PEAR staat voor PHP Extension and Application Repository en is een bekende bibliotheek voor PHP (PEAR). Pear is een library waar veelal reeds eerder beschreven PHP code beschikbaar staat. Wil je een authenticatie systeem schrijven in PHP en heb je geen zin om from scratch code te gaan schrijven? Hoogstwaarschijnlijk heeft iemand zoiets eerder gedaan en dit kun je dus vinden in PEAR.

Binnen PEAR zijn er dus meerdere pakketten aanwezig om jouw website nog efficienter te maken. In dit artikel leggen we uit welke PEAR pakketten Byte aanbiedt en hoe je zelf PEAR pakketten kunt installeren.

Welke PEAR pakketten biedt Byte aan?

Je kunt een lijst met pakketten opvragen die bij ons geïnstalleerd zijn. Om een van de geïnstalleerde pear pakketten in je script te gebruiken, gebruik je het volgende stukje code:

require_once(naam van het pakket)

Hierbij moet je de underscores in de pakketnaam vervangen voor slashes. In het overzicht staat bijvoorbeeld

Spreadsheet_Excel_Writer  0.9.1    beta

Dit pakket kun je dan includen op deze manier:

require_once('Spreadsheet/Excel/Writer.php');

Eigen PEAR pakketten installeren

Aangezien het voor Byte niet mogelijk is om alle PEAR pakketten aan te bieden, hebben we het mogelijk gemaakt dat je met je shell-account zelf PEAR-pakketten kan installeren. Hiervoor volg je de onderstaande stappen:

• Log in op je shell. Meer informatie hierover vind je op de pagina Shell
  • Maak een directory “pear” aan (mkdir pear).
  • Creeer een persoonlijke pear-configuratie. Gebruik hiervoor het volgende commando:
pear config-create $HOME/pear .pearrc
  • Gebruik de volgende commando’s om er voor te zorgen dat bestanden goed gedownload kunnen worden:
pear config-set download_dir $HOME/pear/download
pear config-set temp_dir $HOME/pear/temp
  • Download de pakketten die je nodig hebt. Een voorbeeld:
[[domein.tld@ssh1 ~]]$ pear install net_imap
downloading Net_IMAP-1.0.3.tgz ...
Starting to download Net_IMAP-1.0.3.tgz (27,192 bytes).........done: 27,192 bytes
downloading Net_Socket-1.0.8.tgz ...
Starting to download Net_Socket-1.0.8.tgz (5,441 bytes)...done: 5,441 bytes
install ok: channel://pear.php.net/Net_Socket-1.0.8
install ok: channel://pear.php.net/Net_IMAP-1.0.3
  • Log in op het Service Panel.
  • Selecteer je domeinnaam
  • Klik op het tabblad Instellingen.
  • Klik op de optie PHP.
  • Vul bij include path /home/users/domeiftp/pear/php:.:/usr/share/phpin.
  • Klik hierna op Opslaan en je kunt gebruikmaken van PEAR.