Wanneer je gebruik maakt van shell ontkom je er niet aan dat je soms een bestand moet aanpassen of aanmaken. Dit doe je met een zogenaamde editor. Voor gebruikers van shell zijn hier diverse editors voor beschikbaar. In dit artikel geven we voorbeelden van Shell editors je kunt gebruiken binnen onze shell omgeving.

Vim (vim, vi)

Vim is naast Emacs een van de twee populairste programmeereditors op Unix-achtige systemen (zoals Linux). Vim is een sterk uitgebreide kloon van de oudere Shell editor vi.

Een belangrijk kenmerk van Vim is syntax highlighting: syntactische elementen van de computertaal waarin geschreven wordt, worden getoond in verschillende kleuren.

Nano (nano, pico)

Nano is een kleine en simpele Shell editor die met sneltoetsen bediend kan worden. Heb je geen ervaring met editors onder Linux, dan kun je het beste gebruikmaken van nano. Na het opstarten zie je onder in het beeld sneltoetsen naar de bedieningcommando’s. Deze kun je gebruiken door CTRL met de gewenste letter in te tikken.

Jed (jed)

De Jed editor is vooral gebruiksvriendelijk. Er zijn duidelijke menu’s aanwezig die met de pijltjes toetsen en eventueel sneltoetsen bediend kunnen worden.

Jed kan in verschillende modes werken. Standaard werkt jed in text mode*dat wil zeggen dat regels automatisch worden afgebroken). Text mode is alleen niet handig als je jouw crontab wilt editen. Je kunt dit oplossen door in je home directory een bestand .jedrcte maken met hierin de volgende regel:

Default_Mode=&no_mode;

Emacs (emacs)

Emacs is een groep van Shell editors met uitgebreide mogelijkheden en een krachtige macro-taal (Elisp, een vorm van Lisp). Deze editors zijn populair onder programmeurs en andere technisch ingestelde computergebruikers.