In deze les (les 5 van de Shell cursus) leer je hoe je precies de rechten van je bestanden en mappen kunt lezen/ontcijferen. Tevens leer je hoe je rechten kunt aanpassen: toekennen en verwijderen.

Mocht je de eerste vier lessen van de Shell cursus gemist hebben, kijk dan even voor het overzicht van alle lessen op de pagina Shell Cursus

Rechten toekennen aan bestanden en mappen

Als eerst is het handig om te weten hoe je bestandsrechten kunt lezen aan de hand van de Shell server. Als voorbeeld nemen we de rechten van je test.html bestand.

-rw-r–r– 1 domeinnaam.nl wwwuser 584 Oct 1 11:36 test.html

Bepaalde letters geven een bepaalde waarde, r (read) = 4, w (write) = 2, x (execute) =1
Het bestand heeft dus 644 rechten. Want -rw- is 4 en 2, samen maakt dat 6. Daarna krijg je een keer r– , dus 4 en nog een keer r– , dus nogmaals 4. Bij elkaar maakt dat 644

Zelf uitrekenen welke waarde je wilt meegeven aan bestanden? Gebruik dan de chmod calculator.

Bestandsrechten aanpassen met chmod

Met het commando chmod kun je rechten toekennen en afnemen van bestanden en mappen. Hiervoor is de volgende tabel ook erg handig:

Symbol Meaning
u user
g group
o other
a all
r read
w write
x execute (and access directory)
+ add permission
take away permission

De drie setjes met r,w en x zijn verdeeld in de volgende volgorde: user, group en other.Als we het test.html als voorbeeld weer nemen, dan kunnen we deze als volgt lezen:
-rw-r—r– (user heeft lees en schrijf rechten, group mag alleen lezen en other ook)
Voor de map hallo geldt het weer als volgt:drwxr-xr-x (user heeft lees, schrijf en uitvoer rechten, group mag lezen en uitvoeren en other ook)
Als voorbeeld ga je de uitvoer- en leesrechten weghalen voor de group en other.

chmod g-rx,o-rx hallo

Zoals je ziet zijn de rechten van de hallo map veranderd. Nu ga je deze rechten weer terugzetten.

chmod g+rx,o+rx hallo

Je kunt echter ook nog op een andere methode rechten aan een bestand toekennen. Als voorbeeld gooi je de rechten van de hallo map weer weg en pas je ze daarna weer aan.

chmod u-x,g-rx,o-rx hallo
chmod 755 hallo

Zoals je ziet kun je ook de rechten toekennen als je het numerieke cijfer weet van bepaalde rechten dat je een bestand of map wilt meegeven.

Kort samengevat

chmod rechten bestand       Hiermee kun je de schijfrechten aanpassen van een bestand

Andere relevante lessen