Moodle is een open source elektronische leeromgeving. Het wordt vooral gebruikt op scholen en is beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Wil je aan de slag gaan met dit pakket en heb je hulp nodig bij het installeren? Kijk dan niet verder! In dit artikel wordt stapsgewijs beschreven hoe je Moodle kunt installeren bij Byte.

Download Moodle

Als eerst download je een Moodle .zip bestand zodat je alle bestanden voor je Moodle installatie op je lokale computer hebt staan. Het downloaden van Moodlegaat als volgt:

1. Ga naar de website van Moodle
  2. Klik op het menu item Downloads.
  3. Klik op Moodle standard packages.
  4. Klik op Downloadonder .zip (kies een stabiele versie van Moodle).
  5. Sla het bestand op.
  6. Pak het .zip bestand uit in een map op je eigen computer.

Upload de bestanden via FTP

1. Maak verbinding met je FTP ruimte. Meer informatie over het verbinden met FTP vind je op de pagina FTP.
  2. Upload de bestanden van je Moodle installatie naar de desgewenste map op je FTP ruimte.

Maak een database en MySQL gebruiker aan

Wanneer je de bestanden van je Moodle installatie hebt geüpload naar je FTP ruimte , maak je een database en gebruiker aan, zodat Moodle de data van je site kan wegschrijven. Hoe dit werkt, lees je hieronder.

1. Log in op het Service Panel.
  2. Selecteer je domeinnaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen.
  4. Kliok op de optie MySQL 5 databases.
  5. Maak een nieuwe database aan.
  6. Maak een nieuwe database gebruiker aan en geef deze read/write rechten op de nieuwe database.
  7. Sla de gegevens van je database plus gebruiker op. Deze heb je zo dadelijk nodig.

Installeer Moodle

1. Navigeer naar domein.nl.
  2. Selecteer de gewenste taal voor de installatie.
  3. Klik op Next.
  4. Controleer de paden en klik op Next.
  5. Klik op Next.
  6. Vul je database gegevens in:
    1. Bij Database host vul je de hostname van je database in. Dit kun je terugvinden onder het kopje Algemene informatie.
    2. Bij Database name vul je de naam in van je database.
    3. Bij Database user vul je de naam in van je database gebruiker.
    4. Bij Database password vul je het wachtwoord in dat gekoppeld staat aan je database gebruiker.
  7. Klik op Next.
  8. Klik op Continue.
  9. Klik op Continue.
  10. Moodle wordt nu geïnstalleerd. Dit kan even duren!
  11. Klik op continuezodra Moodle klaar is met installeren (onderaan de pagina).
  12. Vul je gegevens in.
  13. Klik op Update profile.
  14. Vul de gegevens voor de hoofdpagina in.
  15. Klik op Save Changes.
  16. Je kunt aan de slag gaan met je website.