Wanneer je een site hebt, wil je natuurlijk graag dat bezoekers jouw site ook daadwerkelijk bezoeken. Hiervoor is het belangrijk dat jouw site hoog in de zoekresultaten verschijnt wanneer er op voor jouw relevante zoekopdracht wordt gedaan. Het doorvoeren van optimalisaties om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te verschijnen heeft de term SEO (search engine optimization) gekregen. Een belangrijk onderdeel hiervan is om de URLs die je gebruikt zo zoekmachinevriendelijk mogelijk te maken. Dit onderdeel heet SEF. In dit artikel vind je uitleg over hoe je met een Joomla site SEF optimale URLs kunt bewerkstelligen.

Wat is SEF?

SEF staat voor Search Engine Friendly(zoekmachine vriendelijk). Deze term slaat op de URL van je website. Je hebt op je website ongetwijfeld meer dan één pagina met allemaal een eigen URL. Als je gebruik maakt van een CMS als bijvoorbeeld Joomla zal dit er standaard uitzien als ”http://www.jedomeinnaam.nl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1”. Zoekmachines zien dergelijke URLs liever niet, omdat er allemaal ‘vreemde’ tekens in staan. Daarnaast geeft zo’n URL ook totaal geen informatie over wat de pagina nu inhoudelijk te bieden heeft. Met andere woorden: voor de zoeker is het niet een optimale URL. Precies om deze reden zal je website met een dergelijke URL lager in de zoekresultaten[1] verschijnen. Zoekmachines zien graag de meta-dataterug in de URLs. Zo krijgt een bezoeker direct een duidelijk beeld van de inhoud van een pagina. Daarvoor dienen de SEF URLs. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit; ”http://www.byte.nl/wiki/cat/Joomla”. Zoals je ziet zegt de URL al wat over de inhoud van de pagina, namelijk dat dit een categoriepagina is voor Joomla.

SEF in Joomla 1.5.x

In Joomla 1.5.x zit standaard SEF functionaliteit ingebouwd. Deze is ten opzichte van 1.0.x erg verbeterd, zo kunnen er nu standaard URLs gemaakt worden als ”http://www.jedomeinnaam.nl/index.php/het-nieuws/1-laatste-nieuws/1-welkom-bij-joomla.html” en is het niet meer strikt noodzakelijk om de Apache module mod_rewrite ingeschakeld te hebben. Zoals je ziet is in deze URL een deel van de meta data opgenomen, wat weer gunstig is voor de score in de zoekresultaten. Als je deze SEF activeert zonder de rewrite optie (zie hieronder) zul je ook je $live_site variabele in de configuration.php moeten invullen. Anders zal het template niet meer goed werken.
Aan deze URL is nog steeds te zien dat er een bepaald CMS gebruikt wordt, doordat de index.php nog steeds in de URL is opgenomen. In Joomla 1.5.x is ook de mogelijkheid opgenomen om mod_rewritevan Apache in te schakelen in de ‘Global Configuration’. Door deze module te activeren is het mogelijk om de index.php uit de URL te verwijderen. Vergeet niet, als je deze functionaliteit inschakelt, het bestand htaccess.txt op je FTP te hernoemen naar .htaccess!!
Het kan voorkomen dat sommige pagina’s niet gevonden worden als je de SEF inschakelt. In dat geval kan het helpen de caching functie van Joomla uit te schakelen onder Global configuration/system>Cache settings.
Mocht je nog niet tevreden zijn met de standaard mogelijkheden van Joomla 1.5.x, dan zijn er verschillende extensies, waaronder de volgende twee;

SEF in Joomla 2.5

Hiervoor geldt hetzelfde als Joomla 1.5. Standaard biedt Joomla 2.5 een geschikte SEF functionaliteit.

Weetjes over Joomla 2.5 SEO

Meta-tag description

Menu Item Article Result
meta description wel gevuld meta description niet gevuld pagina toont meta description van menuitem
meta description niet gevuld meta description wel gevuld pagina toont meta description van article
meta description wel gevuld meta description wel gevuld pagina toont meta description van article
meta description niet gevuld meta description niet gevuld pagina toont meta description van global config

Errordocumenten

Bij gebruik van SEF zal een eventuele 404 ErrorHandler in je .htaccess in het algemeen niet aan bod komen. 404 fouten worden door Joomla afgehandeld. Als je de 404 pagina wilt aanpassen, moet je dat dus binnen Joomla doen. Bij de standaard Joomla SEF moet je hiervoor bijvoorbeeld het bestand system/error.php in je template aanpassen. Zie ook de Joomla documentatie van Joomla zelf

Wat vindt een zoekmachine nog meer belangrijk?

De score in de zoekresultaten is van nog veel meer punten afhankelijk dan alleen de URL, zo tellen ook het aantal links welke naar uw website wijzen, de inhoud van de pagina’s en de populariteit van je website mee in de score in de zoekresultaten. Lees er meer over op de pagina SEO (Search Engine Optimization).

01