Alle hostingpakketten bij Byte hebben een limiet qua web-en database ruimte. Binnen deze limieten hanteren wij een soft- en hardquotum. Met deze quota’s wordt aangegeven hoe ver je over het limiet van je pakket heen bent. Aan de hand van deze quota kun je zien of je moet upgraden naar een groter pakket of dat je je website moet optimaliseren.
In dit artikel leggen we uit wat we verstaan onder soft- en hardquotum, hoe je kunt zien hoeveel ruimte je verbruikt en geven we tips om je ruimtegebruik te verminderen.

Automatisch up- en downgraden

Voor Secure, Performance & Optimize pakketten hanteren we Automatisch up- en downgraden. Wanneer je een van deze pakketten hebt, wordt je webruimte automatisch opgeschaald wanneer nodig. Houd hierbij alleen rekening met dat je tot een max van 100GB web- en databaseruimte (Secure, Performance & Optimize) kan opschalen. Meer 100 GB is niet mogelijk.

Meer informatie hierover vind je in het artikel Automatisch up- en downgraden

Quota op je webruimte

Zoals hierboven vermeld hanteren we bij Byte Voor alle pakketten (met uitzondering van Secure, Performance & Optimize) een tweetal grenzen: softquotum en hardquotum. Bij elke overschrijding, dus zowel bij softquotum als hardquotum, zullen de Technisch Beheerder en de Contractant binnen 5 minuten na overschrijding een mailtje ontvangen met de notificatie. Deze e-mail wordt in principe elke 48 uur herhaald, tenzij je zelf een andere frequentie hebt ingesteld op het Service Panel bij Notificaties & Automatische Upgrade Instellingen.
Hieronder lichten we toe wat we precies verstaan onder soft- en hardquotum.

Softquotum

De Softquotum (zachte grens) is de hoeveelheid gegevens die je bij ons op mag slaan. Het overschrijden van het softquotum is een kleine overschrijding van de toegestane ruimte die bij het pakket hoort. Softquotum = pakketgrootte
Na het overschrijden van het softquotum kan jouw site op twee manieren ook het hardquotum overschrijden:

 1. De site is te lang over het softquotum: Een site mag twee weken lang (14 dagen) zijn softquotum overschrijden. Daarna wordt het hardquotum geactiveerd, zelfs als de overschrijding minimaal is.
 2. De site overschrijdt het softquotum te ver: Het softquotum mag niet te ver overschreden worden. Indien dat wel gebeurt zal direct het hardquotum geactiveerd worden, zelfs als dat 1 minuut (of minder) na het overschrijden van het softquotum gebeurt.

Hardquotum

De hardquotum (harde grens) is de hoeveelheid gegevens die je op kunt slaan. Je kunt namelijk, als extra service bij Byte, tijdelijk meer bestanden opslaan dan de softquotum toestaat, maar nooit meer dan de hardquotum.

Hardquotum = softquotum + 20%.
Bij het overschrijden van het hardquotum mag de site geen nieuwe gegevens meer opslaan. Dat betekent dat de beheerder ook via FTP geen nieuwe gegevens meer op kan slaan. Er zijn twee manieren waarop de beheerder dit probleem op kan lossen:

 1. Via FTP of SSH genoeg bestanden verwijderen om weer onder het softquotum te komen.
 2. Een upgrade doen op het Service Panel om meer ruimte te krijgen.

Hostingpakket aanpassen

Wanneer je je ruimtegebruik niet kunt verkleinen en toch nog over je limiet heen zit, raden we je aan om je pakket te upgraden naar een groter pakket. Je kunt op elk gewenst moment (24 uur per dag, 7 dagen per week) zelf via het Service Panel up- of downgraden naar een ander pakket.

Up- en downgraden

Wanneer je tijdens je contractperiode meer of minder ruimte nodig hebt, kun je je pakket up- of downgraden. Dit geldt ook als je slechts tijdelijk meer ruimte nodig hebt. Je betaalt in dat geval alleen voor de periode dat je daadwerkelijk gebruik maakt van het grotere pakket. Zodra dit grotere pakket niet meer nodig is, kun je direct weer downgraden naar een kleiner pakket. Een pakket upgraden kan door de Contractant worden gedaan via het Service Panel:

 1. Log in op het Service Panel.
 2. Na het inloggen zie je een lijst met alle domeinnamen die je bij Byte hebt/beheert.
 3. Klik op de desbetreffende domeinnaam waarvan je het pakket wilt wijzigen
 4. Kies in het tabblad Administratief voor ‘Pakketbeheer’
 5. Klik op de button ‘Wijzigen’ achter ‘Pakkettype’
 6. Je komt nu op een pagina met een overzicht van je huidige pakket met daarnaast het overzicht van de specs van het nieuwe pakket wat je selecteert bij ‘pakket’. Wil je een ander pakkettype, bijvoorbeeld van Magento naar Clusterhosting? Wijzig dit dan bij “Pakkettype”.
 7. Klik daarna op ‘Wijzig mijn pakket en start een nieuw contracttermijn’.
 8. Je pakket is nu gewijzigd.

