Heb je de eerste twee lessen van de Shell cursus, Navigeren en terminal legen en Werken met bestanden, doorlopen en ben je klaar om nog meer te leren over het werken met Shell? Deze les behandelt enkele handige commando’s waarmee het werken met Shell makkelijker wordt. We leren je de gebruikte webruimte berekenen en hoe je rechten kunt toekennen aan bestanden.

Handige commando’s

Handleiding van een commando opvragen met man

Deze les begin je met het man commando. Zoals je in de vorige lessen hebt gemerkt, hebben commando’s meestal meerdere opties beschikbaar en kun je er veel verschillende taken meer uitvoeren. Met het man (lees: manual) commando kun je informatie over het specifieke commando opvragen:

man grep

Je krijgt dan informatie over het opgegeven commando te zien:
Met het man commando kun je te allen tijden informatie opzoeken over een commando en kun je leren om commando’s op nieuwe manieren te gebruiken.

Output van tekst verdelen in meerdere stukken met less

Het commando less is vooral handig als je hele brokken tekst wilt bekijken, maar geen zin hebt om ontzettend veel te scrollen. Met less verdeel je de tekst in meerdere pagina’s en kun je de tekst pagina voor pagina bekijken. Je gebruikt het commando als volgt:

less test.html

Je krijgt nu dan ook de output van het bestand te zien. Gebruik hier je spatiebalk om door de verschillende pagina’s te navigeren, en gebruik q om less af te sluiten.
Je kunt less ook gebruiken aan het eind van een lange reeks commando’s. We nemen het voorbeeld van
cat test.html| grep test er weer bij.

cat test.html| grep test| less

Nu is je test.html een heel klein bestand, maar als je grotere bestanden aan het bekijken bent is het gebruik van less op deze manier wel heel handig.

Websites kopiëren met rsync

Met het commando rsync kun je de bestanden van de ene website naar de andere kopiëren:

rsync -av domein.nl/ nieuwdomein.nl@ssh.nieuwdomein.nl:nieuwdomein.nl/

Berekenen van de inhoud van een directory

Webruimte berekenen met ncdu/du

We sturen soms mailtjes naar onze klanten wanneer ze boven hun softquotum of hardquotum zitten. Wellicht heb je zelf wel eens zo’n mailtje van ons ontvangen? Met het commando ncdu kun je zelf kijken waar de meeste webruimte voor gebruikt wordt en hoeveel ruimte je op dat moment precies gebruikt.

ncdu

Als je nu twee keer (soms één keer) op Enter druk dan kom je op een nieuw scherm terecht. Hier zie je een overzicht van alle bestanden en mappen in je homedir staan, waarbij je ook meteen kunt zien hoeveel MB je per map/bestand gebruikt. Door middel van de pijl toetsen en de Enter knop kun je door de structuur van je mappen kijken om erachter te komen welke bestanden in een map nu zoveel ruimte in beslag nemen. Helemaal onderaan kun je een totaal aantal MB/GB zien van alle bestanden/mappen in je omgeving.

Je kunt het ook via het volgende commando laten berekenen:

du -kh --max-depth=1 ./

Het commando ncdu is voor velen het handigst in gebruik, omdat je daarmee kunt navigeren door de mappen en tegelijkertijd kunt zien welke bestanden/mappen veel MB verbruiken.

Kort samengevat

man commando                Hiermee open je een manual van het specifieke commando.
less bestand                Met less kun je een bestand lezen en wordt dit opgedeeld
                            in pagina's. Vooral handig wanneer je met grotere teksten
                            werkt.
ncdu                        Berekent aantal MB/GB in de huidige directory
du -kh --max-depth=1 /.     Net als ncdu, berekent het aantal MB/GB in de huidige directory

Andere relevante lessen