Iedereen kan e-mail vanuit elke naam en e-mailadres versturen. Tijdens het versturen van de mail wijzig je simpelweg het e-mailadres en de afzender. Kwaadwillenden maken hier graag gebruik van bij het versturen van spam. In dit artikel leggen we uit wat je er tegen kunt doen.

E-mail onder andere naam versturen

Iemand stuurt spam-mail met mijn e-mailadres als afzender!’
Het kan gebeuren dat anderen mail onder jouw naam versturen. Dit kunnen virussen zijn, die je naam uit het adresboek van een geïnfecteerde computer hebben gevist. Maar het kunnen ook spammers zijn, die jouw naam of e-mailadres willekeurig uit een grote lijst hebben gekozen als afzender voor hun spamberichten (een zogenaamde “Joe-Job”). Werkelijk iedereen kan willekeurige e-mailadressen instellen in mailprogramma en spammers zijn daar al helemaal handig in. De reacties op die spamberichten worden dan logischerwijs naar jouw e-mailadres gestuurd.

Vervelend, maar helaas is hier niets tegen te doen.
Het emailsysteem voorziet niet in verificatie van de afzender, en dus is het mogelijk om van alles op te geven. Natuurlijk zijn veel mensen bezig met het bedenken van slimme systemen die dit soort fraude voorkomen, maar voordat het zover is, zijn we een paar jaar verder.

In de tussentijd kun je het volgende doen:

  • Mocht je veel reacties krijgen van 1 enkele persoon, dan kun je deze afzender laten blokkeren door je mailprogramma. Zie voor een globale instructie het artikel Spam Filter.
  • Mochten de reacties gestuurd worden naar een adres dat onder jouw Catch All valt, maar die je eigenlijk niet gebruikt, dan kun je dit specifieke adres uitschakelen op het Service Panel. Hiervoor maak je een extra adres aan (het adres waarnaar de berichten worden gezonden) en laat de mail hiervoor doorsturen naar “nobody”. De berichten zullen dan worden weggegooid.
  • Stel je SPF-record strakker in met -all aan het eind, zodat alles wat niet in je SPF-record geformuleerd staat, niet aangenomen zal worden door de ontvangende mailserver.
  • Zorg ervoor dat je SAV aan hebt staan bij al je mailboxen.

Let op: Deze constructie werkt alleen als er geen mailboxen geselecteerd zijn, en er verder geen andere externe adressen opgegeven zijn.

Kan mijn e-mailadres door zo’n actie worden opgenomen in het spamfilter van anderen?

Dat is inderdaad mogelijk, maar de meeste spamfilters zijn wel zo slim om niet te blokkeren op eigenschappen die gemakkelijk nagemaakt kunnen worden (zoals het afzendadres).

Wat kan Byte doen?

Niets. Iedereen kan als afzender instellen wat hij wil. Dus jouw mailadres, maar ook ons mailadres (wat veel gebeurt). We kunnen dus helaas niets voor je doen in deze.

Wat moet ik doen?

Afwachten en negeren is het enige wat je kunt doen. De zender achterhalen heeft geen enkele zin, dit is 99% zeker een gehackte PC in een willekeurig land, die door hackers gebruikt wordt om te spammen. Met een beetje geluk stopt het na een paar berichten.

Krijgen nu al mijn relaties spam e-mailberichten van mij?

Nee, waarschijnlijk krijg je deze mail alleen zelf.

Tip: Zet je catchall e-mail uit, lees meer op Catch All.

2310