebaat bij zoveel mogelijk rekenkracht -lees aantal CPU’s met hoge kloksnelheid-, intern geheugen en netwerkbronnen om de overvloed aan server requests succesvol op te kunnen vangen. De Amazon M5 biedt op dit vlak soelaas met een maximaal aantal CPU cores van 96 die een kloksnelheid hebben van 2.5 GHz. Allen draaien ook op de Intel Xeon Platinum Scalable processors en zijn uitgerust met maximaal 384 GB intern geheugen. Ter illustratie, de compute optimized C5 instances gaan maar tot maximaal 72 cores en 144 Gb ram. Hetgeen M4 en M5 instances de beste oplossing maken voor de Zalando’s van deze wereld.

Datacentra over de hele wereld

Het datacentrum van Combell OpenStack staat in België. Het datacentra van Amazon waar Hypernodes default op wordt geboot staan in Frankfurt. Heb je een Magento Professional of Magento Excellence pakket hebt en wil je je shop graag in een datacentrum in een ander land? Zowel DigitalOcean als Amazon hebben over de hele wereld datacentra staan. Hier vind je een volledig overzicht van alle locaties:

 • Datacentrum locaties DigitalOcean: Londen, Frankfurt, New York, San Fransisco, Toronto, Bangalore, Singapore
 • Datacentrum locaties Amazon

Als je je shop graag in een ander datacentrum wilt hosten, laat het ons dan weten, dan zetten we dit voor je op. Mail ons op: support@byte.nl of bel: 020 – 521 6226 .

Magento Excellence M t/m 3XL op Amazon Elastic Cloud 2 C5

Amazon biedt binnen de EC2 productlijn een overvloed aan smaakjes welke zijn geoptimaliseerd voor verschillende use-cases. Amazon onderscheid 5 EC2 categorieën: general purpose, compute optimized, memory optimized, storage optimized en accelerated computing. De families omvatten uiteenlopende combinaties van CPU, geheugen, opslag en netwerkcapaciteit en bieden de flexibiliteit om de juiste mix van resources te selecteren voor jouw specifieke wensen. In het geval van Byte de meeste CPU throughput en geheugen per uitgegeven euro zodat we de beste en, niet geheel onbelangrijk, meest betaalbare cloud oplossing kunnen bieden voor een rekenintensieve applicatie als Magento.
De Magento Excellences M t/m 3XL maken allen gebruik van de de compute optimized lijn en dan specifiek de C5 instances. C5 instances zijn geoptimaliseerd voor rekenintesieve werkbelastingen zoals bijvoorbeeld: machine learning, schaalbare multiplayer gaming en video encoding en daarmee buitengewoon goed uitgerust voor het draaien van een drukbezochte Magento applicatie.
Alle C5’s maken gebruik van een Intel Xeon Platinum 8124M CPU @ 3.00GHz welke speciaal door Intel is ontwikkeld voor Amazon. Nog iets over processor icm php.

Magento Excellence 4XL en 5XL op Amazon Elastic Cloud 2 M4 & M5

M5 instances zijn de nieuwste generatie van general purpose instances. Deze familie biedt een balans tussen reken-, geheugen- en netwerkbronnen en is een goede keuze voor veel toepassingen. Magento webshops met ≈ 100.000 bezoekers per dag zijn gebaat bij zoveel mogelijk rekenkracht -lees aantal cpu’s- intern geheugen en netwerkbronnen om de overvloed aan server requests op te kunnen vangen. De Amazon M5 lijn biedt op dit vlak soelaas met een maximaal aantal cores van 96 2.5 GHz Intel Xeon Platinum 8175 processoren en 384 GB intern geheugen. Ter illustratie de compute optimized c5 instances gaan maar tot maximaal 72 cores en 144 Gb ram. Hetgeen M4 en M5 intances de beste oplossing maken voor de Zalando’s van de wereld.

 

bekijk-onze-pakketten

80