Inloggen op SSH kan op twee manieren: met je wachtwoord (als je Technisch Beheerder bent) en met SSH Keys. Voor die laatste dien je eerst een keypair aan te maken en deze toe te voegen aan je keymanager. Hoe je dit doet wordt uitgelegd in het artikel Keypair aanmaken en toevoegen aan je SSH Keymanager.

Wanneer je aan de slag wilt gaan met SSH heb je daar een goede SSH cliënt voor nodig. Linux en Mac OS gebruikers kunnen gebruikmaken van het programma Terminal. Windows gebruikers kunnen aan de slag gaan met PuTTY.

Let op! Inloggen op de Hypernode pakketten werkt net wat anders dan bij ons reguliere platform. Voor hoe je op Hypernode inlogt met SSH kun je terecht in het volgende artikel: Log in to your Hypernode with SSH

Inloggen op SSH in Windows

Om in te loggen op de SSH servers met een Windows computer, heb je PuTTY nodig. Heb je nog geen PuTTY op je computer staan? Download dit dan eerst vanaf de PuTTY Download pagina.

Inloggen op SSH met SSH keys

Inloggen op SSH met SSH keys is veiliger dan inloggen met je wachtwoord [lees waarom]. Wanneer je wilt inloggen met SSH Keys heb je PuTTY nodig. Heb je nog geen PuTTY op je computer staan? Dan heb je waarschijnlijk ook nog geen keypair, en deze ook nog niet toegevoegd aan je SSH Keymanager. Een uitleg over hoe je dit kunt doen vind je in het artikel Keypair aanmaken en toevoegen aan je SSH Keymanager.

Wanneer je de stappen in het artikel ‘’Keypair aanmaken en toevoegen aan je SSH Keymanager’’ hebt gevolgd, open je PuTTY en zet je Agent forwarding aan om in te kunnen loggen met keys. Hieronder staat stapsgewijs uitgelegd hoe je dit doet:

1. Open PuTTY.
  2. Klik op Connection → SSH → Auth
  3. Vink Allow agent forwarding aan.
  4. Ga naar Session.
  5. Selecteer Default Settings en klik daarna op Save.
  6. Log in met je SSH gegevens en je hoeft niet meer je Technisch Beheerder wachtwoord op te geven.

Inloggen op SSH met je wachtwoord

De simpelste manier om PuTTY te gebruiken is door je Technisch Beheerder wachtwoord te gebruiken om in te loggen op SSH. We raden echter uit veiligheidsoverwegingen aan om gebruik te maken van een keypair om in te loggen. Hieronder staat beschreven hoe je kunt inloggen met je wachtwoord:

1. Log in op het Service Panel.
  2. Selecteer het specifieke domein.
  3. Klik op het tabblad Instellingen.
  4. Klik op de optie SSH Toegang.
  5. Hier staan alle SSH gegevens die je zo nodig hebt in PuTTY.
  6. Open PuTTY.
  7. Vul bij het veld Host Name je SSH hostname in. Dit zal iets zijn zoals ssh######.bytenet.nl of ######.hypernode.io .
  8. Klik op Open.
  9. Geef je username op wanneer je in PuTTY login as: ziet staan. Druk op ENTER.
  10. Geef je Technisch Beheerder wachtwoord op en druk op ENTER.
  11. Gefeliciteerd, je kunt aan de slag gaan met SSH.

Putty_session

afb. 1 Inloggen op SSH met PuTTY

Inloggen op SSH in Linux/Mac

De simpelste manier om in te loggen op SSH is door je Technisch Beheerder wachtwoord te gebruiken. We raden echter uit veiligheidsoverwegingen aan om gebruik te maken van een keypair om in te loggen. Hieronder staande beide manieren van inloggen uitgelegd.

Inloggen op SSH met SSH keys

Inloggen op SSH met SSH keys is veiliger dan inloggen met je wachtwoord. Wanneer je wilt inloggen met SSH Keys, dien je een keypair aan te maken en deze toe te voegen aan je SSH Keymanager. Een uitleg over hoe je dit kunt doen vind je in het artikel Keypair aanmaken en toevoegen aan je SSH Keymanager.

Als je een keypair hebt aangemaakt en je de public key hebt toegevoegd via de SSH Keymanager, kun je verbinding gaan maken met SSH. Hiervoor gebruik je het volgende commando:

ssh domein.nl@ssh######.bytenet.nl

Verbinding met SSH voor een Hypernode? Gebruik dan onderstaande commando:

ssh app@myname.hypernode.io

Bovenstaande gegevens kun je vinden onder Shell Toegang. Het gedeelte domein.nl vervang je met je eigen domeinnaam en het bij het ssh######.bytenet.nl vul je de SSH hostname in. Wanneer je nog nooit eerder op SSH bent ingelogd, wordt je gevraagd of je de connectie wel wilt opzetten. Typ hierbij yes en druk op ENTER. Hierna moet je het wachtwoord van je keypair opgeven. Voer dit wachtwoord in en druk op ENTER. Je bent nu ingelogd in SSH.

Inloggen op SSH met je wachtwoord

Het inloggen met een Terminal gaat sneller dan inloggen met Putty. Je doorloopt dan ook de volgende stappen:

1. Open Terminal
  2. Vul in je scherm “ssh domeinnaam.nl@sshxxxxxx.bytenet.nl” in (zie afbeelding 2). Hierbij vervang je domeinnaam.nl met de naam van je domein en sshxxxxxx.bytenet.nl vervang je met de server (hostname), dat vermeld staat bij je SSH gegevens in het Service Panel.
  3. Je wordt nu gevraagd om een wachtwoord in te vullen. Vul het wachtwoord in van je klantaccount (alleen als je de rol van Technisch Beheerder hebt).
  4. Je bent nu in je home directory. Dit is dezelfde directory waarin je terecht komt via FTP.

Terminal_screen

afb.2 Terminal Connectie