Kan je je gewenste pakket niet vinden?
Staat je pakket er niet tussen onder “Pakket”? Dan wil je waarschijnlijk up- of downgraden naar een ander pakkettype (type pakketten zijn: Magento hosting, Cluster hosting, Domeinregistratie en Managed Cluster hosting). Switch tussen verschillende typen hosting achter pakkettype bovenaan de tabel.

Building Blocks bij te weinig web- en databaseruimte

Voor Secure, Performance & Optimize geldt: wanneer je je pakket wijzigt (up- of downgrade) of je pakket afloopt en wordt verlengd wordt er gekeken of de hoeveelheid web- en databaseruimte die je nodig hebt in het nieuwe pakket naar keuze past. Indien dit niet het geval is, worden er Building Blocks bij gezet zodat je altijd over voldoende storage beschikt! De Building Blocks worden voor de gehele contracttermijn gefactureerd. De prijzen voor deze Building Blocks zijn:

 • Webruimte: 5GB voor €10 per maand
 • Databaseruimte: 500MB voor €10 per maand

Meer informatie over automatisch up- en downgraden van Building Blocks vind je in het artikel Automatisch up- en downgraden.

Magento Dedicated Cluster

Wanneer je een Magento Dedicated Cluster hebt voor je webshop en behoefte hebt aan meer webruimte, neem dan graag even contact op met ons via: sales@byte.nl.

Verbruik inzichtelijk maken

Er zijn twee aantal manieren om inzichtelijk te krijgen hoeveel webruimte je precies verbruikt:

 • Via het Service Panel
 • Via de SSH server

Beide methodes worden hieronder toegelicht

Ruimtegebruik checken via het Service Panel

Via het tabblad Analyse op het Service Panel kun je snel zien hoe veel webruimte, databaseruimte en web/database BPU je vebruikt. Aan de rechterkant van het scherm zie je namelijk wat er binnen je pakket toegestaan is. Wordt het daadwerkelijk verbruik in het rood aangegeven in het rood dan weet je dat je over je pakketlimiet zit.
Je kunt ook via de optie Ruimtegebruik (onder het tabblad Analyse) in een cirkeldiagram zien hoeveel ruimte je precies verbruikt. Het groene gedeelte van de diagram geeft aan hoeveel ruimte er nog vrij is en het rode gedeelte geeft aan hoeveel je verbruikt.

Let op! Hou er rekening mee dat de gegevens over het ruimteverbruik niet realtime zijn. Op ons platform checkt eens in de zoveel tijd een script hoeveel ruimte er gebruikt wordt op de hostingpakketten en hierna worden de waarden op het Service panel geüpdatet.

Ruimtegebruik berekenen via SSH

Via de SSH server kun je met een simpel commando laten berkenen hoeveel webruimte je precies gebruikt. Wanneer je ingelogd bent op je webruimte via SSH, gebruik je het volgende commando:

ncdu

Er start nu een programma dat jouw webruimte berekend. Het voordeel van dit commando is dat je hierna door de mappen heen kan navigeren en zodoende kan achterhalen in welke map je het meeste ruimte verbruikt. Dit is erg handig als je over je limiet heen zit en je wilt je webruimte opschonen (lees: bestanden verwijderen/verkleinen)
Meer informatie over dit commando kun je vinden op de pagina Webruimte berekenen.

Tips om je ruimtegebruik te beperken

Overschrijdt je het ruimtelimiet van jouw hostingpakket en kun je dit niet herleiden tot groei van jouw site of shop? Volg dan de volgende tips op om je ruimtegebruik te beperken:

 • Bewaar geen back-ups van je site in de webruimte bij Byte (online), maar op je PC.
 • Ruim ongebruikte bestanden op. Installatiebestanden, periodieke imports, en test- of ontwikkel software hoeven niet op de webruimte bewaard te worden.
 • Ruim periodiek logfiles op. Sommige CMSen schrijven foutmeldingen of onverwachte data weg naar een file. Deze kan snel zeer groot worden.
 • Bewaar geen verschillende versies van je plaatjes/foto’s in de webruimte bij Byte (online). Vaak zijn de originelen erg groot en niet nodig om online te bewaren.
 • Optimaliseer je plaatjes. Niet alleen gebruik je dan minder ruimte maar de site zal er ook sneller door worden. Lees hier meer over op de pagina Optimize images.
 • Kijk of je geen files in de home directory hebt staan. Jouw site staat in de map /domeinnaam.nl/, maar soms staan er (per ongeluk) ook andere bestanden in de hoofdmap. Je kunt via FTP en/of SSH kijken wat er staat. Wanneer je teveel ruimte gebruikt, staan hier vaak bestanden of mappen die wel weg kunnen.
10