Node.js is een softwareplatform waarop men applicaties kan ontwikkelen en draaien. Die applicaties worden geschreven in JavaScript, maar in tegenstelling tot veel andere Javascript-toepassingen, worden die niet uitgevoerd in een webbrowser, maar in de JavaScript-Engine van Node.js zelf, die op de server draait.

In dit artikel leggen we uit hoe je Node.js kunt gebruiken op je hostingpakket.

Let op! Heb je een Hypernode pakket? Kijk dan in het artikel Nodejs and NPM on Hypernode (to use gulp, sass, compass, less, grunt-cli etc) hoe je het kunt gebruiken/installeren.

Download de Node.js binary

De eerste stap is om handmatig een van de binaries van Node.js te downloaden naar je eigen webruimte en deze uit te pakken. Deze binaries vind je op de website van Node.js. Je gebruikt hiervoor de 64-bit versie bij Lunix Binaries (x86/x64). Gebruik onderstaande commando’s in SSH om de binary te downloaden, uit te pakken en de map te hernoemen naar node:

wget https://nodejs.org/dist/v6.10.0/node-v6.10.0-linux-x64.tar.xz
tar -xvf node-v6.10.0-linux-x64.tar.xz
mv node-v6.10.0-linux-x64 node
rm node-v6.10.0-linux-x64.tar.xz

Pas het PATH aan

Om het commando npm te kunnen gebruiken pas je het pad aan naar de module:

echo "PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/games:/home/users/domeiftp/node/lib/node_modules/.bin:/home/users/domeiftp/node/bin:" > .profile

Pas hierbij domeiftp aan naar je eigen FTP shortname. Deze kun je vinden door het commando pwd te gebruiken. Hierna kun je met npm install extra tools downloaden.

Let op, je dient het pad telkens opnieuw aan te passen bij een nieuwe SSH sessie, want deze wordt niet bewaard. Dit kun je voorkomen door deze in een .profile bestand op te slaan.

Extra tools installeren

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van hoe je diverse pakketten/tools kunt downloaden

Install gulp
npm install gulp gulp-cli

Install grunt
npm install grunt grunt-cli

Install sass
npm install sass

Install compass
npm install compass

Install less
npm install less