SSH (Secure Shell), ook wel simpelweg shell genoemd, maakt het mogelijk om op een versleutelde manier in te loggen op een andere computer en op afstand commando’s op de andere computer uit te voeren via een shell. Omdat SSH met encryptie werkt, is het voor eventuele afluisteraars, die de (internet)verbinding aftappen, zo goed als onmogelijk om wachtwoorden of commando’s te achterhalen.

Byte Shell

Byte heeft een eigen schaalbaar shell systeem ontwikkeld en in gebruik genomen. Dit shell systeem werkt naadloos samen met onze Hypernode hostingpakketten.

Met een shell account, heb je directe toegang tot je bestanden. Je hoeft dus niet zoals bij FTP eerst de bestanden te downloaden naar de lokale computer voordat je deze kunt bewerken. Bovendien kun je applicaties en scripts direct op ons cluster uitvoeren.

Omdat de shell server niet redundant uitgevoerd kan worden, kan Byte geen 24×7 support leveren. De shellserver wordt geleverd als een as-is dienst en de SLA is dan ook niet van toepassing op de shellserver. Uiteraard spannen we ons in voor een maximale uptime.

Wat is Shell / SSH wel?

  • Een handige manier om snel unix commando’s uit te voeren
  • Een handige manier om direct jouw files te bewerken of onderhoud uit te voeren aan jouw site

Wat is Shell / SSH niet?

  • Het is geen rekencentrum. De shell service is niet bedoeld om nieuwe priemgetallen te vinden of buitenaards leven op te sporen. De beschikbare rekencapaciteit wordt eerlijk verdeeld en wordt beschikbaar gesteld onder een fair use policy. Dat betekent dat je in principe kunt draaien wat je wilt, mits andere klanten er geen last van ondervinden.
  • Het draaien van proxies, IRC bots, hackprogramma’s en dergelijke is niet toegestaan. Het draaien van services of daemons (programma’s op de achtergrond) is ook niet toegestaan.

Hoe Shell / SSH bij Byte te gebruiken

Hypernodes hebben standaard toegang tot Shell, waarbij je kan kiezen tot het inloggen met een Technisch Beheerder wachtwoord of met behulp van keys. Hoe je kunt inloggen op Hypernode lees je in het artikel Log in to Hypernode with SSH. Meer informatie over het aanmaken van een keypair vind je in het artikel Keypair aanmaken en toevoegen aan je SSH Keymanager. Meer informatie over inloggen met keys vind je in het artikel Inloggen op SSH (shell).

Wanneer je één van de genoemde hostingoplossingen van Byte hebt, kun je op het Service Panel je shell account activeren. Hoe dat precies werkt lees je hieronder:

  1. Log in op het Service Panel
  2. Selecteer je domeinaam.
  3. Klik op het tabblad Instellingen.
  4. Klik op de optie Shell Toegang.
  5. Onder Uw account kun je in het dropdown menu aangeven dat je SSH toegang aan wilt zetten.
  6. Ververs de pagina en je ziet je SSH hostname staan

Let op! Eerste keer shell? Kies voor de optie Ingeschakeld met SSH Keys en wachtwoord, zodat je met het Technische beheerder wachtwoord kan inloggen. Eventueel kun je daarna nog een keypair (private/public key) aanmaken en met SSH keys inloggen. Meer informatie daarover vind je op de pagina Inloggen op SSH (shell).

Direct na het inloggen kom je in je home directory bij Byte terecht. Hierin zijn directory’s aanwezig voor je domein en subdomeinen. In deze directory’s staan de bestanden voor de betreffende (sub)domeinen.

Inloggen op de shell server

De meest gebruikte applicaties voor shell toegang over SSH zijn PuTTY en Terminal van Linux en OS X. Op de pagina Inloggen op SSH (shell) staat precies beschreven hoe je via PuTTY en Terminal verbinding kan maken met de SSH server.

Relevante andere artikelen

51