IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6 en zoals de naam het al zegt de 6e versie van het Internet Protocol voor het toewijzen van IP-adressen. IPv6 volgt IPv4 op.

In een tijd waarbij iedereen meerdere apparaten heeft die via internet communiceren raakt de hoeveelheid aan IPv4 adressen snel op. IPv6 is ontwikkelt om het tekort aan beschikbare IP-nummers te verhelpen. In tegenstelling tot IPv4 heeft IPv6 een bijna oneindige voorraad IP-adressen. Voor elke mens op aarde zijn er om en nabij 50 quadriljard adressen beschikbaar.

Biedt Byte IPv6-adressen aan?

We bieden nog geen IPv6-adressen aan, maar we zijn hard bezig om zo veel mogelijk ervaring op te doen in het gebruik ervan, zodat we het uiteindelijk moeiteloos kunnen uitrollen.

We hebben nauw contact met de grote Nederlandse internet providers en momenteel zijn er slechts een aantal providers die ‘dual stack’ aanbieden. Het grootste deel van de providers oriënteert zich echter nog, waardoor het voor ons nog niet nodig is om nu al IPv6-adressen uit te geven.

Dual stack houdt in dat naast een IPv6-adres ook een IPv4-adres beschikbaar is voor bijvoorbeeld een site. Dit is nodig omdat je vanaf een IPv6-adres geen IPv4-adres kunt benaderen en andersom ook niet. Dit zou betekenen dan je vanaf je eigen PC met een IPv4 adres geen websites kan bezoeken die uitsluitend een IPv6 adres hebben.

Het is niet mogelijk om alles in één keer om te zetten, dus daarom is het nodig om de eerste tijd dual stack adressen aan te bieden, zodat iedereen uiteindelijk helemaal over kan.

Gaat Byte ook dual stack adressen aanbieden?

Wanneer Byte IPv6-adressen zal uitrollen zullen we dit ook dual stack doen. Zoals eerder uitgelegd is dit nodig omdat anders websites onbereikbaar kunnen zijn voor bepaalde eindgebruikers en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Onze cluster software is momenteel nog uitsluitend ingericht op IPv4. We zijn bezig met onze clustersoftware aan te passen zodat deze netwerk onafhankelijk wordt en we uiteindelijk kunnen overstappen naar een dual stack aanbieding.

Wanneer zal Byte IPv6 aanbieden?

Daar valt helaas nog geen duidelijkheid over te geven. Zoals eerder aangegeven zijn ook wij afhankelijk van de grote Nederlandse Acces Providers en daarnaast willen ons cluster software zo inrichten dat een overstap moeiteloos zal zijn. Wanneer we de eerste dualstack adressen zullen uitrollen zal dit natuurlijk worden gecommuniceerd naar onze klanten. Houdt daarom ook graag onze nieuwspagina in de gaten.

Wanneer zijn de IPv4 adressen op?

Byte heeft nog een flinke voorraad IPv4 adressen waar we nog zo’n 3 tot 5 jaar meer vooruit kunnen. Tegen die tijd maken we al gebruik van IPv6 adressen.

Relevante pagina’s

01