Voor een goede positie in zoekmachines is het van belang dat je site niet via dubbele URL’s vertoond wordt. Wordt je site gevonden onder zowel http://www.domein.nl/ als onder http://www.tweededomein.nl/, dan kan dit een negatief effect hebben voor je positie in de zoekresultaten. De combinatie SEO & Presence pakketten kan dan een lastige zijn. Hoe je dit afvangt bij Presence pakketten bespreken we in dit artikel.

Wat is de problematiek bij Presence pakketten?

Met Presence pakketten biedt Byte de mogelijkheid om meerdere domeinnamen aan een enkele site te koppelen. Het Byte Presence pakket biedt drie mogelijkheden:

1. Een Redirect
  2. Een Frameset
  3. Een Server Alias

De voor- en nadelen bespreken we kort hieronder.

Redirect

Bij een redirect wordt aan de browser een zogeheten 302 error document ofwel een “Moved Temporarily” bericht gestuurd. Dit vertelt de browser dat het document op een andere URL te vinden is, namelijk op de hoofddomeinnaam.

Frameset

Bij een Frameset wordt binnen een HTML frameset verwezen naar een andere site, bijvoorbeeld de hoofddomeinnaam. Dit heeft als voordeel dat de URL in de adresbalk blijft staan, maar als nadeel dat !javascripts lastiger te schrijven zijn.

Server Alias

Een Server Alias zorgt ervoor dat de twee sites identiek zijn. Dus http://www.domein.nl/subpagina.html en http://www.nogeendomein.nl/subpagina.html worden vanuit één account geserveerd. Ze zijn voor de webserver dus identiek. Dit is in principe de mooiste oplossing en wordt dan ook veel toegepast. Vanuit SEO-oogpunt is het echter niet de beste optie. Google deelt dan mogelijk strafpunten uit voor dubbele content (zie ook hun uitleg) met als gevolg dat je site lager in de zoekmachines weergegeven wordt.

Welke variant raden we dan aan?

Wil je sites aan elkaar koppelen met een Presence pakket, maar vind je een goede positionering in zoekmachines ook belangrijk? Dan is het de beste optie op te kiezen voor een doorverwijzing op basis van de Redirect.

www.domein.nl en domein.nl staat standaard op ServerAlias

Standaard staat bij Byte ingesteld dat http://www.domein.nl en http://domein.nl gelinkt zijn aan elkaar op basis van een Server Alias. Wanneer je over wilt stappen naar Redirect (bijv in verband met SEO) kun je het volgende in een .htaccess bestand in de documentroot van je site plaatsen:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Tips & tricks om hoger in de zoekresultaten te komen

De zoekresultaten worden gebaseerd op duizenden kenmerken en factoren. Gelukkig zijn er een aantal tips & tricks waarmee je je zoekmachinepositie redelijk goed kunt beïnvloeden. Heel kort gezegd kun je hier op letten:

• Zorg voor goede inhoud en actualiseer deze regelmatig.
  • Bouw de site op aan de hand van een logische structuur.
  • Zorg dat de kernwoorden waarop je gevonden wilt worden, terugkomen in de titel, de paginakoppen en de URL van jouw site (kijk bijvoorbeeld eens bij ons hierboven in de adresbalk!).
  • Zorg dat er veel vanuit relevante sites naar jouw site gelinkt wordt.

Lees meer hierover in het artikel SEO (Search Engine Optimization) en/of kijk op Vergelijking van open source CMS-en en hun SEO-vriendelijkheid.