Wat is Shell?
Shell is een interactief computerprogramma waarmee een gebruiker met een command-line-interface opdrachten kan geven aan het besturingssysteem van een computer.
SSH (Secure Shell) maakt het mogelijk om op een versleutelde manier in te loggen op een andere computer en op afstand commando’s op de andere computer uit te voeren via een shell. Omdat SSH met encryptie werkt, is het voor eventuele afluisteraars, die de (internet)verbinding aftappen, zo goed als onmogelijk om wachtwoorden of commando’s te achterhalen.
Byte heeft een eigen schaalbaar shell systeem ontwikkeld en in gebruik genomen. Dit shell systeem werkt naadloos samen met onze clusterhosting en Magento hosting. Met een SSH account, wat we ook shell noemen, heb je directe toegang tot je bestanden. Je hoeft dus niet zoals bij FTP eerst de bestanden te downloaden naar de lokale computer voordat je deze kunt bewerken. Bovendien kun je applicaties en scripts direct op ons platform uitvoeren.
Shell is dus:
- Een handige manier om snel unix commando’s uit te voeren.
- Een handige manier om direct je files te bewerken of onderhoud uit te voeren aan je site.
Shell toegang aanzetten
Allereerst dien je shell toegang in te schakelen. Deze instelling kun je vinden via het Service Panel. Je gaat hiervoor naar het tabblad Instellingen en daar zie je de knop “Shell Toegang”.
Je ziet hier dat SSH toegang momenteel Uitgeschakeld is. Deze dien je te wijzigen naar Ingeschakeld met SSH Keys en wachtwoord. Hiermee geef je aan dat je SSH toegang wilt hebben.
Als je vervolgens naar een ander tabblad gaat en dan weer terug gaat naar het vorige scherm, zie je dat er nu drie verschillende waarden staan; server(hostname), gebruikersnaam en Wachtwoord Technisch Beheerder. Deze waarden heb je nodig om in te loggen op de shell server. Hoe je hiermee precies kunt inloggen kun je vinden op de pagina Inloggen op Shell.
Kijken en navigeren in Shell
Huidige directory bekijken met pwd
Je bent nu ingelogd in de Shell server van Byte, hoe nu verder? Om te beginnen is het handig om te weten in welke map je je nu bevindt. Hiervoor gebruik je het pwd commando:
pwd
Als output krijg je dan /home/users/domeinftp te zien. Je bevindt je dus in de root van de FTP server.
Inhoud van huidige directory bekijken met ls
Het is ook handig om precies te weten welke bestanden/mappen zich in deze directory bevinden, zodat je verder kunt navigeren door het systeem. Hiervoor gebruik je het ls commando:
ls
Als output krijg je een lijst te zien van de bestanden en mappen die er in de huidige directory staan. Het volgende commando kun je gebruiken om ook alle . bestanden (verborgen bestanden zoals .htaccess) te zien en details te zien van alle andere mappen/bestanden.
ls -lah
Zo kun je de permissies van de bestanden zien, de datum wanneer de bestanden zijn aangemaakt, hoe groot de bestanden/mappen zijn en welke user ze heeft aangemaakt.
Met de volgende commando’s geef je bestanden weer die een .php extensie hebben, en de bestanden die in mappen staan die beginnen met test en eindigen met test.
ls * .php
ls test* ls *test
Navigeren tussen mappen met cd
Nu je hebt geleerd om te kijken wat er precies in een bepaalde directory staat, is het tijd om te leren navigeren door alle mappen. Hiervoor gebruik je het cd commando. cd staat voor change directory.
Stel, je wilt kijken wat er allemaal staat in je domeinnaam.nl map. Aangezien je deze map net zag in je root, kunnen wij hier gemakkelijk naar navigeren.
cd domeinnaam.nl
Door weer gebruik te maken van ls kun je de inhoud van deze directory bekijken. Stel dat je een Joomla installatie hebt staan op je domein, dan zie je nu dus allerlei mappen en bestanden staan. Neem eens een kijkje in de administrator map:
cd administrator
Stel, je vind deze map toch niet zo interessant en je wilt terugkeren naar de vorige map, dan typ je:
cd ..
Je kunt echter ook in 1 keer naar de administrator map navigeren zonder map voor map te navigeren. Dit gaat zo:
cd domeinnaam.nl/administrator
Legen van je terminal
Output van je terminal legen met clear
Het is wel makkelijk als er niet teveel oude commando’s in de terminal blijven staan. Het wordt dan zo chaotisch. Hiervoor gebruik je het clear commando om alle oude commando’s te verwijderen
clear
Kort samengevat
pwd Hiermee kun je de precieze URL achterhalen waar je nu navigeert. ls Laat een lijst van alle mappen/bestanden in de huidige dir zien. ls -a Laat behalve de mappen en bestanden ook bestanden beginnend met . zien (.htaccess bijv.). ls woord* Laat alle bestanden zien die beginnen met woord. ls *woord Laat de bestanden zien die eindigen met woord. ls -l Laat bestanden/mappen zien van de huidige directory met details. ls -lah Laat de bestanden/mappen zien van de huidige directory met details (duidelijker). clear Hiermee verwijder je de eerder gebruikte commando's in je terminal.