Bij mailprogramma’s is de Return-Path hetzelfde als het “From” adres (het adres waarvan je mailt). Maak je gebruik van de PHP mail() functie? Dan is het Return-Path het e-mailadres van onze webserver. Je moet echter zelf het Return-Path instellen.

In dit artikel leggen we uit hoe je dit via PEAR en via de mail() functie wanneer je PHP in CGI mode draait.

Wat is een Return-Path?

Iedere mail die wordt verzonden, heeft twee afzenders. De eerste afzender is de “From” regel die wordt afgebeeld bij de ontvanger. De andere is de “Return-Path”. Dit laatste adres wordt gebruikt om fouten (bounces) over de bezorging van de mail naar de zender te sturen.

Als er geen correct Return-Path is ingesteld, ontvang je geen waarschuwing als je bijvoorbeeld mailt naar een niet-bestaand adres, of als de ontvangende mailbox vol zit

Gebruik van PEAR

Door gebruik te maken van de standaard PEAR module, kun je op eenvoudige wijze zelf verbinding maken met een smtp server. Bijvoorbeeld :

<?require_once 'Mail.php';
$recipients = "naam@domein.nl";
$headers[["From"]]    = "support@byte.nl";
$headers[["To"]]      = "naam@domein.nl";
$headers[["Subject"]] = "Bevestiging";
$body = "TEST MESSAGE!!!";
$params[["host"]] = "smtp";
$params[["port"]] = "25";
$params[["auth"]] = false;
$mail_object =& Mail::factory("smtp", $params);
$mail_object->send($recipients, $headers, $body);
?>

Gebruik van mail()

Wanneer je PHP in CGI mode draait, kun je gebruik maken van het 5e argument van de mail() functie. Een voorbeeld :

mail( "naam@domein.nl", "Bevestiging", "Hartelijk dank voor uw aankoop", "From: sales@byte.nl", "-fwebmaster@byte.nl");

Nu worden fouten naar webmaster@byte.nl gestuurd, en normale antwoorden worden naar sales@byte.nl verzonden.

Let op: dit 5e argument werkt alleen wanneer PHP in CGI mode draait (zie PHP CGI Modus).