Let op! Deze informatie is bedoeld voor de meer technisch gevorderde lezer. Byte kan hierbij geen technische support leveren. Ben je zelf niet zo technisch? Neem dan contact op met één van onze partners, te vinden op onze Partnerpagina.

Een Internal Server Error wordt getoond als een webserver een fout in een configuratie via een .htaccess bestand tegenkomt. De oplossing is vaak het nalopen van deze bestand(en) en het eventueel terugzetten van een back-up.

Dit artikel legt uit hoe je een Internal Server Error kunt opsporen en hoe je met een aantal tips dit probleem kunt oplossen.

Zoeken naar het probleem

Om de foutmelding op te lossen moet je weten waar het probleem zit. Heb je een datum waarop het probleem zich niet voordeed? Gebruik deze dan als referentiekader. In de meeste gevallen wordt de fout veroorzaakt door een wijziging die na die datum is doorgevoerd.

Via FTP of via SSH is het mogelijk om te controleren wanneer bestanden voor het laatst zijn gewijzigd. Als een .htaccess bestand recent (na de laatst bekende werkende configuratie) is gewijzigd, is het raadzaam om te kijken of deze het probleem veroorzaakt. Een mogelijkheid om dit te testen is door het bestand tijdelijk te hernoemen (vb: .htaccess.bak) en te kijken of dit het probleem oplost.

Let op! Dit zal echter wel (tijdelijk) het gedrag van de website kunnen veranderen..

Probleem oplossen

Als dit de Internal Server Error doet verdwijnen, zit het probleem naar alle waarschijnlijkheid in dit bestand. Je kunt dan verschillende dingen doen:

• Het terugplaatsen van een back-up van dit bestand. Zie hiervoor ook: Alles Over Back-ups.
  • Het opsporen van het probleem in het .htaccess bestand. Let op zaken als:
    • Mogelijke incorrecte paden van gebruikte bestanden.
    • Fouten in rewrite rules (Website Rewrite Rules).
    • Mogelijk afgebroken regels.

Byte levert geen ondersteuning op inhoudelijke (.htaccess) code op websites. Onze support beperkt zich tot hosting(server)gerelateerde problemen. We zijn verantwoordelijk voor de werking van het platform waar jouw site op draait. Hoe de site verder ingericht is en hoe het werkt is aan de technisch beheerder van het domein.